FREDAGSBØNN: Muslimer i Øst-Jerusalem snur ryggen til Klippedomen og al-Aqsa-moskeen og vender seg i bønn mot Mekka. I bakgrunnen patruljerer israelsk grensepoliti. Foto: AMMAR AWAD, Reuters/NTB Scanpix

Israelsk plan for å begrense volden

Som et umiddelbart tiltak for å begrense volden i Jerusalem, ble muslimske menn under 40 år nektet adgang til Tempelberget under fredagsbønnen.

Hele denne uken har det vært sammenstøt mellom muslimer og israelsk politi i Jerusalem. Fredag hadde palestinske organisasjoner dessuten planlagt en raseriets dag i Jerusalem. Som et umiddelbart tiltak for å begrense volden i Jerusalem, ble muslimske menn under 40 år nektet adgang til Tempelberget.

Den israelske regjeringen har også godkjent en plan for hvordan politiet kan bedre sikkerheten i byen. Meningen er, ifølge Haaretz, å kunne svare på utfordringene fra de palestina-arabiske angrepene inntil nye lover vedrørende steinkasting og opptøyer er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Midlertidige tiltak settes inn i september og oktober – ett av dem er å hente inn 800 ekstra soldater fra grensepolitiet, som inntil nå har vært plassert andre steder i landet. Disse vil slå seg sammen med mange tusen som allerede er i byen og patruljere gatene i Gamlebyen og Øst-Jerusalem.

Øst-Jerusalem deles nå inn i ni sektorer som skal ledes av hver sin offiser. Hver offiser skal lede et kompani på 70-80 soldater fra grensepolitiet. Disse skal utelukkende jobbe i den sektoren de blir tildelt. I tillegg er hemmelige tjenester, vanligvis knyttet til hæren, nå overført til Jerusalem-prosjektet.

LES: Podcast: raseri på tempelplassen

Steinkasting

Fredag ettermiddag virket det som om grensepolitiet i stor grad hadde lykkes med begrense og slå ned på opptøyene. Det var meldt om færre voldshandlinger enn tidligere i uken, men ved Damaskusporten ble en palestiner arrestert etter å ha kastet stein på politifolk.

Torsdag kveld ble det kastet brannbomber flere steder i Øst-Jerusalem og en buss ble satt i brann. Bussjåføren i en annen buss ble skadet av steinkasting.

Les også
Podcast: Raseri på tempelplassen
Les også
Hva ville Jesus gjort?
Les også
Netanyahu vil drøfte Syria med Putin
Les også
Afghansk lærer får Nansenprisen
Les også
Varsler dag for raseriIsrael-korrespondenten