KONTAKT: Ruth Iren Grimstad holder kontakt med flyktningskonsulenten i hjemkommunen Råde for å få vite hva hun og andre kan bidra med.

Flyktninger i huset gir mer familieglede

For fem måneder siden oppfordret Ruth Iren Grimstad kristne til å åpne hjemmene sine for flyktninger fra Irak og Syria. Siden er hun blitt beriket av mennesker fra andre land i sitt eget hjem.

Østfold–kvinnen er for mange kristne kjent som tidligere bønneleder på sommerstevnet Oase. I august gikk hun ut på Facebook og oppfordret kristne til å åpne hjemmene sine for å ta imot flyktninger fra Syria og Irak. Saken ble deretter omtalt i Dagen.

Flere kvinner og menn fra hele landet tok kontakt med henne personlig eller sluttet seg til Facebook–gruppen Åpne norske hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Plutselig ble det veldig nasjonalt, forteller Ruth Iren Grimstad.

Som travel trebarnsmor har hun bestemt seg for å bruke kreftene lokalt.

– Det må være konkret i min hverdag, sier hun.

Akkurat idet Dagen ringer, venter hun på besøk av folk som jobber med flyktninger i Østfold. Tema for samtalen er hva hun kan bidra med for nye flyktninger som kommer i 2015.

Hun påpeker at mange kommuner ikke har fulltidstilbud i de to årene integreringstilbudet varer, og at det dermed er behov for frivillig innsats.

Serverte juletorsk

Utspillet angrer hun likevel ikke på.

– Jeg har fått mange nye venner. Det har vært en fantastisk erfaring med mange nye miljøer som jeg er kommet i kontakt med. Til og med nå i julen har det vært folk fra forskjellige land som har sittet rundt bordet vårt, forteller hun.

Særlig har hun fått god kontakt med et eritreisk miljø. Det begynte med at hun tilfeldig traff en person på den lokale Kiwi–butikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har servert juletorsk til flere gjester en av dagene i romjulen. Det har vært en flott opplevelse for hele familien vår. Vi blir så glade av å være sammen med dem og finner ut av ting sammen, forteller Grimstad.

Hun anbefaler andre å søke kontakt med fremmede som er kommet til Norge.

– Vi er ikke spesielt flinke eller helgener. Det er rett og slett bare veldig fint, sier hun.

En liten brikke

I og med at hun har prioritert den lokale innsatsen, har hun ikke oversikt over hvilken virkning initiativet hennes har hatt nasjonalt.

– Men det har hatt effekt på meg og vennene mine, sier Grimstad.

Hun håper uansett at innsatsen hennes kan få andre til å vurdere om de også kan gjøre noe.

– Jeg synes det er fint å oppfordre til å bry seg om dem som kommer til landet. Jeg tenker at jeg er en liten brikke i en stor helhet, sier hun.

Derfor understreker hun også at det ikke er meningen at alle skal inkluderes i hennes hjem, men at det er et ansvar som hele lokalsamfunnet må ta sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venter flere

De mange tragediene i kjølvannet av den brutale framrykkingen til Islamsk Stat (IS) i Irak og Syria var utgangspunktet for at Ruth Iren Grimstad oppfordret kristne til å åpne dører for flyktninger. Hun understreket at det ikke burde bety noe om de var kristne eller muslimer.

– Det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på det. Nå er det kanskje litt stillere i media, men det er fremdeles en katastrofe. I løpet av 2015 vet jeg at det kommer en del flyktninger derfra også til vår bygd, sier hun.

Jevnlig har hun kontakt med den kommunale flyktningkonsulenten om hvordan de kan tas imot. Det samme oppfordrer hun andre med hjerte for flyktninger til å gjøre i sin kommune.

– Man kan bare si: «Hei, vi er en familie, kan du sette oss i kontakt med en annen familie?», forklarer hun.

Enkle tilbud som å invitere med på skogstur eller hjelpe med å forstå dagligdagse ord slik at man kan handle på butikken, kan gjøre stor forskjell for den som er helt fremmed, framhever Grimstad.

Utfordrer frykt

En av drømmene til Grimstad er at Norge kan bli et foregangsland på å ta imot nye mennesker. Men hun erkjenner at det er en lang vei å gå før flere våger å engasjere seg.

– Hvis det dreier seg om mennesker man møter i lokalsamfunnet, er det lettere. Men generelt er det mye redsel blant folk. Man er redde for å slippe mennesker innpå seg og redde for ekstremisme, sier Grimstad.

Hun mener det er desto viktigere å møte mennesker på en god måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis man inkluderer og viser vennlighet, er det mindre sjanse for at folk blir ekstremister, sier hun.

Særlig synes hun kristne har grunn til å bry seg.

– Det står jo i Bibelen at man skal ta vel imot de fremmede. Det er absolutt en kristen gjerning. Det må komme fra hjertet, men jeg tror generelt at det er viktig å vende seg utover og se menneskene rundt seg. Det gjelder enten de er fremmede, nordmenn eller familien. Det handler om å leve i kjærlighet, sier hun.

Fakta Åpne hjem

Ruth Iren Grimstad opprettet i sommer Facebook–gruppen « Åpne Norske Hjem» hvor hun oppfordret kristne til å «adoptere» flyktninger fra Syria og Irak.

KIA og Røde Kors roste initiativet. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ba folk som har ledige husvære til utleie om å kontakte kommunen.

Les også
Glad og betenkt over flyktning-responsÅpne Hjem
Les også
Roser initiativet om å invitere flyktninger hjem
Les også
Ber folk åpne hjemmet for flyktningerFlyktninger fra Syria