Finansminister Siv Jensen (FrP) (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H) på vei til pressekonferansen der de presenterer Regjeringen sitt forslag til endringer i Statsbudsjettet 2016, det såkalte asylbudsjettet, i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Flyktninger tvinger regjeringen til skatterevers

Med milliarder av kroner til flyktningkrisen, må regjeringen kutte i skatteletten de hadde planlagt i sitt første forslag til statsbudsjett for 2016.

Endringene i skatteopplegget neste år fører til at samlede skatte- og avgiftskutt blir 2,2 milliarder kroner mindre enn i det opprinnelige forslaget til statsbudsjett. Men mannen i gata skal ikke merke det så veldig godt, lover statsministeren.

– Vi har forsøkt å skjerme direkte kutt som har stor betydning for folk i hverdagen, sier Erna Solberg til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det betyr at folk flest vil få litt mindre skattelette enn hun hadde planlagt å gi. Regjeringen vil blant annet gå med på å droppe det foreslåtte kuttet i formuesskatten, fra 0,85 til 0,8 prosent, og øke nivåene i den nye trinnskatten for lønnsinntekter med 0,1 prosentpoeng.

LES: Tar fra bistand til asyl

Det foreslås også mindre endringer knyttet til momsreglene for aviser og i ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.

Raust folk

– Folk vil merke kuttene først og fremst på flere asylsøkere i Norge, flere som trenger integrering. Folk vil kanskje merke det på at politiet kommer til å bruke litt ekstra tid på noen av disse tingene. Men vi forsøker å dimensjonere opp så det ikke skal gå utover kjerneoppgavene, sier Solberg.

Regjeringen har vektlagt kutt i administrasjon og byråkrati, og mindre i det som går på velferden til folk.

– Tror du folk vil akseptere mindre skattelette?

– Dette tror jeg folk vil akseptere. Det norske folk har vist seg rause så langt, og jeg tror det vil fortsette å vise raushet rundt ­dette, sier Solberg.

Skattereform beholdes

Finansminister Siv Jensen (Frp) slår fast at skattereformen skal beholdes. På pressekonferansen der hun og Solberg redegjorde for tillegget til budsjettforslaget i går, framholdt Jensen at de to hovedgrepene hun gjør på skattesiden omfatter både høy- og lavinntektsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Endringer i formueskatten vil først og fremst gå ut over den med høye inntekter.

Les også
Tar fra bistand til asylFlyktningprisen
Les også
Regjeringen øker bistandsbudsjettet, men gir til asylsøkerne
Les også
Regjeringen anslår asylkostnad på inntil 85 milliarder
Les også
Anslår inntil 50.000 asylsøkere til Norge neste år