FORKJEMPER: Paul Lamb kjemper for at assistert selvmord skal bli lovlig i Storbritannia, men har foreløpig ikke vunnet fram. (Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix)

Dødshjelp vinner terreng i Europa

Erfaringene etter over ti år med eutanasi i Belgia og Nederland skremmer motstandere av fenomenet. En europeisk allianse skal forene kampen mot legalisering i flere land.

Den 44 år gamle bel­gi­e­ren Nathan Ver­helst ble i ok­to­ber den førs­te som fikk døds­hjelp etter en mis­lyk­ket kjønns­ope­ra­sjon. Han ble født som jente og fikk nav­net Nancy, men fant seg aldri til rette som gutt. I 2009 be­gyn­te Ver­helst hor­mon­be­hand­ling, og i fjor ble pro­ses­sen full­ført med kjønns­skifte­ope­ra­sjon. Men ut­fal­let var ikke til­freds­stil­len­de.

- Jeg var klar til å feire min nye fød­sel. Men da jeg så meg selv i spei­let, ble jeg uvel av meg selv, sa han til bel­gis­ke Het Laat­se Nie­uws, iføl­ge The Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Stor­bri­tan­nia er det tre per­soner som har gått til retts­sak fordi de mener sta­ten plik­ter å hjel­pe dem til å dø. En av dem er Paul Lamb, som ble al­vor­lig ska­det i en bil­ulyk­ke i 1990.

De­mens gyl­dig grunn

Mens Stor­bri­tan­nia så langt fast­hol­der at eu­ta­na­si og as­sis­tert selv­mord skal være ulov­lig, er yt­ter­li­ge­re li­be­ra­li­se­ring på trap­pe­ne i Bel­gia.

Belgiske folkevalgte skal onsdag stemme over et forslag om at svært syke barn skal kunne få dødshjelp.

Den so­sial­de­mo­kra­tis­ke re­gje­rin­gen i lan­det har også ment at det er nød­ven­dig å ut­vi­de loven slik at de­mens kan bli gyl­dig grunn til å få inn­vil­get eu­ta­na­si.

Ser etter smutt­hull

Ut­vik­lin­gen be­kym­rer en av de bri­tis­ke front­fi­gu­re­ne i mot­stands­kam­pen.

- For­kjem­per­ne prø­ver å lage smutt­hull for leger, sier Peter J. Sa­un­ders til Dagen.

Slik mener han det vil bli skapt en åp­ning som etter hvert kan bli ut­vi­det.

Til dag­lig er Sa­un­ders ge­ne­ral­sek­re­tær i den bri­tis­ke krist­ne lege­for­enin­gen Chris­ti­an Medi­cal Fel­low­ship. Men han leder også den livs­yns­uav­hen­gi­ge al­li­an­sen Care Not Kil­ling, som kjem­per mot at eu­ta­na­si skal bli lov­lig i Stor­bri­tan­nia. 40 or­ga­ni­sa­sjo­ner har slut­tet seg til denne al­li­an­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pa­ral­lelt med kam­pen om jusen pågår det en kamp om le­ge­ne. Den bri­tis­ke lege­for­enin­gen, Bri­tish Medi­cal As­socia­tion, har tatt stand­punkt mot le­ga­li­se­ring. Målet til for­kjem­per­ne å få for­enin­gen til å stil­le seg nøy­tral, iføl­ge Sa­un­ders. Da tror han det blir mye let­te­re å vinne fram po­li­tisk.

Fryk­ter in­ter­na­sjo­nalt skred

På bak­grunn av den in­ter­na­sjo­na­le ut­vik­lin­gen har mot­stan­de­re av død­hjelp i flere land gått sam­men i Eut­ha­na­sia Pre­ven­tion Coalition Euro­pe (EPC Euro­pe). Ini­tia­ti­vet ble lan­sert i Brus­sel for to uker siden. Det har for­bin­del­se med in­ter­na­sjo­na­le Eut­ha­na­sia Pre­ven­tion Coalition (EPC) som har ho­ved­kvar­ter i Ca­na­da.

Le­ga­li­se­rin­gen i Bel­gia er ikke det enes­te som uroer mot­stan­der­ne. En forsk­nings­rap­port som ble pub­li­sert i Bri­tish Medi­cal Jour­nal viser at halv­par­ten av eu­ta­na­si­til­fel­le­ne ikke blir rap­por­tert.

To andre rap­por­ter som er pub­li­sert i Ca­na­dian Medi­cal As­socia­tion Jour­nal viser at tre­del av til­fel­le­ne skjer uten eks­pli­sitt fore­spør­sel fra pa­si­en­ten og at syke­plei­ere i en del til­fel­ler ut­fø­rer døds­hjelp, selv om bare leger har til­la­tel­se.

- Den nå­væ­ren­de eu­ta­nasiprak­si­sen i Bel­gia ser ut til å ha blitt en en­kelt måte å dekke over medi­sins­ke feil­grep, skri­ver le­de­ren for Eut­ha­na­sia Pre­ven­tion Coalition, Alex Acha­den­berg, på sin blogg.

Fra rett til plikt

På bak­grunn av den øko­no­mis­ke kri­sen i Euro­pa, kom­bi­nert med lave fød­sels­tall, høye abor­tra­ter og økt leve­al­der, mener Peter J. Sa­un­ders det er skapt en «per­fekt storm». Når det krist­ne verdi­fun­da­men­tet sam­ti­dig for­vit­rer, tror han det er grunn til å vente enda mer press på dette om­rå­det.

- Ny­he­te­ne i Bel­gia er at an­tal­let døds­hjelp­til­fel­ler øker fra år til år, på­pe­ker Sa­un­ders.

Den of­fi­si­el­le sta­ti­stik­ken viser at an­tal­let as­sis­ter­te døds­fall økte med 25 pro­sent fra 2011 til 2012, fra 1133 til 1432 til­fel­ler. To­talt sett betyr det to pro­sent av døds­fal­le­ne i lan­det i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Grup­pe­ne som kjem­per for eu­ta­na­si er svært vel­or­ga­ni­ser­te, sier Sa­un­ders.

Han etter­ly­ser stør­re vilje til å se hva som kan bli føl­ge­ne på sikt. Han er over­be­vist om at kam­pen for ret­ten til å dø kan føre til at sår­ba­re men­nes­ker kjen­ner plikt til å dø.

DAGEN

Liberalisering av aktiv dødshjelp

Nederland ble i 2000 det første landet som legaliserte aktiv dødshjelp. Belgia fulgte etter i 2002.

Siden har Luxembourg og tre amerikanske delstater fulgt opp, og kampen tilspisser seg i flere land.

I Sveits er assistert selvmord blitt lovlig.

Lovforslag om aktiv dødshjelp og assistert selvmord er fremmet i Storbritannia, Tyskland og Frankrike

Les også
Belgia stemmer over dødshjelp for barn
Les også
LEDER: Når jeg er svak, da er jeg sterk