FRA VENSTRE: Tannlegestudent Yazan Abu Sulaima (23), nyutdannede Maher Hammad (23) og sivilingeniørstudentene Mohamed Temraz (23) og Ameer Almaqousi (22) mener de aldri har blitt bedt om å kjempe mot Israel. – Vi velger alle hvordan vi skal gjøre nytte for oss her, sier en av dem til Dagen.

– Ingen ba oss kjempe mot Israel

Studentene som Dagen snakker med på Gazastripen er mer opptatt av å skaffe seg en jobb enn å krige.

Det er midt på dagen, men det er langt ifra tomt på den avsides vannpipebaren i Gaza by. Spesielt unge voksne har funnet veien til det røyklagte lokalet for å slå i hjel noen timer som de uansett ikke hadde tenkt å bruke på noe annet denne tirsdagsformiddagen.

– Vi er under okkupasjon, sier Yazan Abu Sulaima (23) til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Hamas til Dagen: – Vi frykter ikke IS

Han sitter med ryggen mot utgangen og ser på de tre kameratene sine. Alle tar jevnlige drag av munnstykkene på hver sin meters høye vannpipe.

– Israel har en idé om at landet tilhører dem, mens vi mener at landet er vårt, fortsetter han.

Han er ikke den eneste som er preget av frustrasjon over dagens situasjon.

– Bare jeg ser ut av vinduet mitt som peker rett mot grensen, så vet jeg at jeg vil kjempe mot Israel, sier Ameer Almaqousi (22).

– Krigen har blitt en del av livene våre. Jeg unner ikke noen å oppleve det vi har vært gjennom de siste årene, legger han til.

Jobbsøkende

Tre av de fire ungdommene er studenter. En av dem er nyutdannet tannlege. Likevel tilbringer guttene mesteparten av dagene på vannpipebaren.

– Lever du i fred så får du jobb. Er det ikke fred, så er det heller ikke jobb å få, sier Maher Hammad (23).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag fullførte 1300 ungdommer studiene ved ulike universiteter i Gaza. Men med en arbeidsledighet på 44 prosent (tall fra FN), er det lite sannsynlig at det vil finnes jobb til alle.

Hammad er likevel en av få som har fått en ørliten sjanse. I går snakket Dagen med Hamas’ uoffisielle utenriksminister, Ghazi Hamad, om situasjonen til de unge som bor på Gazastripen. Han kunne fortelle at 15.000 nyutdannede studenter har fått muligheten i offentlig sektor for å få en fot innenfor arbeidslivet.

Den nyutdannede tannlegen er en av dem.

– Men jeg tviler på at det er jobb å få når jeg er ferdig der, sier han.

Politisk engasjerte

23-årige Sulaima dro fra Gaza til Syria for å studere til tannlege for et par år siden. Da situasjonen i Syria begynte å forverre seg så han seg nødt til å vende tilbake. Drømmen er Europa.

– Det er ingen fremtid for oss her. Jeg vil ut herfra for å fullføre studiene, men det er veldig vanskelig å dra fra Gaza. Samtidig så vet jeg at det ikke vil være noen jobb til meg her når jeg er ferdig med studiene. Dette er ting som israelske ungdommer slipper å tenke på, sier han.

Almaqousi studerer til sivilingeniør. Han er veldig interessert i hva som foregår på den politiske plattformen. Både på Gazastripen og i Israel.

– Det finnes positive tanker blant enkelte unge mennesker i Israel, men de har ikke en sterk nok stemme, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne situasjonen gjør at vi er nødt til å engasjere oss, skyter Sulaima inn.

– Samtidig prøver vi å glemme krigen, sier Mohamed Temraz (23), som også skal bli sivilingeniør.

– Må ikke kjempe

– Blir unge i Gaza ignorert av myndighetene?

– Vi føler oss ikke ignorert. Det er situasjonen vi lever i som har skapt dette, sier Sulaima.

– På hvilken måte går Hamas ut for å rekruttere ungdommer?

– Det er ingen som prøver å rekruttere oss. Under krigen i fjor var det heller ingen som ba oss ta til våpen. Her er det slik at du gjør nytte for deg på den måten som er best for samfunnet, enten det er som tannlege, ingeniør eller som soldat, sier Sulaima.

– Vi har en undergrunnshær i Gaza. Hamas ber ingen kjempe. Du velger selv å gå til dem dersom du ønsker det, sier Almaqousi.

Forsvarer sommerleirer

Det en kjent sak at Hamas, allerede når barn er unge, ønsker å gi dem en smakebit på hva livet i organisasjonen har å by på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sommer – som også i fjor, har organisasjonen arrangert leirer for barn der de blant annet får bruke våpen og kle seg i uniformer.

LEDER: Når Hamas arrangerer sommerleir

Ibrahim Al-Madhoun, skribent og kommentator i Hamas’ magasin Al Resalah, mener at leirene er misforstått, mye på grunn av det som skrives i vestlig media.

– Det er bedre at barna får bruke våpen under ordnede forhold, sier han til Dagen.

– 15 år gamle gutter som bor her har allerede opplevd tre store kriger. De hører mye, blir bekymret og fylt med spenning. Campene kan være en måte å kontrollere dem fra å utagere, forklarer han videre.

Al-Madhoun, som selv har besøkt leirene, beskriver dem nesten som et fritidstilbud.

– Alle foreldre ønsker å gi barna sine noe meningsfullt å fylle sommeren med. Det er rett og slett normalt for samfunnet her. Barna lærer også nyttige ting som førstehjelp, avslutter han.

Les også
Hamas til Dagen: – Vi frykter ikke IS
Les også
Tar terrorøya tilbake
Les også
Palestinsk far død etter mordbrann på Vestbredden
Les også
Amerikanere vil helst ha kristne og jøder
Les også
Gryende diplomati for fred i Syria