- Trekker prinsipper for langt

Foreningen Retten til en verdig død kjemper for at legeassistert selvmord skal lovlig i Norge. De grunngir det med retten til å bestemme over seg selv.

- Loven må end­res slik at det kan bli lov­lig for leger å bistå ved lege­as­sis­tert selv­mord, uten å ri­si­ke­re straffe­retts­lig for­følg­ning og sank­sjo­ner fra myn­dig­he­ter og Lege­for­enin­gen, sier Olav Weyer­gang-Ni­el­sen, or­ga­ni­sa­sjons­sek­re­tær i for­enin­gen Ret­ten til en ver­dig død, til Dagen.

Han opp­gir at de har 3.500 med­lem­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For­mu­le­rin­gen av en slik lov er noe som må dis­ku­te­res av po­li­ti­ker­ne, så noen fir­kan­tet opp­fat­ning av det kan vi ikke ha.

For døds­syke

- Hvor bør gren­sen gå for hvem som bør få lege­as­sis­tert selv­mord?

- For oss er det først og fremst vik­tig at men­nes­ker som er i eller svært nær ter­mi­nal­fa­sen, og som på et godt grunn­lag selv gir ut­trykk for at dette øns­ker de. Kri­te­ri­ene må iva­re­ta en­kelt­men­nes­kers vel­over­vei­de ønske, og sørge for at ikke uten­for­stå­en­de men­nes­ker, or­ga­ni­sa­sjo­ner og virk­som­he­ter skal pres­se den ak­tu­el­le per­sonen, sier Weyer­gang-Ni­el­sen.

Be­stem­me selv

Han er ikke engste­lig for at en slik ord­ning skal bli mis­brukt eller at folk skal føle seg som byrde og der­med be om å få av­slut­te livet.

- Vi øns­ker at men­nes­ker skal få lov til å be­stem­me litt mer over egen skjeb­ne og død, og gjøre det på en kon­trol­lert måte. Hvor­for skal ikke det re­spek­te­res, spør han.

Han mener at mot­stan­de­re av aktiv døds­hjelp til tider trek­ker prin­sip­pe­ne sine for langt.

- Ja, det synes jeg når de leg­ger det ut på en måte som at når du ikke kan hjel­pe alle, kan du ikke hjel­pe noen.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Frykter aktiv dødshjelp blir innført ved en glippLiberalisering av dødshjelp
Les også
Eutanasi og behandlings-begrensning
Les også
Debatt om aktiv dødshjelp i Stortinget