En opprører fra ISIL. Bildet er hentet fra en Youtube-video. Arkivfoto: AFP / YOUTUBE / NTB Scanpix

Islamsk Råd medarrangør i demonstrasjon mot IS

Islamsk Råd Norge (IRN) er medarrangør i demonstrasjonen mot den voldelige jihadistorganisasjonen IS i Oslo førstkommende mandag.

– Vi kommer til å være medarrangører av denne demonstrasjonen. Vi oppfordrer alle som vil motarbeide slike destruktive krefter i vårt samfunn, til å møte opp på mandag klokken 17 på Grønland i Oslo. Derfra vil vi gå til Stortinget, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge til TV 2.

Organisasjonen er en paraplyorganisasjon som representerer over 70.000 muslimer i Norge. Afsar sier IRN er stolt av den muslimske ungdommen som har tatt initiativ til arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er opp til hver enkelt å delta. Men jeg oppfordrer alle til å komme, sier Mehtab Afsar.

Avviser kritikk

Han passer på å understreke at han mener kritikken som enkelte har framsatt mot organisasjonen, er både uberettiget og feil.

Linda Alzaghari, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, sa til Dagsavisen onsdag at Afsar i beste fall har uttalt seg på en måte som framstår som tvetydig i omtalen av de ekstreme islamistene i IS.

Afsar var tydeligere i sin kritikk overfor IS i Dagsavisen og understreker overfor TV 2 at IS ikke er noe annet enn en terrororganisasjon.

– IS er en terrororganisasjon som har brukt brutale metoder mot sivilbefolkningen i Irak og Syria. De har henrettet uskyldige mennesker og kan ikke karakteriseres som noe annet enn en terrororganisasjon, sier Mehtab Afsar.

– IS er ikke islam

Natt til torsdag hadde over 900 personer sagt at de vil delta i demonstrasjonen på Facebook-siden. Flere av de store moskeene i Oslo bekrefter overfor Dagsavisen at de vil delta, skriver Dagsavisen.

– Vi er lei av at IS og Profetens Ummah dominerer debatten, sier studenten Thee Yezen Obaide til avisen.

28-åringen er initiativtaker til demonstrasjonen, og mener det er muslimers plikt å vise at de ikke støtter jihadistene i IS og deres tilhengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tok initiativet til dette fordi jeg fulgte IS og så hvordan de behandler muslimer og andre. Dette strider mot det vi muslimer står for. Det som skjer i Syria og Irak, er et blodbad. Det IS står for, er ikke islam.

– Må fryses ut

Venstre-politiker Abid Raja er enig, og mener man «ikke kan koseprate med ekstremister som vil halshogge folk som er utro, homofile eller stjeler»:

– Du må fryse dem ut fullstendig. Ekstremistene må skjønne at hundre tusen muslimer i Norge tar avstand fra et par hundre ekstremister. De må kjenne på at de er helt isolert fra det muslimske samfunnet. Først da har du markert et skille, sier han til avisen.

En av dem som kommer til å holde en appell under demonstrasjonen, er Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen – Det Islamske forbundet.

– Jeg vil legge vekt på at ekstremisme ikke har noen religion, og at muslimer må kjempe sammen mot enhver form for ekstremisme – særlig de som bruker vår religions navn, islam, til å utføre grusomme handlinger, sier Ghozlan til Dagsavisen.

Les også
Obama: – ISIL har ingen plass i det 21. århundre
Les også
Savner klar fordømmelse fra Islamsk Råd Norge
Les også
Hatet mot de andre
Les også
Barnepsykolog advarer mot henrettelser på Facebook
Les også
Muslimer demonstrerer mot Den islamske staten