FRYKTELIG: Det er sterk kost, bildene IS finner glede i å spre. Vi må ikke gå islamistenes ærend, skriver Dagens lederskribent.

Foleys familie prøvde å skaffe løsepenger

Familien og arbeidsgiveren til journalisten James Foley jobbet med å skaffe til veie flere millioner dollar til løsepenger til terroristene som hadde kidnappet ham.

Det forteller utgiveren av GlobalPost, Philip Balboni, som Foley skrev for, til CNN.

Han sier at han hadde forstått at europeiske gisler var løslatt av IS for beløp fra 2,6 til 5 millioner dollar, og han og familien forsøkte å samle sammen et slikt beløp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Balboni har tidligere fortalt at IS hadde vært i kontakt med ham og forlangt 100 millioner euro for Foley, men et så astronomisk beløp tok han ikke på alvor. Han håpet de bløffet og ville nøye seg med et mindre beløp.

Alt håp ute

Balboni sier at han og familien forsto at det ikke lenger var noe håp da USA innledet flyangrep mot IS til støtte for kurdiske og irakiske styrker.

Seks dager førJames Foley ble halshogd mottok familien en nærmest hånlig epost der IS varslet at Foley ville bli drept.

«Vi skal ikke stanse før vi har slukket vår tørst for deres blod», skrev IS i eposten som Balboni har offentliggjort med Foleys families tillatelse.

I eposten som var adressert til «den amerikanske regjeringen og deres saueflokk av noen borgere», heter det «dere er gitt mange sjanser til å forhandle om løslatelsen av deres folk via kontantoverføringer slik andre regjeringer har akseptert».

IS skriver også at de har tilbudt seg å bytte sine gisler for muslimer i amerikanske fengsler.

Eposten avsluttes med en erklæring om at Foley «vil bli henrettet som en direkte følge av deres overgrep mot oss».

Ingen reelle forhandlinger

Balboni sier at familien ikke fikk mange muligheter til å forhandle om sønnens løslatelse. Den første henvendelsen kom 26. november i fjor, ett år etter at Foley var tatt til fange i Syria. Da ba IS om penger raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at IS hadde bevist til familien og etterforskerne at de faktisk holdt Foley som fange, kom de med sitt eneste krav om 100 millioner euro (800 millioner kroner), eller løslatelse av et uspesifisert antall innsatte i USAs fengsler.

Deretter hørte ikke familien noe på en måned. Til sammen tok IS kontakt med ham eller familien bare noen få ganger og innlot seg ikke på seriøse forhandlinger om løsepenger.

Imot løsepenger

USAs regjering er uansett imot å betale løsepenger, og utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf gjorde det klart igjen torsdag da hun sa at betaling av løsepenger bare bidrar til å finansiere slike grupper og oppmuntre til å ta gisler.

Familien sendte all korrespondansen med IS over til amerikanske myndigheter, som på sin side hjalp til med å utforme et brev der de ba om nåde for sønnen, ifølge Balboni.

Der skrev de at Foley bare var en uskyldig journalist som forsto seg på islam og respekterte det syriske folk.

Men tirsdag publiserte IS den grusomme videoen der Foley blir halshogd, mens en annen journalist, Steven Sotloff, blir presentert, og bøddelen forteller at han også blir henrettet om ikke USA stanser flyangrepene.