Gir ikke erstatning for Downs-barn

Høyesterett gir ikke kvinnen som søkte erstatning for å ha født et barn med Downs syndrom medhold. Kvinnen mente hun ble nektet fostervannsdiagnostikk og hadde krav på erstatning.

Høy­este­rett re­ver­se­rer der­med dom­me­ne fra ting­ret­ten og lag­manns­ret­ten hvor kvin­nen ble til­kjent er­stat­nings­krav. Sta­ten, ved Pa­si­ent­skade­nemn­da, anket til Høy­est­rett, hvor de altså fikk med­hold.

Et fler­tall på tre dom­me­rer ar­gu­men­te­re med at kvin­nen fødte et barn, og selv om dette hadde Downs syn­drom, har tid­li­ge­re dom­mer med fris­ke barn ikke ut­løst noe er­stat­nings­krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Ny rapport slår fast at morsmelk er trygt

«I og med at vår lov­giv­ning byg­ger på at alle liv er like ver­di­ful­le, måtte det samme gjel­de om bar­net var funk­sjons­hem­met. Rik­tig­nok var kra­vet i saken knyt­tet til en psy­kisk skade på mor, ikke til tap som følge av bar­nets ek­sis­tens. Etter fler­tal­lets syn måtte imid­ler­tid hen­sy­ne­ne bak de prin­sip­per som er ut­vik­let rundt krav om er­stat­ning for uøns­ket fød­sel, gjel­de til­sva­ren­de ved et krav som dette. El­lers ville hen­sy­ne­ne kunne bli un­der­gra­vet. Nek­tel­se av å fore­ta fos­ter­vanns­prø­ve ut­gjor­de etter fler­tal­lets syn ingen kren­kel­se av Men­neske­ret­tig­he­te­ne», skri­ver ret­ten i sin ut­ta­lel­se.

Les også: Gravid feilaktig innkalt til abort på sykehus

Lege og sti­pen­diat i medi­sinsk etikk ved uni­ver­si­te­tet i Oslo, Mor­ten Ma­gels­sen, mener dom­men er in­ter­es­sant.

- Dette er en kom­pli­sert sak med mange as­pek­ter. Men jeg mer­ker meg at Høy­este­rett leg­ger vekt på at et funk­sjons­hem­met og et friskt barn skal like­be­hand­les i denne sam­men­hen­gen. Det at bar­net hadde Downs syn­drom, ga ikke i seg selv grunn­lag for er­stat­ning, og det ville hel­ler ikke økt be­lø­pet på en even­tu­ell er­stat­ning, for­kla­rer Ma­gels­sen til Dagen.

- Ret­ten viser til prin­sip­pe­ne i vårt sam­funn og lov­giv­ning om at alle men­nes­ker er like ver­di­ful­le. Her er det en spen­ning i både lov­verk og folke­me­ning. På den ene siden er like­ver­det et fun­da­men­talt prin­sipp. På den andre siden leg­ger vi som sam­funn til rette for sor­te­ring av syke fost­re, gjen­nom fos­ter­dia­gnos­tik­ken, sier han.

Les også: Barnet var lite - moren måtte ta stilling til abort

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fostervanns-nei opp i Høyesterett
Les også
Etikkprofessor forventer reaksjoner
Les også
Til Høyesterett etter å ha fått Downs-barn
Les også
Historisk få Downs-fødsler i DanmarkDowns syndrom
Les også
Barnet var lite - måtte ta stilling til abortFosterdiagnostikk