En opprører fra ISIL. Bildet er hentet fra en Youtube-video. Arkivfoto: AFP / YOUTUBE / NTB Scanpix

ISIL har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

Den islamske staten (ISIL) har tatt kontroll over tre nordlige byer med en stor andel kristen befolkning. I Syria har opprørerne tatt kontroll over en militærbase.

Titusenvis av mennesker har flyktet fra de tre byene Makhmur, Al Kwair og Tilkaif.

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FN s sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Tusenvis av irakiske flyktninger kan dø av sult på toppen av fjelltopp

Samtidig harISIL tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syra, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet.

Kampene startet onsdag kveld, etter at tre medlemmer av den ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) sprengte seg selv i luften i området rundt inngangen til militærbasen. 27 soldater fra syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av ISIL ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Les også:Slår alarm om flyktningtragedie i Nord-Irak

Disse mennene ble skadet i kamp da de kjempet som frivillige for den irakiske hæren mot ISIL-opprørerene. De får behandling på et sykehus i Basra, sørøst for Bagdad. Foto: REUTERS/Essam Al-Sudani/NTB Scanpix

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR.

Les også:Se hvorfor mennesker over hele verden forandrer Facebook-bildet sitt til bokstaven «nun» i det arabiske alfabetet