Skien 20140921. Per Arne Dahl ble vigslet til ny biskop i Tunsberg, i Tønsberg domkirke søndag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Per Arne Dahl vigslet til biskop i Tunsberg

«Tøff kjærlighet» var tittelen på Per Arne Dahls preken under vigslingsgudstjenesten i Tønsberg domkirke søndag.

Kong Harald, kulturminister Thorhild Widvey, Stortingets visepresident Svein Roald Hansen og dessuten en rekke nåværende og tidligere biskoper fra inn- og utland, var blant gjestene som var til stede under vigslingen av Dahl som den nye biskopen i Tunsberg.

Les Per Arne Dahls preken i sin helhet ved å trykke her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dahl startet sin preken med å fortelle at et av de første gratulasjonsbrevene etter utnevnelsen kom fra lege og samfunnsdebattant Per Fugelli, som skrev følgende: Hei Per Arne! Hipp hurra! Men ikke bli for mild nå, Jesus, vår felles venn, var vill!

Og Dahl sa seg enig.

– Jesus presentere ikke en sentimental kjærlighet som idylliserer virkeligheten, men en tøff kjærlighet som våger oppgjør og konfrontasjon, sa Dahl, som hadde Bergprekenen som ramme for sin preken.

Dahl mener vi må trene oss på å skjelne mellom nødvendig reaksjon mot vold og kynisme og den ødeleggende hevnen som bare lar voldsspiralen eskalere.

Kampen mot IS

– Sånn sett er de siste ukers samlende front mot IS sine herjinger og krenkelser i Irak og Syria løfterik og håpefullt både for kirke og samfunn i landet vårt. Vi må reagere, sa Dahl, som også viet hevntanker og hat oppmerksomhet.

– Det er vi som taper og som tappes for energi og glede når vi tillater at vår fiende får oppmerksomhet og makt over oss. Hat og fiendebilder spiser oss opp innenfra, sa Dahl og tok utgangspunkt i Jesus budskap om at vi blir svake av å hate, men sterke av å elske.

– For en forskjell det er på bittert sinne og forsoning. Jesus elsket sine fiender sønder og sammen. Men å elske hverandre får vi vanskelig til av oss selv.

– Vi kan ikke elske, men Jesus kan. Nøkkelen til å praktisere fiendekjærlighet er å fokusere på Kristi kjærlighet, slik at vi ikke blir trette og motløse, understreket Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Langvarig utnevnelsesprosess

Dahl ble utnevnt av Kirkerådet i mars i år, etter en utnevnelsesprosess som hadde vart i nesten seks måneder.

Per Arne Dahl etterfølger Laila Riksaasen Dahl, som gikk av i vår. Per Arne Dahl var ikke nominert forrige gang Tunsberg skulle ha ny biskop, i 2002, men ble spilt inn fra sidelinjen og ble grasrotas favoritt, skriver Vårt Land.

Søndag ble han hilst velkommen av lederen for Kirkerådet med følgende ord:

– Vi står sammen med deg denne dagen for å feire at vår kirke har fått en ny leder som er svært godt skikket, understreket Svein Arne Lindø.

Les også
Tøff kjærlighet
Les også
Forventninger til Tunsbergs nye biskopPer Arne Dahl
Les også
Tilbudt jobben som ny stortingsprest
Les også
- Unner ikke Tunsberg å få Per Arne DahlStortingsprest
Les også
Per Arne Dahl blir ny Tunsberg-biskop