Shimon peres: «For ung for pessimisme»
Foto: Menahem Kahana

Israels hær tilbake i Gaza

Samtidig som avisen Haaretz’ fredskonferanse begynte tirsdag morgen, fortsatte rakettene å bli skutt ut fra Gaza. Og den israelske hæren er i gang med en opptrappet offensiv mot Hamas.

Israels statsministerBenjamin Netanyahu sa tirsdag at tiden er kommet for å ta hanskene av i forhold tilHamas.

Etter at en ny serie raketter ble avfyrt fraGaza mandag kveld, trappet den israelske regjeringen tirsdag opp responsen overfor Hamas-regimet i Gaza. Inntrykket iJerusalem skal ifølge Jerusalem Post være at Hamas er interessert i å trappe opp konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har på forhånd vært antatt at Israel ikke ønsker en ny omfattende bakkeoffensiv i Gaza.

Offensiven som varte fra 27. desember 2008 til 18. januar 2009 kostet mellom 1.100 og 1.400 palestinske liv.

Også den gang ble det sagt atIsrael kunne ha gått grundigere til verks og for alvor rammet Hamas’ terror-infrastruktur, men kostnadene ved å fullføre en slik operasjon ville ha blitt store. Nå ser det altså ut for at en ny bakkeoffensiv likevel kan være på gang.

ForsvarsministerMoshe Yaalon sa ifølge Jerusalem Post tirsdag at Israel er beredt på en operasjon mot Hamas som ikke vil ta slutt i løpet av noen dager.

Det ble tirsdag morgen erklært en slags unntakstilstand i områder inntil 40 kilometer fra grensen til Gaza. Dette innebærer at myndighetene kan iverksette ulike tiltak for å ivareta innbyggernes sikkerhet, og at ansatte som uteblir fra arbeid ikke vil bli straffet for dette.

Fredskonferanse

Omtrent samtidig som operasjonen i Gaza ble trappet opp, startet fredskonferansen som avisen Haaretz i disse dager arrangerer i Tel Aviv.

En av talerne der var tidligere stats- og forsvarsministerEhud Barak. Han ble blant annet konfrontert med sine tidligere uttalelser om at Israel ikke har noen palestinsk partner for fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv presiserte Barak at denne uttalelsen gjaldt Yasser Arafat, og at han mener Israel må vurdere nøye muligheten for å få til en avtale medMahmoud Abbas.

Ifølge Haaretz-medarbeideren Anshel Pfeffer unngikk Barak et spørsmål fra den erfarne Haaretz-journalisten og redaktøren Aluf Benn om han noen gang som Netanyahus forsvarsminister hørte statsministeren snakke om en fredsplan.

– Partner for fred

Ifølge Haaretz-redaktørEsther Solomon sa president Shimon Peres at Hamas er Israels fiende, mens Mahomud Abbas derimot absolutt er Israels partner for fred.

Peres berømmet Abbas for å sette sitt eget liv i fare ved å tale for fred med Israel.

På spørsmål om hvorvidt statsminister Netanyahu er en partner for fred, skal presidenten ha svart «med sine ord, om ikke helt og fullt med sine gjerninger», med henvisning til at Netanyahu blant annet støtter en tostatsløsning.

Ifølge den samme Solomon sa den avgående presidentShimon Peres (90) også at han er «for ung for pessimisme». Derfor vil han arbeide ufortrødent for fred også etter at han går av som president.

Utstrakt hånd

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en videohilsen til konferansen etterlyste palestinernes president Mahmoud Abbas blant annet Benjamin Netnayahus svar på hvor grensene mellom to mulige fremtidige stater skulle gå.

Ifølge twitrere på konferansen sa han også at forhandlingene med tidligere statsministerEhud Olmert var svært nær en løsning før Olmert måtte gå av.

Abbas sa til konferansedeltakerne at han ønsket å etablere fred medIsrael, at hånden hans er utstrakt. Ifølge Esther Solomon oppfordret han Israel til å benytte muligheten nå, mens de ennå snakkker sammen – før sverdene overtar samtalen.

Ifølge avisen Times of Israel uttrykte EUs ambassadør til Israel,Lars Faaborg-Andersen, unionens reservasjonsløse solidaritet med Israels innbyggere.

Ambassadøren sa også at tilfeldig skyting med raketter mot sivile aldri kan være en legitim respons.

Pensjonert generalmajor Yaakov Amidror sa til samme avis at Israel kunne erobre Gaza og rense bort alle fasilitetene og terroristene som Hamas benytter seg av, men la til at en slik operasjon ville ta flere måneder.

Misvisende bilder

BBC World meldte mandag ettermiddag at Twitter-hashtagen#GazaUnderAttack har blitt brukt flere hundre tusen ganger i løpet av den siste uken for å formidle bilder med virkningen av de israelske luftangrepene påGaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BBCs undersøkelser har imidlertid vist at mange av disse bildene slett ikke stammer fra den pågående konflikten, en del av dem stammer overhodet ikke fra Gaza.

Tvert imot er flere av dem så gamle som fra 2009, og noen kommer fra konfliktene iSyria ogIrak.