VISER FINGEREN: Rasende motdemonstranter viser fingeren til israelsvenner under markering foran Stortinget i januar 2009.

Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndag

Med Israel for fred (MIFF) satser på en ny markering foran Stortinget søndag. Et liknende arrangement i 2009 førte til gatekrig i Oslo, men politiet er godt forberedt.

– Vi ønsker å vise det israelske folk at de har mange venner i Norge. I tillegg vil vi fortelle den norske opinion at det er mange som er på Israels side, og tar avstand fra terrorismen og islamismen fraHamas, sier daglig leder Conrad Myrland iMIFF.

Han håper at flest mulig israelsvenner vil finne veien tilmarkeringen foran Stortinget søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Med Israel for fred (MIFF) har passert 8000 medlemmer

Gatekrig

Da MIFF arrangerte en liknende støttemarkering for Israel i januar 2009, utviklet det seg til en gatekrig i Oslo sentrum. Rasende motdemonstranter gikk fysisk løs på israelsvenner, og flere ble skadet. Politiet mistet kontroll over situasjonen, og måtte blant annet bruke tåregass og hunder. Karl Johans gate så ut som en krigssone i løpet av kvelden.

– Politiet har lært mye av det som skjedde i 2009, og i november 2012 hadde vi en støttemarkering som gikk fredelig for seg. Men jeg forventer at organisasjons- og moskéledere stagger sine medlemmer, og respekterer at folk kan gi uttrykk for sine synspunkter i en fredelig markering, sier Myrland.

Dialog med politiet

– Kan israelsvenner føle seg trygge i Oslo under søndagens markering?

– Hvis vi i Norge ikke har anledning til å kunne gi støtte til Midtøstens eneste demokrati på grunn av trakassering, ville det være noe feil med landet vi bor i. Vi har en god dialog med politiet, og vi hadde fått høre fra dem om de hadde opplevd denne markeringen for uhåndterlig, svarer Conrad Myrland.

På Facebook:Støttemarkering for Israel i Oslo søndag 10. august

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Godt forberedt

Politiet er godt foreberedt foran støttemarkeringen for Israel. Politioverbetjent Ole Jacob Smerud ved fellesoperativ seksjon sier at de ser på dette arrangementet som et hvilket som helst annet, men tar hensyn til det som foregår rundt i verden.

– Vi vil iverksette en beredskap som er nødvendig for sikkerheten, forteller Smerud til Dagen.

– Har politiet lært noe etter det som skjedde under en liknende Israel-markering i januar 2009?

– Ja, vi tar med oss erfaringer fra slike hendelser, og dette blir tatt med i senere vurderinger, svarer han.

Smerud mener at israelsvenner skal være trygge i Oslo på søndag.

– Vi har ingen indikasjoner på at det er noe på gang, utover den lille risikoen som alltid vil være der. Men vi ønsker å ta vare på de som er til stede på arrangementet, og vil sette inn nok ressurser til at det kan gjennomføres, sier Ole Jacob Smerud.

Talere og paroler

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under markeringen foran Stortinget vil blant annet disse delta: Hans Fredrik Grøvan, leder for Israels venner på Stortinget, Kristian Norheim, utenrikspolitisk talsmann for Frp, Bengt-Ove Nordgård, Solveig Ghatso og Conrad Myrland fra MIFF.

De samles under følgende paroler: «Det er riktig og viktig at Israel forsvarer sine innbyggere», «Nei til terroren og islamismen til Hamas – som ødelegger livet til palestinerne i Gaza» og «Mediedekningen av Israel må bli rettferdig».

– Gleder meg

En av dem som stiller opp under markeringen i Oslo, er Unni Anita Iversen fra Snartemo i Vest-Agder.

– Jeg gleder meg til å være med og støtte Israel på denne måten, sier hun.

– Det er veldig viktig å støtte Israel, særlig i denne tiden, når det er så mye ensidig kritikk mot dem, spesielt i norske medier, legger Unni Anita Iversen til.

Hun var med under støttemarkeringen for Israel i Oslo i 2012.

Da gikk det stille og rolig for seg, og politiet passet godt på motdemonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg håper at det blir like fredelig denne gangen, sier hun.

Iversen, som prøver å få flere med seg til Oslo på søndag, forteller at hun aldri før har sett så mye hat mot jøder og israelsvenner på nettet som i dag.

– Jeg bruker selv mye Facebook til å komme med støtteerklæringer til Israel, forteller hun.