Miri Regev (t.h) tar en «selfie», et selvportrett, sammen med Israels nye president Reuven Rivlin i Knesset 10 juni. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun / NTB Scanpix

Israels nye president ingen førstereisgutt

Selv om han ikke er blant Israels grunnleggere, er det ingen førstereisgutt den israelske nasjonalforsamling har valgt til landets høyeste embete. Reuven Rivlin (74) er Israels tiende president.

Det er Knesset som velger president i Israel, og i den avgjørende valgrunden fikk Reuven Rivlin 63 av knessetrepresentantenes stemmer. Sterkest utfordrer var Meir Sheetrit fra Tzipi Livnis lille parti, Hatnuah.

Dermed har den folkelige politikeren fra Jerusalem nådd til tops i det israelske samfunnsliv. Ved presidentvalget i 2007 tapte han kampen mot Shimon Peres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra enkle kår

Reuven Rivlin er født 9. september 1939 og kommer fra enkle kår. Han er gift med Nechama, og de har fire barn. De bor i sentrum av Jerusalem, Rivlin er utdannet advokat og har vært direktør og leder i sportsforeningen Beitar Jerusalem, som han fortsatt er en sterk tilhenger av. Han har vært kommunestyremedlem i hovedstaden en tiårsperiode, og ledet Institutt for arbeideres sikkerhet og hygiene.

Rivlin ble valgt inn i Knesset i 1988, og har i to perioder vært ordfører i nasjonalforsamlingen. Han var kommunikasjonsminister i regjeringen til Ariel Sharon på begynnelsen av 2000-tallet. Da Sharon gjennomførte fraflytting av 8.000 jøder fra Gaza i 2005, var Rivlin en av de sterkeste kritikerne av dette.

Kritisert

Rivlin har flere ganger fått kraftig kritikk i Knesset. I 2010 nektet han å utvise den arabiske knessetrepresentanten Haneen Zoabi for å ha deltatt i Gaza-flotiljen tidligere på året. Rivlin måtte også tåle saftig kritikk da han besøkte den arabisk-iraelske byen Umm el-Fahm nær Karmelfjellet. 29. april 2010 uttalte Rivlin at han heller ville akseptere palestinere som israelske borgere enn å dele Israel og Vestbredden i en framtidig tostats-løsning.

Folkelig

Dagens korrespondent i Israel har møtt Israels nye president ved flere anledninger både i Knesset og sist sommer som omviser i bydelen Rehavya der han bor. Rivlin inviterte både presse og velgere på en rundtur i sitt nabolag, og omvisningen ble en humørfylt opplevelse. Folk humret godt av Rivlins mange historier og finurlige poenger.

Under Uavhengighetskrigen i 1948 deltok faren i kampene, mens moren arbeidet på et sykehus. Rueven var ni år gammel og hadde fått ansvar for oppsynet med en stor vanntank. Han hadde i oppgave å sørge for levering av vann én gang i uken til et området. Ingen måtte få mer enn de hadde rett på.

– En offiser dukket opp og spurte hva jeg gjorde. Jeg svarte at jeg var tank-kommandant. Du, en ni år gammel gutt? spurte offiseren. Ja, for en vanntank, svarte jeg, fortalte Rivlin.

På sin egen måte

Det er ingen enkelt oppgave som nå legges på Rivlins skuldre. Den aldrende statsmannen Shimon Peres har skjøttet sin oppgave godt og har vokst med utfordringene. To måneder før Peres fyller 91 trer han tilbake fra offentligheten etter 65 års aktiv politisk innsats der han så å si har vært med på det meste. Å fylle skoene til Peres blir en nærmest umulig oppgave. Men slik vi kjenner Rivlin, velger han å forme presidentrollen på sin egen folkelige måte.

"

Rivlin har sagt at han heller vil akseptere palestinere som israelske borgere enn å dele Israel og Vestbredden i en framtidig tostats-løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reuven Rivlin

Født 9. september 1939.

Gift med Nechama, fire barn.

Kommunestyremedlem i Jerusalem i 10 år.

Kommunikasjonsminister i Ariel Sharons regjering.

To omganger ordfører i Knesset.

Vanlig knessetrepresentant (Likud) fra 2013.

Les også
Siler Israel-handel
Les også
Uventet mange jøder støtter annektering"Meningsmåling Vestbredden
Les også
Paven, Peres og Abbas ber om fred
Les også
Israel svarer Hamas med mer bygging
Les også
Splittet om ny palestinsk regjering