I fakkeltog mot rasistiske fordommer og hat

Lør­dag var det 75 år siden Krys­tall­nat­ten, da na­zis­te­ne ra­ser­te jø­dis­ke hjem, grav­ste­der, bu­tikk­lo­ka­ler og bede­hus i Tysk­land. Hel­gens mar­ke­ring viste at det fort­satt er behov for å kjem­pe mot frem­med­frykt og ra­sis­me.

- I årene før Krys­tall­nat­ten hadde det blitt lagt et grunn­lag for å frem­stil­le jøder som mindre­ver­di­ge. Mar­ke­rin­gen av Krys­tall­nat­ten bør være et in­si­ta­ment til å få orden på vårt mo­rals­ke kom­pass, slik at vi let­te­re kjen­ner det igjen når vi får litt vondt i hold­nin­ge­ne våre, om det så er over­for jøder, rom, mus­li­mer eller andre, sier leder i Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­fund, Ervin Kohn.

Tros­sam­fun­net ar­ran­ger­te fak­kel­to­get i Oslo sen­trum lør­dag kveld i sam­ar­beid med Anti­ra­sis­tisk Sen­ter og Ung­dom mot ra­sis­me.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trakk seg etter draps­trus­sel

Kohn sier at ikke alle, ikke en­gang da­gens læ­re­re, har kunn­skap om en av his­to­ri­ens vik­tigs­te lek­sjo­ner mot hat og for­dom­mer.

- Dette var nat­ten da mob­ben gikk til an­grep på sine med­bor­ge­re, sier Kohn, som i lik­het med by­råds­le­der Stian Ber­ger Røss­land og Flo­ren­ce Ary­anik (20), sen­tral­styre­med­lem i Ung­dom mot ra­sis­me, skul­le holde ap­pell under Krys­tall­natt-mar­ke­rin­gen.

Ary­anik valg­te imid­ler­tid å trek­ke seg fra mar­ke­rin­gen fordi hun tid­li­ge­re på dagen mot­tok en draps­trus­sel på te­le­fon, skri­verNRK.

- Det var en vans­ke­lig av­gjø­rel­se å trek­ke seg fra ar­ran­ge­men­tet i kveld, for jeg er egent­lig mer redd for å bli truet til å være stil­le enn å bli truet på livet, sier Ary­anik, som valg­te å trek­ke seg fra ar­ran­ge­men­tet på grunn av hen­syn til sin fa­mi­lie.

- Ikke gjen­ta fei­len

Nat­ten mel­lom 9. og 10. no­vem­ber 1938 ble tu­sen­vis av jø­dis­ke hjem, sy­na­go­ger og bu­tik­ker satt i brann av nazi­re­gi­met i det som ble en for­smak på ho­lo­caust.

Leder i Anti­ra­sis­tisk Sen­ter, Rune Berg­lund Steen, min­ner om at for­ti­dens feil ikke må gjen­tas når vi nå ser en opp­blus­sing av anti­se­mit­tis­ke og ra­sis­tis­ke hold­nin­geri flere land.

- Dette er en mar­ke­ring både for å min­nes of­re­ne og for å re­flek­te­re over hvor­dan ra­sis­tis­ke for­dom­mer og hat kan feste seg, gjøre noen men­nes­ker til over­gri­pe­re og andre til pas­si­ve iakt­ta­ke­re, sier Steen.

I til­legg til fak­kel­to­get in­vi­ter­te ar­ran­gø­re­ne til se­mi­nar med blant andre kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen og kom­men­ta­tor Marte Michelet.