FORSVRSSKJOLD: Denne illustasjonstegningen vakte oppsikt da Frp-politiker Kristian Norheim (innfelt) publiserte den med kommentaren «Sad but true». Tegningen er laget av den anerkjente amerikanske avistegneren Randy Bish.

Frp-politiker provoserer med Hamas-illustrasjon

Kristian Norheim måtte tåle mye politisk refs da han la dette bildet ut på sin Facebook-profil lørdag. Frp-eren mener refsen er uforståelig.

Norheim er svært fornøyd med reaksjonene og debatten illustrasjonsbildet har skapt. Han ønsker at bildet skal skape forargelse for krigføringen Hamas driver. Ikke for selve tegningen.

– Jeg føler jeg har truffet spikeren på hodet, sier Norheim til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenrikstalsmannen forteller at han har fått flere forespørsler om å fjerne bildet fra Facebook. Men det nekter politikeren å gjøre.

– At dette bildet får så mange reaksjoner gjør meg glad. Da har jeg oppnådd det jeg ønsket; å belyse en praksis som er helt forkastelig.

Avsky fra Stortinget

Flere toppolitikerer mener at det er smakløst av Norheim å publisere bildet. Både Heikki Holmås, APs Anniken Huidfeldt, Høyres Øyvind Halleraker og Miljøpartiet De Grønnes Rasmuss Hansson har kommentert bildet med avsky.

Holmås sier han er sjokkert over Norheims uttalelser, og mener at han ikke forholder seg til realiteten.

– Norheim har en svært selektiv beskrivelse av konflikten. Han har ikke en eneste gang erkjent at Israel bryter folkeretten, både når de bygger den ulovlige muren for å annektere palestinsk land og når de bomber sivile hus, dokumentert av den israelske menneskerettsorganisasjonen BTselem, utsendt fra FN, sier Holmås til Dagen.

– En slik innstilling fra en representant på Stortinget er ekstrem og farlig. Det er med på å legitimere folkerettsstridige handlinger og den kontinuerlige ydmykelsen av det palestinske folket. Norheim forholder seg utelukkende til at Hamas skyter opp raketter, men blåser i at sivile blir drept i deres egne hjem på grunn av bombing fra Israel, sier Holmås.

Stor uenighet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SV-politikeren mener Israels krigføring er skitten, og at Norheims uttalelser ikke har noen solid grunn.

– Det er Israel som må bære ansvar for situasjonen som vi er i nå. Det er de som er den overlegne okkupant, som nekter å snakke med Hamas, og umuliggjør fredsforhandlingene, sier Holmås.

Norheim stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg vitser ikke om at palestinske barn dør. Tvert i mot. Det smakløse er den brutale virkeligheten. Det er den som er avskyelig og forkastelig, sier Norheim.

Holmås sa til TV2 at Norheim er en av de få som støtter drap på palestinske barn. Hvordan han kan trekke den konklusjonen, kan ikke Norheim forstå. Han reagerer med vantro, og mener Holmås har gått langt over streken.

– Holmås bør gå i seg selv og vurdere om han kan stå inne for det han har sagt. Det er helt vanvittig at en representant kan finne på å si noe sånt, sier Norheim.

Ønsker balanseIfølge

Norheim ønsker Frp fortsatt et mer balansert forhold til Israel/Palestina-konflikten. Han mener det er viktig å ha en klar forståelse for saken på begge sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og han klandrer den tidligere rødgrønne regjeringen for å ha vært for partiske, og for i det hele tatt å ha anerkjent Hamas.

– Det er veldig spesielt av en regjering å anerkjenne en terroristorganisasjon. Man kan jo lure på hva i all verden de drev med, sier Norheim.

Han mener at illustrasjonen gir et klart bilde på forskjellen av krigføringen mellom Israel og Palestina.

– Der Israel bruker alle sine muligheter for å sikre siviles trygghet, skyver Hamas de sivile foran seg, hevder han. og legger til at Hamas nylig skal ha uttalt at hvert israelsk liv er et legitimt mål.

– Hamas står selv ansvarlig ettersom de legger våpenlagrene sine til skoler og sykehus og tvinger sivile til å oppholde seg der selv om Israel på forhånd har varslet om angrep. Det som skjer med sivile på Gaza er ufattelig tragisk. Det var derfor jeg publiserte bildet. Dette fortjener mye større fokus enn det får i debatten i dag, sier Norheim.

Takker på Facebook

På sin egen Facebook-profil takker Norheim i dag for støtten han har fått i forbindelse med bildet.«Jeg kommer til å fortsette å stå opp for Israels rett til å forsvare seg mot terrorisme.

Og jeg kommer til å fortsette å stå opp for sivilbefolkningen på Gaza som lider som følge av at Hamas feigt, (...) skyver sivilbefolkningen foran seg og bruker dem som levende skjold. Og ikke minst utsetter dem for fare ved og daglig å skyte raketter over grensen til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Daglig leder for «Med Israel For Fred», Conrad Myrland skriver følgende i en kommentar til illustrajonsbildet: «Legg merke til at ikke en eneste som kritiserer Kristian Norheim har noen argumenter som tilbakeviser at Hamas bruker menneskelige skjold. Dermed faller kritikken helt til jorden.»

Les også
Frps Tybring-Gjedde støtter Putin
Les også
Støre: – Midtøsten-politikken er for lite Israel-kritisk
Les også
ICG: Israel må endre politikk overfor Hamas