En familie på flukt fra volden i Mosul ved en kontrollpost utenfor Arbil onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Irak bomber flere opprørskontrollerte byer

Det irakiske flyvåpenet bombet torsdag opprørsstillinger i både Mosul og Tikrit, mens kurdiske styrker tok kontroll over Kirkuk.

Samtidig meldes det at radikale islamister har omringet landets største oljeraffineri og tatt tusenvis av soldater til fange.

De sunnimuslimske opprørerne har med sin lynoffensiv erobret flere byer og inntatt store områder i de hovedsakelig sunniarabiske provinsene nord for Bagdad. Frykten er stor for at de også vil forsøke å innta Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag kom det flere meldinger om at landets sjiadominerte regjering forsøker å slå tilbake opprørerne med flyangrep.

I Tikrit, som ble inntatt av Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) onsdag, var angrepene angivelig rettet mot ett av palassene til avdøde Saddam Hussein, Iraks tidligere diktator, som nå skal fungere som en base for opprørerne.

Ranet banker

Også i Mosul har Iraks flyvåpen angrepet opprørsstillinger i og rundt byen, ifølge internasjonale nyhetsbyråer. Iraks statskanal viste torsdag bilder av bombingen.

Da opprørerne inntok Mosul tirsdag, tok de med seg våpen fra en militærbase og store kontantbeløp fra byens banker. Ifølge den britiske avisen The Guardian kan opprørerne ha ranet til seg opp mot 2,8 milliarder kroner. Siden har de stormet sørover. Torsdag var styrkene bare 90 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

En talsmann for ISIL har oppfordret opprørerne til å rykke fram mot hovedstaden og videre mot Karbala, som er en av sjiamuslimenes helligste byer.

I Kirkuk tok de kurdiske Peshmerga-styrkene over kontrollen torsdag, etter at Iraks militære trakk seg ut av byen. Mange kurdiske irakere har lenge ønsket at Kirkuk skal innlemmes i regionen Kurdistan. Dette har imidlertid regjeringen i Bagdad vært sterkt imot.

Omringet oljeanlegg

Det er høyst usikkert om irakiske styrker vil greie å stanse islamistenes offensiv.

Regjeringen i Bagdad skal allerede i mai bedt USA om å bombe opprørernes stillinger, men så langt har USA avvist militær innblanding, ifølge New York Times, og i stedet nøyd seg med å forsyne irakerne med våpen og annet militært utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at ISIL omringet landets største oljeraffineri i byen Baiji. Ifølge et øyenvitne ankom de i over 50 kjøretøy.

ISIL hevder dessuten å ha tatt til fange 4.500 irakiske soldater på en militærbase utenfor Tikrit. Meldingene er ikke bekreftet, men det er lagt ut videoer på YouTube som viser lange rekker med menn som går langs en hovedvei i sivile klær og uten våpen.

Ingen unntakstilstand

Landets sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki hadde torsdag håpet å få nasjonalforsamlingen med på å innføre unntakstilstand i hele landet, men da avstemningen skulle holdes torsdag, møtte kun 128 av 325 representanter opp, ifølge Reuters. Forsamlingen var dermed ikke beslutningsdyktig, fordi et slikt forslag krever to tredels flertall.

De fleste fraværende representantene er kurdere og sunnimuslimer som ikke ønsker å gi den sjiamuslimske statsministeren mer makt.

Prekær situasjon

ISILs offensiv har gjort hundretusener av irakere til flyktninger i sitt eget land i løpet av et par dager. Behovet for nødhjelp er enormt.

FNs barnefond (UNICEF) anslår at opp mot halvparten av internflyktningene er barn.

– Situasjonen for disse barna er prekær. Livet deres er knust nærmest over natten, sier UNICEFs representant i Irak, Marzio Babille.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er redd for hvordan ISIL vil styre områdene de har tatt kontroll over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Muligheten for at ISIL vil gjenta grusomhetene de har utført i andre deler av Irak, og innføre det samme intolerante og undertrykkende styresettet de har i Syria, er veldig urovekkende, sier organisasjonens Midtøsten-direktør Nadim Houry.

Les også
ISIL har tatt seg inn i irakisk oljeby
Les også
Opprørere har kidnappet Tyrkias konsul i Mosul
Les også
Islamister tok studenter og lærere som gisler i Irak
Les også
Blodig pinsehelg i Irak