Amerikansk varsler vil søke asyl

USAs etter­ret­ning over­vå­ker «om­trent alt», hev­der Ed­ward Snow­den. Han håper å slip­pe straff for å ha av­slørt over­vå­kin­gen ved å søke asyl i et annet land.

I et in­ter­vju med den bri­tis­ke avisa The Guar­di­an av­slør­te 29-årin­gen at det var han som lek­ket opp­lys­nin­ge­ne om etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­nen Na­tio­nal Security Agency (NSA).

Nå fryk­ter han ut­le­ve­ring til USA eller å bli kid­nap­pet av sine tid­li­ge­re etter­ret­nings­kol­le­ger. Han be­fin­ner seg i Hong­kong, men håper å søke asyl på Is­land eller i et annet land som verd­set­ter yt­rings­fri­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kunne ikke gjort dette uten å godta ri­si­ko­en for feng­sels­straff. Du kan ikke kon­fron­te­re ver­dens mek­tigs­te etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­ner uten å ak­sep­te­re ri­si­ko. Vil de ha tak i deg, så kla­rer de det til slutt, sier Snow­den.

Kort etter at in­ter­vju­et ble pub­li­sert søn­dag, be­kref­tet USAs jus­tis­de­par­te­ment at etter­forsk­nin­gen av lek­ka­sjen er i gang.

- Jeg håper vi kla­rer å spore opp den som har gjort dette. For det er eks­tremt øde­leg­gen­de for dette lan­dets sik­ker­het, sa USAs øvers­te etter­ret­nings­sjef James Clap­per i et TV-in­ter­vju før Snow­den sto fram.

Iføl­ge do­ku­men­te­ne Snow­den har lek­ket, over­vå­ker NSA store deler av in­ter­nettra­fik­ken over hele ver­den. I til­legg skal or­ga­ni­sa­sjo­nen ha fått til­gang til opp­lys­nin­ger om te­le­fon­sam­ta­le­ne til flere mil­lio­ner ame­ri­kans­ke kun­der hos sel­ska­pet Ve­ri­zon.

- Ikke lett å flyk­te

Flere ju­ris­ter sier de er over­ras­ket over at Snow­den i førs­te om­gang har søkt til­flukt i Hong­kong. År­sa­ken er at den del­vis selv­styr­te ki­ne­sis­ke byen har en ut­le­ve­rings­av­ta­le med USA.

- Hans beste for­svar vil tro­lig være at dette er en po­li­tisk sak, og ikke en kri­mi­nal­sak, sier ad­vo­ka­ten Douglas Mc­Nabb, som har job­bet mye med ut­le­ve­rings­sa­ker.

Han får støt­te fra kol­le­ga­en Ro­bert Anel­lo, som tvi­ler på at myn­dig­he­te­ne i Hong­kong vil ri­si­ke­re å få et dår­lig for­hold til USA ved å nekte ut­le­ve­ring.

- Er du ame­ri­kansk bor­ger, er det ikke så lett å flyk­te fra USA, sier Anel­lo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Snow­den selv inn­røm­mer at det enes­te han kan gjøre i øye­blik­ket, er å håpe at myn­dig­he­te­ne i Hong­kong ikke sen­der ham til­ba­ke til USA.

- Kunne ikke støt­te det

29-årin­gen sier han of­fent­lig­gjor­de de topp­hem­me­li­ge opp­lys­nin­ge­ne for å gi of­fent­lig­he­ten mu­lig­he­ten til å vur­de­re USAs over­vå­king.

Etter å ha job­bet i en år­rek­ke for ame­ri­kansk etter­ret­ning, ble han grad­vis over­be­vist om at han var vitne til noe som ikke kunne for­sva­res.

- Jeg øns­ker ikke å leve i et sam­fun­ne hvor alt jeg gjør og sier, blir re­gist­rert. Det er ikke noe jeg er vil­lig til å støt­te eller leve med, sier 29-årin­gen.

Han sier han har levd et svært be­ha­ge­lig liv på Ha­waii med en års­lønn til­sva­ren­de 1,2 mil­lio­ner kro­ner, kjæ­res­te og en fa­mi­lie han els­ker. Alt dette er han an­gi­ve­lig vil­lig til å ofre, og han reg­ner ikke med å få til­ba­ke sitt gamle liv i USA noen gang.

29-årin­gen har for­klart at han har job­bet både for etter­ret­nings­tje­nes­ten CIA og flere pri­va­te sel­ska­per som har ut­ført opp­drag for NSA. IT-sel­ska­pet Booz Allen Ha­mil­ton be­kref­tet søn­dag at Snow­den har ar­bei­det for dem de siste må­ne­de­ne.

Hem­me­lig dom­stol

Iføl­ge Snow­den blir enor­me meng­der in­for­ma­sjon fra in­ter­nett re­gist­rert auto­ma­tisk som en del av det topp­hem­me­li­ge NSA-pro­gram­met PRISM.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen kan få til­gang til både epos­ter, chatte­pro­gram­mer, vi­deo­er og mye annet som las­tes opp av in­ter­nett­bru­ke­re uten­for USA. Snow­den hev­der at han i sin tid­li­ge­re jobb kunne få til­gang til pass­ord, kre­ditt­kort­opp­lys­nin­ger og epos­te­ne til nær sagt hvem som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det aller meste av men­nes­ke­lig kom­mu­ni­ka­sjon blir sam­let opp auto­ma­tisk, hev­der han.

På­stan­den står i kon­trast til bil­det ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter har teg­net av NSA de siste da­ge­ne. Iføl­ge etter­ret­nings­sjef James Clap­per må or­ga­ni­sa­sjo­nen få til­la­tel­se fra en hem­me­lig dom­stol hver gang den vil hente ut opp­lys­nin­ger om be­stem­te per­soner.

Clap­per mener også at minst to ter­ror­an­grep er blitt av­ver­get tak­ket være den elek­tro­nis­ke over­vå­kin­gen.

Les også
- USA overvåker sosiale medier
Les også
- Ungdom bruker sosiale medier til narkohandel