En gruppe tidligere offiserer i Israel mener at det er på høy tid at statsminister Benjamin Netanyahu tar et fredsinitiativ overfor palestinerne og araberlandene. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israelske offiserer ber Netanyahu ta fredsinitiativ

En gruppe tidligere høytstående offiserer i det israelske forsvaret, politiet og etterretningstjenesten, ber i et opprop statsminister Benjamin Netanyahu om å ta et fredsinitiativ overfor palestinerne.

Oppropet, som er skrevet i form av et brev til Netanyahu, ber den israelske statsminister ta «et modig initiativ» og inngå fred både med palestinerne og araberstatene.

– Vi har førstehånds kjennskap til den høye og smertefulle prisen som må betales for kriger, heter det i oppropet, som er undertegnet av 105 tidligere toppoffiserer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alternativ vei

– Vi har kjempet modig for landet, i håp om at våre barn skulle få leve her i fred. Men realiteten er en annen og nå sender vi igjen barna våre ut på slagmarken, heter det videre.

– Dette er ikke et spørsmål om venstre eller høyre. Det vi står overfor her er en alternativ måte å løse konflikten på, som ikke utelukkende er basert på bilaterale forhandlinger med palestinerne. Det har feilet gang på gang, heter det videre.

– Vi forventer at du tar et modig initiativ og viser lederskap. Om du leder an, skal vi stille oss bak deg, skriver de tidligere offiserene.

Saudiarabisk invitt

Initiativtaker til oppropet er den tidligere generalmajoren Amnon Reshef, som ifølge den israelske nettavisen Ynetnews er grundig lei av stadig nye runder med væpnet konflikt. Han mener i stedet at Israel bør gjøre et genuint forsøk på å følge opp den saudiarabiske fredsinvitten fra 2002.

Det saudiarabiske fredsinitiativet har fått tilslutning fra andre araberland, som lover å anerkjenne og normalisere forholdet til Israel dersom landet trekker seg ut av de palestinske områdene som Istrael tok kontroll over i 1967, blant dem Øst-Jerusalem.

Peres-kritikk

Israels tidligere president Shimon Peres kom med en tilsvarende oppfordring i helgen.

– Det er skammelig at det eneste fredsinitiativet som foreligger er et arabisk initiativ. Hvor er det israelske fredsinitiativet, sa Peres under en minnemarkering på årsdagen for attentatet mot statsminister Yitzhak Rabin.

– De som nekter å skape fred er ikke patrioter, sa Peres, som la til at tiden nå er i ferd med å løpe fra Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Intifadaen som regnet bort
Les også
Nordmenn i tjeneste for hæren i Israel
Les også
Israel kaller hjem ambassadør fra Sverige
Les også
Slutt på bobler fra israelsk bosetning
Les også
Sverige anerkjenner Palestina som stat