Google og Facebook vil lette på overvåkingssløret

Håper å ren­vas­ke seg fra an­kla­ge­ne om at USAs etter­ret­ning nær­mest har fri til­gang til alt som be­fin­ner seg på sel­ska­pe­nes ser­ve­re.

Face­bo­ok, Goog­le og flere andre IT-gi­gan­ter ber om lov til å for­tel­le hvor ofte de ut­le­ve­rer opp­lys­nin­ger til ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter.

På den måten håper de å ren­vas­ke seg fra an­kla­ge­ne om at USAs etter­ret­ning nær­mest har fri til­gang til alt som be­fin­ner seg på sel­ska­pe­nes ser­ve­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Goog­le skrev tirs­dag et åpent brev til det ame­ri­kans­ke jus­tis­de­par­te­men­tet hvor nett­gi­gan­ten inn­røm­mer at det hen­der bru­ker­data ut­le­ve­res til myn­dig­he­te­ne når de ber om inn­syn. Men dette skjer ikke like ofte som medie­ne skal ha det til, hev­der sel­ska­pet.

- Goog­les tall ville ty­de­lig ha vist at vi ikke sam­tyk­ker med disse an­mod­nin­ge­ne like ofte som det blir på­stått, heter det i bre­vet.

- Om­fat­ten­de over­vå­king

Kort etter at bre­vet ble of­fent­lig­gjort, kom Face­bo­ok og Micro­soft med lig­nen­de ut­ta­lel­ser. Også Yahoo og Twit­ter støt­ter for­sla­get om å lette på slø­ret som omgir USAs over­vå­king av in­ter­nett.

Sel­ska­pe­ne har måt­tet jobbe hardt for å bli trodd når de den siste uken ka­te­go­risk har av­vist opp­lys­nin­ger som er kom­met fram om etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­nen Na­tio­nal Security Agency (NSA).

Iføl­ge vars­le­ren Ed­ward Snow­den over­vå­ker NSA om­trent alt som skjer på in­ter­nett. Når han ut­før­te opp­drag for NSA, kunne han lett få tak i van­li­ge men­nes­kers kre­ditt­kort­opp­lys­nin­ger, pass­ord og epos­ter, hev­der Snow­den.

Kri­tis­ke se­na­to­rer

Også flere ame­ri­kans­ke folke­valg­te ber om stør­re åpen­het rundt NSAs over­vå­king. Åtte se­na­to­rer fra begge de store par­ti­ene mener of­fent­lig­he­ten må få vite mer om lo­ve­ne som gjør over­vå­kin­gen mulig.

I hen­hold til loven For­eign In­tel­li­gen­ce Surveil­lance Act (FISA) er det opp­ret­tet en egen dom­stol som vur­de­rer etter­ret­nin­gens øns­ker om å over­våke, men alle av­gjø­rel­ser som tas, hol­des hem­me­lig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi kan ikke ha en skik­ke­lig de­batt om hvor mye over­vå­king av ame­ri­ka­ne­res kom­mu­ni­ka­sjon som bør til­la­tes, uten å få slutt på hem­me­lig lov­gi­ving, sier se­na­tor Jeff Mer­k­ley fra Det de­mo­kra­tis­ke par­ti­et.

Asyl i Russ­land?

Snow­den har gått under jor­den etter at han sto fram som vars­ler, men det antas at han fort­satt be­fin­ner seg i Hong­kong. Til avisa The Guar­di­an har han sagt at han øns­ker å søke asyl på Is­land eller i et annet land som verd­set­ter yt­rings­fri­het.

Myn­dig­he­te­ne i Russ­land har sagt at de vil vur­de­re saken hvis det kom­mer en søk­nad, og flere rus­sis­ke folke­valg­te sier de mer enn gjer­ne tar imot Snow­den.

Ved å gjøre det, kan Russ­land stå fram som en for­sva­rer av po­li­tisk for­fulg­te men­nes­ker, mener Alek­sej Musj­kov, leder for uten­riks­ko­mi­te­en i Du­ma­en.

Han spår at USA vil rea­ge­re med hys­te­ri hvis Snow­den får opp­hold i Russ­land og be­teg­ner etter­ret­nings­av­slø­rin­gen som «en ideo­lo­gisk ka­ta­stro­fe» for ame­ri­ka­ner­ne.

Les også
Elden: - Myndighetene i USA overvåket klientsamtale
Les også
- USA overvåker sosiale medier
Les også
Amerikansk varsler vil søke asyl