NY I JOBBEN: Sjur Isaksen gleder seg til å være på Stortinget én dag i uken. FOTO: Johannes Ek Reindal

Geografinerd i maktens sentrum

Å kunne navnet på alle landets kommuner vil muligens gi Sjur Isaksen et trumfkort i møte med sin nye menighet. Stortings­politikere kommer jo fra de rareste steder.

Han ber uansett pent om ikke å bli testet på sin kunnskap. Men Sjur Isaksen, universitetslektoren på Menighetsfakultetet som i dag har sin første dag på jobb som ny stortingsprest, mener å ha kontroll på de 428 navnene.

– Kanskje lugger det litt i Hordaland og Sogn og Fjordane. Men det å ramse opp alle kommunene E6 går igjennom, er ikke noe problem, smiler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politikerprest

Så var det altså et liv for prestetjenesten på Stortinget. Det ble ikke slutt etter at Per Arne Dahl gikk fra stortingskontor til bispestol. Han hadde da hatt stillingen på Løvebakken i syv år, og de folkevalgte ønsket seg en videreføring av prestetjenesten. Da synes Isaksen at Kirken skal stille.

– Spørsmålet om stortingsprest er en diskusjon Stortinget selv har tatt. De har kommet til at de vil ha en slik ordning. De ser på det som en støttefunksjon til sine ansatte. Slike funksjoner er det mange bedrifter som har. Når da Stortinget ser på Kirken som en god partner på det området, så er det naturlig for Kirken å svare ja, sier Isaksen.

Han tenker litt, der han sitter på benken foran sin nye arbeidsplass.

– Men de mer religionspolitiske sidene ved en slik funksjon, kan man jo forstå at blir diskutert. Humanetisk Forbund har vel ønsket meg lykke til, med håp om at jeg blir den siste stortingspresten, smiler han.

Trivelig

Alle Dagen snakker med om Isaksen peker på at han er en trivelig og omgjengelig kar. De blir varme om hjerterøttene i sin beskrivelse av den nye stortingspresten.

– Så hvem er du da, Isaksen? Hvem er det ansatte og folkevalgte vil møte i gangene på Stortinget?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg liker å tenke om meg selv at jeg er alminnelig. Jeg synes det er en god verdi. Jeg er allment interessert i mange ting, jeg har stor respekt for det alminnelige livet. Det vil også være min inngang til jobben på Stortinget - at dette er alminnelige mennesker. De har belastninger og utfordringer som andre mennesker, forklarer han.

Han får en telefon. Han svarer høflig.

– Det var fra «der inne» peker han på stortingsbygget bak seg.

Han fortsetter å legge ut om sitt syn på sine nye «soknebarn».

– Samtidig som dette er vanlige mennesker, har jeg respekt for at det er stort ansvarstrykk i jobbene de har. Det er ikke rart at det oppleves som krevende å fronte saker i media, stå ansvarlig overfor velgere og ta avgjørelser som skal forsvares overfor velgerne.

– I tillegg er mange langt hjemmefra, legger han til.

Han får støtte i dette av Stortingets direktør, Ida Børresen.

– Stortingspresten har en viktig funksjon på Stortinget som sjelesørger og samtalepartner – spesielt for representantene. Mange bor langt hjemmefra, og tilværelsen som representant kan være krevende og ensom, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prestetjeneste

Selv om Isaksen har vært dypt inne i akademia de siste årene, har han hatt flere prestestillinger rundt omkring i landet. Larvik i Tunsberg, Værøy i Sør-Hålogaland og Rælingen i Borg bispedømme har alle hatt Isaksen som menighetsprest. Ett år som sjøforsvarsprest i Tromsø Sjøforsvarsdistrikt ble det også, samt et år som Resident Chaplain ved Abbott Northwestern Hospital i Minneapolis, USA.

Isaksen har altså erfaring med å komme i kontakt med en ny menighet. Men på Stortinget er det ingen søndagskole, intet barnekor eller quiz-kveld i kapellet. Hvordan komme i kontakt med denne menigheten? Han har tenkt litt på det også.

– Jeg vil være så tilgjengelig som mulig. Tilgjengelig for alle på Stortinget. Jeg vil profilere tjenesten min som nyttig for alle, uansett hvilken tilknytting de har til Den norske kirke. Samtidig er jeg bevisst på at jeg er ordinert i Dnk og har min trosmessige og faglige identitet knyttet til det.

– Men den første tiden vil jeg bruke mye tid på å lage gode møtepunkter.

– Hva kan det være da?

– Det er formidling og samtale som er tyngdepunktene i denne jobben.

Hver onsdag skal han være på Stortinget. Da blir det samling i stille-rommet og samtaler med folkevalgte og ansatte - etter forespørsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det er sjelesorg Isaksen har fordypet seg i og som han underviser kommende prester i. Han har også skrevet flere bøker og artikler innenfor det praktisk-teologiske fagfeltet.

– Du sier i din selvpresentasjon at du gleder deg til å bli mer prest igjen. Hva mener du med det?

– Jeg har savnet kontakten med en menighet, kontakt som går over lengre tid. Det får jeg nå, selv om menigheten er spesiell.

LES OGSÅ: Tilbudt jobben som ny stortingsprest

Politikk?

Uheldig blanding av politikk og religion? Eller en god støttefunksjon? Det kommer an på øynene som ser. Isaksen har uansett sagt at han er over gjennomsnittet politisk interessert.

– Ja, det er mulig jeg overdrev det punktet litt, forklarer han og ler.

– Jeg er interessert i politikk, men jeg er ganske sikker på at jeg ville vært en dårlig politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor det?

– Jeg er grunnleggende ambivalent. Jeg sliter med å bli enig med meg selv, jeg veier for og imot, hit og dit.

– Men stemmer det at du kan navnene på alle kommunene i landet?

– Ja, jeg tror jeg skulle klart det. Jeg er veldig opptatt av geografi. Og som ressurs i denne nye jobben er jo det godt å ha med seg. Jeg har referanser til steder representantene kommer fra.

Selv bor han i Rælingen kommune utenfor Oslo, er gift og har fire barn.

Tillit

Sjur Isaksen er glad for den tjenesten og tilliten Per Arne Dahl bygde opp. Han skal ta vare på den og bygge videre. Isaksen har allerede hatt et par overføringsdager med Dahl, hvor ferskingen har fått innføring i rutiner. I dag blir den nye presten med på åpningen av Stortingets høstsesjon. Det hele starter med gudstjeneste i Oslo Domkirke.

Stortingsprest

Fra 2007 og fram til i sommer var Per Arne Dahl stortingsprest i 20 prosent stilling.

Daværende stortingspresident Torbjørn Jagland (Ap) og daværende stortingsdirektør, Hans Bratteså, var sentrale i å få ordningen på plass.

Stillingen er lønnet av Stortinget.

Rundt 800 mennesker har sitt daglige virke på Stortinget. 169 av disse er folkevalgte.

Kilde: Wikipedia, Dagen arkiv

Kilde: Wikipedia, Dagen arkiv

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tilbudt jobben som ny stortingsprest
Les også
Dahl tatt varmt imotPer Arne Dahl
Les også
Per Arne Dahl vigslet til biskop i Tunsberg
Les også
Er MF i strid med seg selv?MFs utvikling
Les også
Disse vil bli ny stortingsprestStortingsprest