- Greit å si til barna at julenissen ikke finnes

Barn vet ikke len­ger hvor­for vi fei­rer jul, mener sogne­prest Bjørn Lian.

Han synes der­for det er greit å for­tel­le barna at jule­nis­sen ikke fin­nes.

- Han har fått for stor plass i for­hold til je­sus­bar­net. Det er trist at den krist­ne kul­tu­ren har mis­tet fot­fes­te i den nors­ke kul­tu­ren, og ikke minst i den nors­ke sko­len, sier Lian, som er sogne­prest i Karls­øy kom­mu­ne i Troms, til Nord­lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han leg­ger til at mange skole­barn i dag ikke vet hvor­for man fei­rer jul. Det var ikke slik for bare ti år siden, mener pres­ten.

I Stor­bri­tan­nia sa nylig en prest til skole­barn at jule­nis­sen ikke fin­nes. Mange av barna gikk grå­ten­de hjem, skrev The Guar­di­an i for­ri­ge uke.

Lian mener det er greit å si at nis­sen ikke fin­nes. - De litt yngre skal få lov til å leve i troen, men når de blir seks-sju år, er de glupe nok til å skjøn­ne at nis­sen ikke fin­nes, sier Lian.

Den mo­der­ne jule­nis­sens ut­se­en­de ble po­pu­la­ri­sert del­vis på grunn av Coca-Co­las re­kla­mer. Men his­to­ri­er om nis­ser går langt til­ba­ke, også i norsk før­kris­ten kul­tur, i form av vet­te­ne, over­na­tur­li­ge ve­se­ner som holdt til i uthus på går­de­ne, noe Store nors­ke lek­si­kon kan for­tel­le mer om.

Ordet nisse kom­mer iføl­ge Wiki­pe­dia av Nils, en for­kor­tel­se av Ni­ko­laus. Dette nav­net kan knyt­tes til bis­kop Ni­ko­las i Myra i Tyr­kia på 300-tal­let. Han var kjent for sin gav­mild­het og ble æret som hel­gen i den ka­tols­ke og den or­to­dok­se kirke. Derav fikk han nav­net Sankt Ni­ko­las. (©NTB)

Les også
Kirkeasylanter får gå ut i julen - for siste gangKirkeasylanter
Les også
Trenger samfunnet julens budskap i 2013?Kjell Skartveit
Les også
Julegleden og julealvoret