Elden: - Myndighetene i USA overvåket klientsamtale

Pri­vat Face­bo­ok-kor­re­spon­dan­se mel­lom John Chris­ti­an Elden og en ter­ror­sik­tet kli­ent ble over­vå­ket av ame­ri­kans­ke sik­ker­hets­myn­dig­he­ter (NSA), hev­der ad­vo­ka­ten.

Elden dis­ku­ter­te be­ram­ming av saken med den norsk-chi­lens­ke kli­en­ten (20), som var til­talt for å ha pub­li­sert en video hvor han truet nors­ke myn­dig­hets­per­soner og konge­hu­set. Elden sier han har do­ku­men­ta­sjon på at det var ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter som sno­ket på Face­bo­ok-pro­fi­len hans, skri­verTV 2.

- At vi som nord­menn blir over­vå­ket av ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter, det er jeg ikke spe­si­elt be­geist­ret for. Det er ube­ha­ge­lig å vite at noen hele tiden leser det man skri­ver og det man kom­mu­ni­se­rer med andre per­soner på det man tror er en luk­ket kanal, sier ad­vo­ka­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved­kom­men­des mel­din­ger ble slet­tet fort­lø­pen­de, og i chat­log­gen står de nå mar­kert som «iden­ti­fi­sert som kren­ken­de eller mer­ket som spam». Fire dager etter sam­ta­len ble også vi­su­met til den kjen­te ad­vo­ka­ten inn­dratt.

Elden sier hans kli­ent øns­ket å møte i retts­sa­ken, men at han ikke len­ger får kon­takt med ham etter at Face­bo­ok-pro­fi­len ble slet­tet.

Face­bo­ok er et av nett­ste­de­ne som er nevnt i The Guar­di­ans og Wash­ing­ton Posts av­slø­rin­ger om NSAs over­vå­king av uten­lands­ke bor­ge­re i pro­sjek­tet PRISM. Jus­tis­mi­nis­ter Grete Fa­re­mo har sendt en hen­ven­del­se til USA, der de­par­te­men­tet ber om klar­gjø­ring på om nors­ke bor­ge­re har vært over­vå­ket. (©NTB)