Frykter aktiv dødshjelp blir innført ved en glipp

Overlege Morten Horn frykter at aktiv dødshjelp skal bli lovlig i Norge som følge av en enkeltsak og ikke en opplyst debatt.

- Det er en kro­nisk til­bake­ven­den­de døds­hjelps­de­batt som bare går i sirk­ler, sier over­lege og hu­ma­ne­ti­ker Mor­ten Horn til Dagen.

Han er selv mot­stan­der av aktiv døds­hjelp, og er skep­tisk til kva­li­te­ten på de­bat­ten om dette i Norge. Han tror at der­som aktiv døds­hjelp blir lov i Norge, vil det «bli sne­ket inn bak­vei­en».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mest sann­syn­lig gjen­nom en «opp­sikts­vek­ken­de en­kelt­sak». Der det ble mye avis­skri­ve­ri­er og po­li­tisk de­batt rundt en sterkt li­den­de pa­si­ent, sier han.

Horn mener at pa­si­en­ter som får his­to­ri­en sin for­talt i media kan være res­surs­ster­ke og «ikke nød­ven­dig­vis ek­semp­ler på dem som burde fått døds­hjelp».

Hvor­dan av­gren­se

Man­dag skrev Dagen om en un­der­sø­kel­se blant medi­sin­stu­den­ter om deres hold­ning til eu­ta­na­si og lege­as­sis­tert selv­mord. De er mer re­strik­ti­ve enn be­folk­nin­gen, som er for aktiv døds­hjelp ge­ne­relt.

- Pro­ble­met, som ingen hit­til har kun­net svare på, er hvor­dan dette skul­le kunne re­gu­le­res. Der­som aktiv døds­hjelp skul­le være lov­lig i noen si­tua­sjo­ner, og ulov­lig i andre - hvor­dan skul­le dette av­gren­ses på en en­ty­dig, rett­fer­dig og for­svar­lig måte, spør Mor­ten Horn, over­lege og sti­pen­diat ved Ul­le­vål Uni­ver­si­tets­syke­hus i Oslo.

- Ikke dia­log

Over­le­gen er be­kym­ret for kva­li­te­ten på de­bat­ten om å gjøre aktiv døds­hjelp lov i Norge.

- Pro­ble­met er at det ikke er noen or­dent­lig dia­log mel­lom par­te­ne. Folk nek­ter å gå inn i mot­fore­stil­lin­ge­ne. De tar ikke ut­ford­rin­gen med å for­tel­le hvor­dan aktiv døds­hjelp skal le­ga­li­se­res, men bare gjen­tar ar­gu­men­tet om selv­be­stem­mel­se, sier Horn.

Han viser til at Frp i sitt prin­sippro­gram har slått fast ja til aktiv døds­hjelp i sitt parti­pro­gram. Stor­tings­re­pre­sen­tant Svein­ung Rote­vatn, nylig av­gått leder for Unge Venst­re, er blant po­li­ti­ke­re i andre par­ti­er som har slått et slag for det samme.

Ikke-krist­ne ar­gu­ment

- Det blir en skyt­ter­gravs­krig mel­lom døds­hjelps­til­hen­ge­re og krist­ne. Men i dag kan man ikke ar­gu­men­te­re med at «det står i Bi­be­len». Kris­ten­dom­men har ikke len­ger den de­fi­ne­ren­de rol­len, sier hu­ma­ne­ti­ke­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er gode ar­gu­men­ter for å være mot aktiv døds­hjelp, uten å måtte ar­gu­men­te­re med at «livet er hel­lig og ukren­ke­lig».

- For det førs­te har jeg ikke lyst til å gi aktiv døds­hjelp selv. Jeg ble ikke lege for å ta livet av folk. Jeg er mot le­ga­li­se­ring av aktiv døds­hjelp fordi det er etisk feil, og fordi jeg ikke kan skjøn­ne hvor­dan det er mulig å av­gren­se det på en en­ty­dig, rett­fer­dig og for­svar­lig måte, sier Horn.

Sterkt døds­øns­ke

Man­dag skrev Dagen at Stein Huse­bø i Ver­dig­hets­sen­te­ret fryk­ter at en lov om aktiv døds­hjelp vil bli mis­brukt. Horn deler be­kym­rin­gen.

- Sår­ba­re in­di­vi­der kan føle seg pres­set til å be om døds­hjelp selv om de egent­lig ikke øns­ker det. Jeg kla­rer ikke å synes at det er rik­tig at vi skal nor­ma­li­se­re at leger tar livet av pa­si­en­te­ne sine, sier Horn.

Han mener at lo­ve­ne om døds­hjelp i Bel­gia og Ne­der­land har store mang­ler.

- Det fører til grad­vis øk­ning i fore­koms­ten, ut­vi­del­se av gren­se­ne og at det blir til­latt å gi aktiv døds­hjelp til pa­si­en­ter som ikke kan gi sam­tyk­ke, og de som ikke har en uut­hol­de­lig li­del­se, men et sterkt døds­øns­ke. Hva som skil­ler dem fra or­di­næ­re selv­mords­ut­sat­te pa­si­en­ter er umu­lig å for­stå, sier legen.

Selv­mords­de­batt

- I vårt sam­funn prø­ver vi å fore­byg­ge og for­hind­re selv­mord, og jeg synes at vi skal fort­set­te med det, sier han.

Horn mener at for­kjem­per­nes ar­gu­men­ta­sjon om in­di­vi­dets auto­no­mi, selv­sty­re, også må gjel­de «uav­hen­gig av om man har fått en fy­sisk dia­gno­se eller ei».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette hand­ler mer om hvor­dan vi stil­ler oss til selv­mord ge­ne­relt, skri­ver han i årets tred­je ut­ga­ve av «Om­sorg - Nor­disk tids­skrift for pal­lia­tiv medi­sin».

DAGEN

Liberalisering av dødshjelp

Nederland ble i 2000 det første landet som legaliserte aktiv døds- hjelp. Belgia fulgte etter i 2002.

Siden har Luxembourg og tre amerikanske delstater fulgt opp. Kampen tilspisser seg i flere land.

I Sveits er assistert selvmord lovlig.

Lovforslag om aktiv dødshjelp og assistert selvmord er frem- met i Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Les også
Legestudenter sier nei til aktiv dødshjelpMedisinstudentene om aktiv dødshjelp
Les også
Skal barn ha rett til dødshjelp?Knut Arild Hareide
Les også
Dødshjelp vinner terreng i EuropaLiberalisering av aktiv dødshjelp
Les også
- Trekker prinsipper for langt
Les også
Eutanasi og behandlings-begrensning
Les også
Debatt om aktiv dødshjelp i Stortinget