Palestinere inspiserer huset som ble satt i brann av det som mistenkes å være jødiske ekstremister. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Hamas vil konfrontere Israel etter mordbrann

Hamas oppfordrer til «konfrontasjon» med Israel etter at en palestinsk familie på Vestbredden ble ofre for en mordbrann som jødiske ekstremister angivelig sto bak.

– Ingenting vil stanse disse morderiske bosetterangrepene. Vi kan ikke vente på at de skal komme inn i våre landsbyer og våre hjem, skriver Hossam Badran, talsmann for den palestinske bevegelsen Hamas på sin Facebook-side lørdag.

– Vårt folk på Vestbredden har bare ett valg: åpen og omfattende konfrontasjon mot okkupasjonen, fortsetter Badran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Ingen ba oss kjempe mot Israel

En 18 måneder gammel palestinsk gutt døde da mistenkte jødiske ekstremister satte fyr på familiens hus i landsbyen Duma på Vestbredden fredag sist uke.

Lørdag ble det kjent at også faren i familien er død som følge av skadene han pådro seg. Saad Dawabsheh døde på et sykehus i Israel der han fikk medisinsk behandling for tredje grads forbrenning.

Dawabshehs kone Riham og deres fire år gamle sønn Ahmed kjemper fortsatt for livet på et annet israelsk sykehus.

Fordømmelse

FN fordømmer mordbrannen og har kalt den en terrorhandling.

På veggen på familiens hus var det sprayet en jødisk davidsstjerne sammen med ordene «hevn» og «lenge leve Messias».

Statlig israelsk radio melder at den israelske hæren nå følger nøye med på om det oppstår uro på Vestbredden eller «palestinske hevnangrep».

FN oppfordrer alle parter i saken om å samarbeide for å skape ro, og ber om at de ansvarlige stilles for retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Hamas til Dagen: - Vi frykter ikke IS

Begraves søndag

Søndag ettermiddag begraves Saad Dawabsheh i Duma, opplyser palestinske tjenestemenn. Det skjer etter at det er foretatt en obduksjon av ham i byen Nablus, som ligger i nærheten.

En tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at funnene fra obduksjonen vil bli overlevert som beviser til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Palestinere ba mandag ICC om å etterforske mordbrannen og «terrorhandlinger» begått av jødiske bosettere.

Fengsling

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også fordømt mordbrannen som «terror», og har lovet full innsats for å få de skyldige stilt for retten.

Den israelske regjeringen har kommet under stadig større press for å slå ned på ekstremistiske jødiske grupper siden hendelsen.

Kort tid etter brannen besluttet regjeringens sikkerhetsutvalg at israelske statsborgere skal kunne fengsles uten rettssak dersom de mistenkes for å ha begått voldshandlinger mot palestinere på Vestbredden.

Praksisen ble brukt på en angivelig jødisk ekstremist i 20-årene denne uken. Etterretningstjenesten har identifisert ham som sønn av en avdød rabbiner som grunnla den rasistiske, antiarabiske bevegelsen Kach.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet opplyser at mannen er mistenkt for «nasjonalistiske forbrytelser», men har ikke direkte anklagd ham for å være involvert i mordbrannen.

Les også
Demokratiske toppolitikere vil stemme mot Iran-avtalen
Les også
Palestinsk far død etter mordbrann på Vestbredden
Les også
Gryende diplomati for fred i Syria
Les også
Hamas til Dagen: – Vi frykter ikke IS
Les også
– Ingen ba oss kjempe mot Israel