Ap-leder Jonas Gahr Støre mener norsk Midtøsten-politikk er for lite kritisk til Israels maktbruk. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Støre: – Midtøsten-politikken er for lite Israel-kritisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) mener norsk Midtøsten-politikk har endret seg og er for lite kritisk til Israel – og at endringen skyldes Frps innflytelse. Uverdig taktikkeri, svarer Børge Brende (H).

Støre sier i et intervju med Aftenposten at han mener utenriksminister Brende brukte for lang tid før han kom fram til at Israels angrep på Gaza ikke står i forhold til Hamas' rakettangrep mot Israel.

– Brende må også si klart fra om at det er okkupasjonen som er kjernen til den dagsaktuelle konflikten, sier Ap-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nyvalgte opposisjonslederen er ikke i tvil om hvor det han kaller «Brendes unnfallenhet med å kritisere Israel og landets folkerettsstridige okkupasjon» kommer fra.

– Vi ser nå Frps innflytelse, også i utenrikspolitikken.

Brende mener derimot Norge er i fremste rekke med å være tydelig overfor begge parter i konflikten.

– Vi reagerte på dag én med at det var uakseptabelt med angrep mot sivile. Heller ikke Støre eller Espen Barth Eide, som utenriksministre, fokuserte på okkupasjonen på dag én av Gaza-konfliktene i 2009 og 2011, sier Brende og beskylder Støre for å bruke situasjonen til «partipolitisk taktikkeri».

– Dette opplevde jeg ikke mens Jens Stoltenberg var Ap-leder. Det er uverdig, og Støre gjør seg selv liten, sier utenriksministeren.

Les også
Norge gir 30 millioner kroner til nødhjelp på Gazastripen
Les også
Israels venner ber Israel inngå våpenhvile
Les også
«Å, så du støtter ikke Israel?»
Les også
Norsk student i Tel Aviv frykter ny intifada