KAMPTRENING: – Vi driver med kamptrening hver eneste dag til tider under svært harde og vanskelige forhold., sier elitesoldaten Ofira Dahan (20) som tjenestegjør i Caracal-bataljonen i IDF på grensen til Egypt.

Jente i kamp for sitt land

Det er ingen forskjellsbehandling mellom kjønnene i IDF. Her stilles de samme harde krav til jenter og gutter, og de har de samme mulighetene til å stige i gradene.

LES: Likestilte jenter i Israels hær

Ofira Dahan (20) tjenestegjør i Caracal-bataljonen i Negev på den egyptiske grensen. Det er en av de tøffeste enhetene i Den israelske hær (IDF) med knallhard trening og utfordrende oppdrag langs den 250 kilometer lange grensen i sør. Bataljonen står høyt i kurs blant rekruttene, og bare de mest hardhuda og best motiverte slipper gjennom nåløyet og får være med. Ofira er en av de mange som søkte og bestod de harde prøvene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Kamp på liv og død

– Vi driver med kamptrening hver eneste dag til tider under svært harde og vanskelige forhold. Det er ingen som tar hensyn til at vi er jenter, vi må gjøre akkurat det samme som guttene. Vi lever på samme måten og må bruke våpenet som guttene. Ikke alle enhetene har det slik, og det er ikke vanlig i hele IDF at jenter får kamptrening på lik linje med guttene. Derfor opplever vi beundring av guttene i vår enhet fordi vi gjør akkurat det samme som dem, sier elitesoldaten Ofira til Dagen.

I et år har hun tjenestegjort i IDF. Det er ikke bare lange militære øvelser hun har vært med på langs den egyptiske grensen. De israelske soldatene passer på at ingen krysser grensen fra Sinai, og stanser terrorister som prøver å skyte mot israelske mål. For et halvt år siden opplevde hun dette på nært hold, og hennes gruppe måtte sette en stopper for skyting fra Sinai, uten at hun kan gå i detaljer om hva som skjedde.

Likestilling

Ofira skryter av behandlingen jentene får i leiren.

– Det er ingen forskjell på jenter og gutter her. Vi har de samme muligheter til å bli ledere og offiserer som gutter. Likestillingen er gjennomført på alle plan. Siste året har fem av jentene valgt å bli offiserer, det er oppsiktvekkende mange, sier Ofira.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den store militærleiren holdes likevel kjønnene adskilt.

– Gutter bor for seg og jenter for seg. Vi har selvsagt egne dusjer, og det er straffbart for gutter å røre jenter. Derfor opplever vi ingen trakassering på grunn av kjønn, sier Ofira.

Personlig hygiene som mange jenter tar svært alvorlig, har Ofira ingen problemer med. Også på øvelser ute i felten går det greit. Jenter vet hvordan de skal ta seg av det, forsikrer hun.

Topp motivert

Hun er halvferdig med den obligatoriske militærtjenesten og trives meget godt i Caracal-bataljonen.

– Det er et svært hardt liv med mye og hard trening og seriøse kampøvelser. Men vi er topp motiverte og opplever det skikkelig meningsfullt å tjene landet på denne måten.

Lekse for livet

Ofira tror hun har lært mye som vil komme til nytte også resten av livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har lært at livet er tøft og ikke noe man skal ta lett på. Å klare de brasene vi utsettes for, stålsetter oss til å klare det meste. I møte med store utfordringer senere i livet, kan jeg se tilbake på det jeg har vært gjennom her og si: Du klarte deg den gangen, du kan klare dette også! Dette er ingenting mot det du var gjennom i IDF! Jeg tror jeg står bedre rustet til å møte de brasene som livet måtte by på etter dette, sier Ofira.

Ofira Dahan

Elitesoldat i Den israelske hær.

Halvferdig med toårig obligatorisk militærtjeneste.

Vokter grensen mot Egypt.

Hard trening og kampøvelser.

Les også
Vil bekjempe voldtekter og overgrepLiberia
Les også
Tusenvis i 8. mars-markering foran Stortinget
Les også
I 365 dager med forkle på
Les også
Solberg: – Likestillingen i Norge har kommet langt
Les også
Går ikke i tog på 8. mars