GIVERE: – Misjonene får mest, i tillegg gir vi også til humanitære formål, forteller Ingebjørg og Bjarne Sæle.

Ingebjørg og Bjarne er de typiske giverne

KrF-velgere over 65 år gir mest til veldedige formål. Ekteparet Sæle fra Øygarden er som skåret ut av statistikken.

Den typiskegiverglade personen er enKrF-velger over 65 år som gir over 1000 kroner i løpet av sommeren.

Det viser InFacts spørreundersøkelse for Dagen, som måler sammenhengen mellom giverglede og partitilhørighet - og viser en klar tendens.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les saken:En av tre nordmenn gir bort feriepenger

To som passer denne beskrivelsen som hånd i hanske er Ingebjørg (76) og Bjarne (87) Sæle.

– Å gi tilmisjonen og humanitære formål har vært en selvsagt ting hele livet for oss, sier ekteparet fra Nordre Sæle i Øygarden da Dagen møter dem hjemme i det hvitmalte huset og den velstelte hagen noen få hundre meter frå havgapet.

Bjarne har vært fisker og sier han tjente bra med penger på det, og Ingebjørg har vært lærer. De tilhører etterkrigsgenerasjonen, har fire barn, og har måttet sette tæring etter næring. Men det har ikke tatt fra dem evnen til å gi.

To gode råd

– Jeg fikk to gode råd fra min far: «Når du tjener noen kroner, skal du ikke bruke opp alt.» Det andre han sa, var: «Du blir ikke fattig av å gi!» Dette har vi levd etter. Vi kan ikke hjelpe alle, men noen kan vi nå med vår gave. Det er viktig å bidra med noe ut fra det en har evne til, sier Bjarne Sæle.

Ingebjørg forteller at de støtter flere misjoner, både indre- og ytremisjon.

– Misjonene får mest, i tillegg gir vi også til humanitære formål. Men det kommer flere giroblanketter enn det er dager i året, så vi må gjøre et utvalg, sier Ingebjørg Sæle.

Imponert

Når vi spør hva de tror kan være årsaken til at ungdommer gir så lite, er de ikke helt enig i spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er mektig imponert over det elever, både på kristne og andre videregående skoler, samler inn. Disse ungdommene gjør en fantastisk innsats, sier Ingebjørg.

Hun tror slike innsamlingsprosjekter er med på å bevisstgjøre de unge og viser dem gleden ved å gi.

– Å gi er en god, kristen tanke. Det ligger mye velsignelse i det å gi, både for mottakeren, men også for giveren, sier Bjarne.

Tjener minst, gir mest

Tre av fem KrF-velgere svarer at de har planer om å gi pengegaver til veldedige formål i løpet av sommeren. Tallene fra undersøkelsen viser at det ikke bare er flest KrF-velgere som gir, de gir også mest i sum. Av alle KrF-velgere som gir penger, gir 44 prosent av disse over 1000 kroner, viser undersøkelsen fra InFact.

KrF-velgerne den velgergruppen med lavest inntekt, ifølge en valgrapport fra Statistisk Sentralbyrå fra 2009. Likevel gir de altså mest.

– Forklaringen på dette er gjerne normer. Mye av aktiviteter i Kristen-Norge er basert på frivillig arbeid og donasjoner. Det kan være en del av forklaringen, sier valgforsker Bernt Aardal, professor ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Stolt partileder

KrFs partileder Knut Arild Hareide er stolt.

– Det er veldig hyggelig, og jeg blir stolt av å høre at KrF topper den statistikken. Undersøkelser viser at KrF-velgere scorer lavt på formue, så da å høre at de likevel er dem som gir mest, er svært gledelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Historien om enken som gav selv om hun var fattig, er et viktig bibelsk prinsipp. Det handler ikke om hvor mye du gir, men hvor mye du gir i forhold til det du har.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Ikke overraskende

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ikke overrasket over at KrF topper giverstatistikken.

– Hva syns du om at Frp er på bunn?

– Det er heller ikke overraskende.

– Kristne blir ofte fremstilt som slemminger i media. At de derfor scorer langt høyere på verdier som har med idealisme og humanitært arbeid å gjøre enn dem som kritiserer dem er derfor interessant, sier Grytten.

Eldre gir mest

Andre velgere som utpeker seg som gavmilde er Miljøpartiet De Grønne over 50 prosent sier at de skal gi i sommer og Venstre med over 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generelt er det mer enn dobbelt så mange eldre som gir sammenlignet med unge. Folk gir mest i aldersgruppen 65 år og oppover. Av de spurte som sa at de hadde planer om å gi, tilhører 45 prosent denne aldersgruppen.

Unge i aldersgruppen 18 til 29 år, gir minst, og utgjør cirka 20 prosent av giverne.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.