LEDER: Når jeg er svak, da er jeg sterk

Hvem blir de neste som skal vekk?

Hi­la­ry McDow­ell ble født med al­vor­li­ge han­di­kap. Le­ge­ne lev­net henne liten sjan­se. Da hun tras­sig levde vi­de­re i måned etter måned, ble det sagt at hun neppe kom til å leve opp, og gjor­de hun det, ville hun aldri klare å gå.

Hi­la­rys for­eld­re, der­imot, lovet dat­te­ren at hun en dag skul­le fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dét har hun gjort. Hun har fløy­et ver­den rundt som taler. I ba­ga­sjen har hun hatt boken sin, med tit­te­len «Some day I´m going to fly».

Den irske kvin­nen delte livs­his­to­ri­en da jeg be­søk­te All Souls Church i Lon­don i høst. Hun en­tret po­di­et på egne bein, for gått har hun gjort siden hun var åtte. Rik­tig­nok kom hun med en slags trille­kof­fert foran seg for å holde ba­lan­sen, men så tok hun ordet og ingen ofret kof­fer­ten en tanke mer.

LES FLERE LEDERE HER

Hi­la­ry tak­ker Gud for livet. Og hun tak­ker ham for for­eld­re­ne. De førs­te årene kjem­pet de for at dat­te­ren skul­le over­le­ve. Se­ne­re lærte de henne å se mu­lig­he­te­ne, frem­for be­grens­nin­ge­ne. I dag ar­bei­der psy­ko­lo­gen Hi­la­ry McDow­ell med for­soning. Hun er evan­ge­list, jour­na­list og poet.

Hi­la­ry McDow­ell mener hun lever et godt liv, og at hun har noe å til­fø­re sam­fun­net.

Forrige uke fikk for­fat­te­ren Thor­vald Steen Livs­vern­pri­sen for sin kamp mot sor­te­rings­sam­fun­net. Han har en al­vor­lig mus­kel­syk­dom og ville tro­lig selv stått på sor­te­rings­lis­ten hvis det hadde vært tek­nisk mulig på 1950-tal­let. Steen synes imid­ler­tid ikke at han er en som burde vært eks­klu­dert fra sam­fun­net.

Han ro­man­ti­se­rer ikke det å ha et han­di­kap, men som Hilla­ry McDow­ell er han takk­nem­lig for livet. Tre­barns­fa­ren, de­bat­tan­ten og for­fat­te­ren av mer enn 30 bøker synes også at han har bi­dratt mye i sam­fun­net,

Hvor­dan kan noen ha fri­mo­dig­het til å sette seg til doms over hvil­ke liv som er verd å leve? Hvem som skal in­klu­de­res og hvem som skal stø­tes ut? Hi­la­ry McDow­ell, Thor­vald Steen - for ikke å glem­me Marte Wexel­sen Gok­søyr - mener sam­fun­net ikke har rett til å ta slike valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dag som han fikk pri­sen, ret­tet Steen en ut­ford­ring til stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg. I nytt­års­ta­len gjor­de nem­lig Stol­ten­berg «et in­klu­de­ren­de, like­stilt og trygt Norge» til sin sen­tra­le vi­sjon.

- Hvem er det som skal in­klu­de­res i stats­mi­nis­ter Stol­ten­bergs frem­ti­di­ge Norge? spør Steen, som ikke er over­be­vist om at det er fos­ter med ut­vik­lings­av­vik stats­mi­nis­te­ren øns­ker å in­klu­de­re.

Når Steen sier at for­ak­ten for svak­het sta­dig er le­ven­de iblant oss, bør vi stop­pe og lytte. Det var denne for­ak­ten som var ut­gangs­punkt for his­to­ris­ke over­grep som rase­hy­gie­ne, lobo­to­mi og tvangs­ste­ri­li­se­ring. Det er denne for­ak­ten vår tids sor­te­rings­sam­funn byg­ger på.

LES FLERE LEDERE HER

Når for­ak­ten for svak­het kop­les med jag etter pro­fitt, får vi et bru­ta­li­sert sam­funn. Hvor galt det kan gå ser vi av syke­hus­skan­da­len som nå rul­les opp i Stor­bri­tan­nia. Mel­lom 400 og 1200 pa­si­en­ter kan ha dødd på Staf­ford Hos­pi­tal fra 2005 til 2009 fordi de ble nek­tet mat, vann og medi­si­ner. Bud­sjett­mål ble vik­ti­ge­re enn å gi pa­si­en­te­ne pleie.

Steen ad­va­rer mot at sor­te­rings­ive­ren sta­dig vil ramme nye grup­per. «Når fost­re med Downs syn­drom og min egen mus­kel­syk­dom blir fjer­net, vil pres­set på andre an­ner­le­des­grup­per øke,» sier han. Kla­rer vi å ta inn over oss hva han sier? Hvem blir de neste som skal vekk?

Sor­te­rings­ive­ren ram­mer ikke bare svak­het i li­vets be­gyn­nel­se. Den får kon­se­kven­ser for hvor­dan vi møter svak­het i alle li­vets faser. Som når unge funk­sjons­hem­me­de blir ute­luk­ket fra ar­beids­li­vet. Eller når eldre blir stuet vekk og for­sømt. Og hvil­ke kon­se­kven­ser får for­ak­ten for svak­het hvis den ster­ke plut­se­lig selv skul­le bli svak? Vil han da føle seg for­plik­tet til å gjøre det slutt? Eilif Haa­land, fast­le­ge og for­kjem­per for le­gers re­ser­va­sjons­rett, sa i fredagens Dagen at han tror eu­ta­na­si blir lov i Norge innen få år. Vi er redd han får rett.

For­akt for svak­het bry­ter fun­da­men­talt med kris­ten tro. Vårt men­neske­verd kom­mer ikke av at vi er nyt­ti­ge og pres­te­rer, men av at vi er skapt i Guds bilde. Vi er alle ufull­kom­ne, men Gud tar imot oss i vår svak­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­for kan vi si med Pau­lus: Det er når jeg er svak, at jeg er sterk.