Frps Tybring-Gjedde støtter Putin

USAs voldsomme fordømmelse av Russlands intervensjon på Krim pisker opp stemningen i Ukraina, mener Frps Christian Tybring-Gjedde. Han støtter ikke den samlede norske fordømmelsen av Russland i konflikten.

Den ofte fritta­len­de og om­strid­te Frp-po­li­ti­ke­ren sier til Klasse­kam­pen at han mener Ves­ten nå må hjel­pe Putin å redde an­sikt.

- Jeg rea­ge­rer på den kraf­ti­ge og ka­te­go­ris­ke for­døm­mel­sen av Putin. Jeg vil ikke an­gri­pe min egen re­gje­ring, men det må gå an å se at han står over­for et vel­dig vans­ke­lig di­lem­ma her, sier Ty­bring-Gjed­de til avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iste­den­for å henge seg på bøl­gen av for­døm­mel­se tar Ty­bring-Gjed­de til orde for var­som­het over­for rus­ser­ne.

- Jeg til­hø­rer dem som mener at Ves­ten og spe­si­elt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umid­del­bar og vold­som for­døm­mel­se, sier han.

De­mo­kra­tisk

Ty­bring-Gjed­de har sett at både stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg og uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de har kom­met med skar­pe an­grep mot Nor­ges nabo­land etter at rus­sis­ke styr­ker tok kon­troll over Krim-halv­øya. Sol­berg har også hyl­let den nye ukrains­ke re­gje­rin­gen som over­tok etter at den pro­rus­sis­ke pre­si­den­ten Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj ble tvun­get til å trek­ke seg.

- La gå, rus­ser­ne har brutt folke­ret­ten. Men jeg mener dette må set­tes inn i et stør­re per­spek­tiv. Det er ikke åpen­bart at den nye re­gje­rin­gen i Ukrai­na er mer de­mo­kra­tisk enn den for­ri­ge. Ukrai­na er et dypt split­tet land, og store deler av be­folk­nin­gen liker Ja­nu­k­o­vitsj, sier Ty­bring-Gjed­de som van­lig­vis er svært po­si­tiv til ame­ri­kansk po­li­tikk.

- Tenk om Que­bec eller nord­li­ge Mex­i­co hadde er­klært seg uav­hen­gig. USA ville gått inn, for­talt ver­den at det var deres bak­gård og bedt Russ­land om ikke å blan­de seg. Det blir vel­dig en­si­dig å late som om det som nå skjer, er så utro­lig for­skjel­lig, sier han.

Uten støt­te

Ty­bring-Gjed­de sier dette ikke hand­ler om å være for eller mot USA, men aller mest om å for­stå at Ukrai­na er et land der kan­skje 55 pro­sent av fol­ket vil lene seg mot øst, mens 45 pro­sent vil se mot vest.

Chris­ti­an Ty­bring-Gjed­de får imid­ler­tid lite støt­te for ut­spil­let i sitt eget parti. Uten­riks­po­li­tisk tals­mann i Frp, Kris­ti­an Nor­heim, er helt uenig med parti­fel­len:

- Frp og re­gje­rin­gen for­døm­mer rus­ser­nes handle­måte og det mi­li­tæ­re inn­to­get i Ukrai­na på det ster­kes­te. Det må det ikke hers­ke noen tvil om, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
Putin lot seg ikke overbevise av Obama
Les også
Sammenligner Putin med HitlerJøder i UkrainaJøder i Ukraina