- USA overvåker sosiale medier

Ame­ri­kans­ke sik­ker­hets­myn­dig­he­ter har di­rek­te ad­gang til data fra ni store nett­gi­gan­ter, der­iblant Face­bo­ok, og Goog­le, mel­der an­er­kjen­te aviser.

Dette be­nek­ter flere av sel­ska­pe­ne.

Iføl­ge Wash­ing­ton Post og The Guar­di­an har myn­dig­he­te­ne ad­gang til Micro­soft, Yahoo, Goog­le, Face­bo­ok, Pal­Talk, AOL, Skype, YouT­ube og Apple.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den øvers­te le­de­ren for ame­ri­kansk etter­ret­ning, James Clap­per, sier at det etter loven bare er ad­gang til å se på data som gjel­der per­soner som ikke er ame­ri­kans­ke stats­bor­ge­re og som ikke opp­hol­der seg i USA.

Han sier også at det er flere unøy­ak­tig­he­ter i avis­ar­tik­le­ne, uten å si mer om hvil­ke.

PRISM

Avi­se­ne som har fått til­gang til en power-point pre­sen­ta­sjon om over­vå­kin­gen, skri­ver at NSA og FBI har di­rek­te ad­gang til flere ser­ve­re som gjør at de kan spore og har kjenn­skap til så å si alt en per­son gjør på net­tet.

Dette gjel­der både bruk av lyd, video, fo­to­gra­fi­er, epos­ter og nett­log­ger.

Ad­gan­gen er en del av det strengt hem­me­li­ge pro­gram­met for anti­ter­ro­ris­me, PRISM.

PRISM gjen­opp­sto fra asken etter pre­si­dent Geor­ge W. Bushs sik­ker­hets­pro­gram fra 2007, iføl­ge Wash­ing­ton Post.

Til ny­hets­by­rå­et Reu­ters be­kref­tet en ame­ri­kansk re­gje­rings­kil­de sent tors­dag ame­ri­kansk tid ek­sis­ten­sen av pro­gram­va­ren som gjør over­vå­kin­gen mulig.

Iføl­ge kil­den blir ikke ame­ri­kans­ke bor­ge­re over­vå­ket, pro­gram­met gjel­der bare bor­ge­re fra andre land bo­satt uten­for USA, etter­som ame­ri­kansk lov ikke åpner for at pro­gram­met bru­kes til å over­våke ame­ri­ka­ne­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Be­skyt­te

Re­gje­rings­kil­den sier at in­for­ma­sjo­nen fra over­vå­kin­gen er svært vik­tig for ame­ri­kans­ke sik­ker­hets­myn­dig­he­ters ar­beid for å be­skyt­te USA mot trus­ler.

- Pro­gram­met ble nylig god­kjent på nytt av kon­gres­sen etter en hø­ring og en de­batt, sier kil­den.

Etter at ny­he­ten ble kjent sa blant andre Yahoo, Apple, Goog­le og Face­bo­ok at de ikke gir re­gje­rin­gen di­rek­te ad­gang til sine ser­ve­re, sys­te­mer eller nett­verk.

- Vi gir ikke noen re­gje­rings­or­ga­ni­sa­sjon di­rek­te ad­gang til Face­bo­oks ser­ve­re, sa Joe Sull­ivan, sik­ker­hets­sje­fen i Face­bo­ok.

- Vi har aldri hørt om PRISM, sa Apples tals­mann Steve Dow­ling.

Tele­over­vå­king

Av­slø­rin­gen kom bare et døgn etter at The Guar­di­an skrev at ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter har over­vå­ket all mot­bil­tra­fikk fra tele­sel­ska­pet Ve­ri­zon.

Av­slø­rin­gen har vek­ket ster­ke re­ak­sjo­ner, men Det hvite hus for­svar­te tors­dag til­ta­ket.

- Pre­si­den­ten øns­ker vel­kom­men en de­batt om vei­in­gen av sik­ker­het mot bor­ger­ret­tig­he­ter, sa presse­tals­mann Josh Ear­nest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sa at Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen mener det er helt nød­ven­dig å bruke slike verk­tøy i kam­pen mot ter­ror.

- Pre­si­den­tens første­prio­ri­tet er USAs na­sjo­na­le sik­ker­het. Vi må sikre at vi har de verk­tøy­ene som trengs for å møte trus­ler fra ter­ro­ris­te­ne, sa presse­tals­man­nen.

Les også
Nettet åpner muslimer mot Vesten