Til Høyesterett etter å ha fått Downs-barn

Sykehuset tok ikke fostervannsprøve - nå vil moren ha erstatning for psykiske problemer.

En norsk kvin­ne som var gra­vid ville i ut­gangs­punk­tet abor­te­re der­som bar­net ikke var funk­sjons­friskt. Hun ble un­der­søkt på syke­hu­set, men fikk ikke en så­kalt fos­ter­vanns­prø­ve. Denne tes­ten kan av­dek­ke om bar­net harDowns syn­drom eller ikke.

Da bar­net ble født, hadde det Downs. Moren søkte om er­stat­ning for psy­kis­ke pro­ble­mer som følge av at hun ikke fikk fos­ter­vanns­prø­ve. Da hun fikk av­slag, gikk hun til sak mot Pa­si­ent­skade­nem­da. Både ting­ret­ten og lag­manns­ret­ten mener kvin­nen har krav på er­stat­ning, nå har Pa­si­ent­skade­nemn­da anket saken til Høy­este­rett, skri­verVG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvin­nens ad­vo­kat Ann-Iren Vest­li sier til avi­sen at saken er både spe­si­ell og prin­si­pi­ell.

- Sam­ti­dig så er det ikke det at det er født et barn med Downs syn­drom som er anke­punk­tet til min kli­ent - det er be­last­nin­ge­ne dette har på­ført mor. Det er det vi har vun­net frem på i både ting­ret­ten og lag­manns­ret­ten.

Terje Øst­raat, sek­sjons­sjef iPa­si­ent­ska­demn­da, sier til VG at de mener dom­me­ne i både ting­ret­ten og lag­manns­ret­ten er feil.

- Begge par­ter er enige om at denne kvin­nen burde blitt til­budt fos­ter­dia­gnos­tikk, men det som er strids­spørs­må­let er hvor­vidt det fore­lig­ger en er­stat­nings­retts­lig ver­net in­ter­es­se ved at et barn fødes med Downs. Da mener vi at gjel­den­de rett til­si­er at det ikke ut­gjør en pa­si­ent­ska­de som har er­stat­nings­retts­lig vern.

DAGEN