I BØNN: Israels nyvalgte president, Reuven Rivlin, ber og kysser de eldgamle steinene i Vestmuren ved Tempelplassen i Jerusalem etter valget i Knesset tidligere på dagen. Rivlin overtar presidentvervet i Israel etter Shimon Peres. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix

Israels nye president ber om Guds hjelp

Tre ganger ba Reuven Rivlin om Guds ledelse og hjelp etter at han var valgt til Israels nye president tirsdag. Han kan trenge den hjelpen, for ikke alle er like glade for valget.

Dagen derpå er israelske medier fulle av kommentarer og beskrivelser av den folkelige presidenten som landet har fått. Da han takket Knesset for den store tilliten vendte Reuven Rivlin seg i takk og bønn til Israels Gud om hjelp til å fylle det viktige embetet han nå skal overta.

– Nå forlater jeg Likud for å bli president for alle israelere – jøder, arabere, drusere, rike og fattige, både de religiøse og de mindre religiøse. Fra nå av er jeg ikke politiker, jeg er en mann av folket, sa Rivlin i sin takketale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til Klagemuren

En liten stund senere innfant den nye presidenten seg ved Vestmuren der han leste fra Salmene før han stod lenge og vel i bønn sammen med sjefsrabbi Shmuel Rabinowitz.

– Å besøke dette hellige stedet peker mer enn noe annet på jødenes historie. Det er et avgjørende og viktig sted for oss, og jeg kunne ikke droppe det, sa Rivlin til journalister da han forlot stedet.

Deretter dro han til Oljeberget for å be på graven til sin far og der sju generasjoner før ham ligger begravet.

Gleder seg

Økonomiminister og leder for partiet Bajit Jehudi, Naftali Bennett, er en av dem som gleder seg stort over valget av Rivlin.

– Dette er en stor dag for Israel. jeg er sikker på at Rivlin er i stand til å forene både høyre- og venstresiden i arbeidet for å bygge landet, sier Bennett.

Den frimodige høyrepolitikeren tenker utvilsomt på Rvilins uttrykte støtte til bosetterne og hans uvilje mot en tostatsløsning for å få fred med palestinerne. Dermed er Rivlin absolutt en mann etter Bennetts hjerte.

Tap for Netanyahu

Israelske medier hevder statsminister Benjamin Netanyahu ikke er like glad for valget. Netanyahu prøvde å få valget utsatt fordi han ikke var fornøyd med kandidatene der Rivlin var en av de sterkeste. Noen kaller valget av Rivlin et tap for Netanyahu, som Rivlin ved flere anledninger har vært på kollisjonskurs med.

Jerusalem Post hevder at valget er også et tap for utenriksminister Avigdor Liberman fra partiet Jisrael Bejtenu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Netanyahu og Liberman vil nå måtte forholde seg til to uavhengige og aktive presidenter. Ikke bare vil Rivlin la høre fra seg, det vil også Peres, som nå enda mer frimodig enn før vil uttale seg angående fredsprosessen, skriver Gill Hoffman i avisen.

Mareritt

Jedioth Ahronoth tar enda sterkere i og hevder valget kan føre til et sammenbrudd av regjeringskoalisjonen. Kommentator Attila Somfalvi skriver at «Netanyahus verste mareritt ble en realitet tirsdag da hans hatede rival Reuven Rivlin ble valgt til Israels 10. president.»

Palestinernes statsminister Ramiz Hamdallah er skuffet over valget av Reuven Rivlin.

– Valget av Rivlin vil ikke fremme fred og forhandlingene med palestinerne fordi han er motstander av en tostatsløsning, sier Hamdallah.

Les også
Israels nye president ingen førstereisgutt"Reuven Rivlin
Les også
MIFF og sitatretten
Les også
Arabisk-kristne venner av Israel
Les også
Paven, Peres og Abbas ber om fred