Irakiske opprørere har tatt enda en by

Militante opprørere i Irak har tatt over den strategisk viktige byen Tal Afar, ifølge irakiske tjenestemenn.

– Byen Tal Afar og flyplassen er fullstendig under opprørernes kontroll, sier en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået AFP.

Tal Afar er en sjiadominert by i provinsen Nineveh, der også den nå islamistkontrollerte storbyen Mosul ligger. Tal Afar er den største byen i provinsen som ennå ikke er helt kontrollert av sunnimuslimske opprørere, men kampene om byen har rast i flere dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag i forrige uke skal irakiske styrker ha greid å ta tilbake flere områder av byen fra opprørerne, men mandag opplyste offisielle irakiske kilder at byen er kontrollert av opprørere.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til JordanISIL
Les også
USAs utenriksminister på uanmeldt besøk i IrakISIL
Les også
Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran
Les også
Iraks sjiamuslimer lover sunniekstremister kamp
Les også
Angrep på irakisk anlegg ryster oljemarkedeneISIL
Les også
Brende bekymret over masselikvideringer i IrakISIL