FRYKTER IKKE IS: Palestinernes utenriksminister Ghazi Hamad mener det ikke eksisterer en frykt for IS på Gazastripen. – Det er vi som kontrollerer Gaza, sier han til Dagen.

Hamas til Dagen: – Vi frykter ikke IS

Nylig gikk Islamsk stat (IS) ut med et løfte om å styrte Hamas og ta over kontrollen av Gazastripen. Hamas fnyser av uttalelsen.

Gaza er ikke bare kjøtt og blod som noen kan ta. Til og med Israel mislyktes i å ta over stripen, sier Ghazi Hamad til Dagen. Hamad er den uoffisielle utenriksministeren til Hamas.

LES: Ser nye trusler mot Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Dagen møter ham, sitter han bak et kraftig skrivebord plassert på enden av et langbord med stoler rundt. Også inntil veggene i det romslige kontoret er det plassert stoler – disse av den mer komfortable typen. Hamad tar en slurk av en glasskopp med te som lukter av mynte.

– Vi frykter ikke på noen måte IS. Det er vi som kontrollerer Gaza. Den siste tiden har det vært veldig stille ved grensene. Det er rett og slett ikke så mye som skjer, fortsetter han.

Rehabiliterer ekstremister

På hvilken måte er IS en trussel mot Hamas?

– Først av alt: IS er ikke i Gaza. Noen medier prøver å hausse dette opp, men sannheten er at til og med 95 prosent av salafistene i Gaza er imot IS og det de står for, sier han.

– De er gode folk, legger han til.

Salafismen er en fundamentalistisk retning innen islam.

Hamad innrømmer likevel at det finnes grupperinger som sympatiserer med IS på Gazastripen.

– Det finnes en håndfull ekstreme salafister her, som kaller seg selv Daesh (IS). Men dersom de skulle foreta seg noe tar vi tak i det med en gang. Her i Gaza aksepterer vi ikke den typen radikal tankegang. Vi har også tiltak for rehabilitering av denne typen ekstremisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Massebryllup

– Stemmer det at flere unge søker mot grupperinger utenfor Gaza fordi de føler seg glemt av Hamas?

– Jeg nekter ikke for at situasjonen i Gaza er veldig vanskelig. Unge ser ikke en fremtid her, verken når det gjelder jobb, giftemål eller å finne seg et sted å bo. Jeg har ikke sett statistikker som tilsier at unge i større grad søker mot andre grupper utenfor Gaza nå. Noen drar og noen kommer tilbake. Du vil nok alltid finne en viss balanse.

Hamad forteller at myndighetene gjør sitt for at de unge ikke skal forlate Gaza.

– I fjor fikk 15 000 ungdommer midlertidig jobb i offentlig sektor slik at de skulle få en fot innenfor arbeidslivet. Vi arrangerte også massebryllup der hele 4000 unge par fikk gifte seg. Her hjalp blant andre Tyrkia til økonomisk, sier han.

– Har ikke sjanse

Samfunnsdebattant Mukhaimar Abu Saada er et kjent ansikt på arabiskspråklige TV-kanaler både på Gazastripen og utenfor. Saada har doktorgrad i politisk analyse og underviser til daglig på al Azhar-universitetet i Gaza by.

– Å ta over Gaza er bare en drøm, sier han til Dagen.

– Er det en situasjon i det hele tatt mellom Hamas og IS? Ja det er det. Men salafistene på Gazastripen har eksistert helt siden 2006. Et par – ikke mer enn ti stykker, har dratt fra Gaza for å tilslutte seg IS i Sinai, fortsetter han.

Han mener de salafistiske gruppene i Gaza ikke er på langt nær sterke nok til å ta over styringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er ikke en reell trussel mot Hamas sitt styresett på Gazastripen. Slik situasjonen er nå har ikke salafistene en sjanse, sier han.

Mer enn en kald krig

Saada understreker likevel at Hamas på ingen måte undervurderer IS.

– Bare se på Sinai, Irak og Syria. IS er en trussel mot det normale livet – ikke at det finnes noe normalt liv her i Gaza. Men akkurat når det kommer til salafistene så mener Hamas at de har mistet fatningen og ikke tenker logisk. Derfor ser de ikke på dem som fiender, men ekstremister, forklarer han.

– Men vi kjenner også til at enkelte har gått fra Hamas til IS fordi de ikke fikk den posisjonen de ville ha, legger han til.

– Føler de unge seg glemt av Hamas?

– Det er sant at enkelte unge palestinere føler seg glemt av Hamas. Men absolutt alle palestinere som ikke tilhører Hamas føler seg glemt av myndighetene – ikke bare de unge. Enkelte unge palestinere føler seg allerede døde, og derfor kan det å bli med i en gruppe virke som en vei ut.

– Vil du kalle forholdet mellom Hamas og IS en kald krig?

– Dette er mer enn en kald krig. Se bare hva som skjedde i Yarmouk-leiren i Syria. Mange av Hamas’ assosierte ble drept da IS kom for å ta over området, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

700 s alafister i fengsel

For noen uker siden eksploderte fem biler tilhørende Hamas-medlemmer og Islamsk jihad i Gaza by. I etterkant av hendelsen ble det foretatt flere arrestasjoner. Ifølge Saada mistenker Hamas at det er salafister som står bak, selv om ingen ennå har tatt ansvar for handlingen.

– Salafistene har tidligere tatt ansvar for lignende episoder, deriblant å ha sendt raketter mot Israel. Vi har hatt et par hendelser de siste åtte månedene, men dette er første gang de ikke har tatt ansvar for et angrep, sier han og tilføyer:

– Jeg vil tro det sitter rundt 700 salafister i Hamas sine fengsler akkurat nå.

Disse tallene stiller Ghazi Hamad seg totalt uforstående til.

– At 700 salafister skal sitte i Hamas sine fengsler nå stemmer ikke. Det kan være maks tjue stykker. Vi hadde ikke en gang hatt plass til så mange fanger.

Les også
Atomvåpnenes historie er fortsatt omstridt
Les også
Netanyahu godkjenner 300 nye bosetterboliger på Vestbredden
Les også
Israelsk politi gikk inn i moské i Jerusalem
Les også
Sammenstøt på Vestbredden
Les også
Obama: – Israel er eneste motstander av atomavtalen