Illustrasjonsfotoet viser FN-flagget.

FN: Misforstått kritikk av rasismekonferansen

FNs høykommissær for menneskerettigheter mener rasismekonferansen i Genève feilaktig blir framstilt som en trussel mot ytringsfriheten.

I norsk og internasjonal debatt har det vært uttrykt frykt for at rasismekonferansen, som også kalles Durban II, vil sette ytringsfriheten til side av hensyn til religiøse følelser og for å skape et bolverk mot blasfemi.Erfaringer fra 2001
Mange har pekt på erfaringene fra den første konferansen i Durban i 2001, som stortingspresident Thorbjørn Jagland har beskrevet som en «festival i antisemittisme og fordømmelse av Vesten».
- Konferansen i 2001 var preget av grotesk oppførsel og antisemittiske holdninger som ikke kan forsvares, men årets konferanse tar ikke utgangspunkt i disse debattene, men i sluttdokumentet som ble vedtatt av 168 land på slutten av konferansen i 2001, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter, til Ny Tid.
Colville mener grupper som ønsker å dreie konferansens fokus vekk fra rasisme, bevisst har sendt ut feilinformasjon som er blitt fremtredende i debatten.
Sterk lobby
- Konferansen har vært utsatt for en sterk lobby som ønsker at det samme som skjedde i 2001 skal skje igjen, hevder Colville.
Israel og Canada har trukket seg fra årets konferanse i frykt for at den vil bli en gjentakelse av skandalene fra 2001. KrF mener Norge bør gjøre det samme.
- I det endrede forslaget til sluttdokument som nå foreligger, er de kontroversielle punktene fjernet, og jeg ser derfor ingen grunn til å ikke delta på konferansen, sier Colville til Ny Tid.
Rasismekonferansen arrangeres i Genève fra 20. til 24. april. (NTB)