Haitis president Jovenel Moise er drept i et angrep på boligen hans i Petionville i utkanten av Port-au-Prince, ifølge landets fungerende statsminister. Foto: Dieu Nalio Chery / AP / NTB

Haitis president drept i angrep på boligen

Haitis president Jovenel Moïse ble natt til onsdag drept i et angrep mot boligen hans, opplyser landets fungerende statsminister. Søreide fordømmer attentatet.

En gruppe uidentifiserte personer angrep Moïses privatbolig i Petionville utenfor hovedstaden Port-au-Prince ved 1-tiden natten mellom 6. og 7. juli. Presidenten ble dødelig såret, skriver fungerende statsminister Claude Joseph i en uttalelse gjengitt av nyhetsnettstedene Juno7. og VBI.

Førstedame Martine Moïse ble såret i det samme angrepet og er innlagt på sykehus. Tilstanden hennes er foreløpig ukjent.

Joseph fordømmer angrepet og maner befolkningen til ro. Han sier politiet og landets væpnede styrker har kontroll på sikkerhetssituasjonen.

Joseph har signert uttalelsen som «fungerende statsminister», til tross for at president Moïse så sent som mandag utnevnte en ny statsminister, Ariel Henry.

Norsk fordømmelse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer attentatet og kaller det rystende. Hun sender sine tanker til Haitis befolkning og til Moïses enke.

– Det er viktig at Haitis myndigheter og politikere samler seg om en vei ut av denne krisen, som kommer på toppen av en rekke utfordringer Haiti står overfor, sier hun videre i en uttalelse til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gatene i Haitis hovedstad var onsdag morgen stort sett folketomme, bortsett fra noen som var i gang med plyndring av noen butikker i forretningsstrøket.

Politi er utplassert ved nasjonalpalasset og i velstående Petionville i åsen over byen.

Omfattende protester

53 år gamle Moïse har styrt det karibiske landet siden februar 2017, men misnøyen har økt. Landet, som er det fattigste på det amerikanske kontinentet, er blitt stadig mer ustabilt under hans styre.

Valget i oktober 2019 ble avlyst, delvis som følge av omfattende protester mot Moïse. Presidenten har styrt ved dekret siden hans periode utløp i februar i år og den forrige nasjonalforsamlingens periode utløp i januar i fjor.

I de siste månedene har opposisjonsledere krevd at han går av, og så sent som i forrige uke krevde FNs sikkerhetsråd at nytt valg avholdes snarest mulig.

Kriminalitet og fattigdom

Under Moïses styre er de dype økonomiske, politiske og sosiale problemene i landet ytterligere forverret. Lovløshet og usikkerhet. hersker, bortføring med krav om løsepenger er et stort problem, og gjengene som står bak, går i praksis fri for straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forrige uke ble 15 mennesker, blant dem en journalist og et kvinnelig medlem av opposisjonen, drept i Port-au-Prince.

Mens orkanen Elsa herjet langs sørkysten i helgen, måtte redningstjenesten fraktes med fly og helikopter til Jacmel fordi veien kontrolleres av kriminelle bander.

Haiti deler øya Hispaniola med Den dominikanske republikk. 60 prosent av befolkningen lever på under 2 dollar dagen mens inflasjonen øker og mat og bensin blir dyrere.

Samtidig sliter landet med å komme på beina igjen etter et voldsomt jordskjelv i 2010 og orkanen Matthew i 2016.