ÅPNE: Ruth Iren Grimstad oppfordret kristne familier til å slå opp dørene i hjemmene og adoptere en syrisk familie på flukt.

Glad og betenkt over flyktning-respons

Ruth Iren Grimstad har fått rundt 40 e-poster fra folk som gjerne vil hjelpe. Men noen av svarene gjør henne også betenkt.

«Jeg vil være med. Sett meg på lista», skriver menn og kvinner fra hele landet og oppgir navn og adresse.

Ruth Iren Grimstad har mottatt en rekke e-poster fra hele landet etter at hun i forrige uke oppfordret kristne til å åpne kjellerstuer og gjesterom for å ta imot flyktninger fra Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har ikke talt opp, men jeg anslår at det er rundt 40 som har sagt at de vil bidra. Det er kjempefint, sier Grimstad.

Selv ble hun så grepet da hun så irakere på flukt fra den brutale terrorgruppen IS at hun oppfordret kristne til å åpne sine hjem.

– En god del har gitt respons og sagt at «jeg har tenkt akkurat det samme som deg», forteller Grimstad, som for mange er kjent som tidligere bønneleder i Oase.

Selv bor hun på en gård med mange rom i Råde i Østfold, men hun oppfordret også de som ikke har plass eller anledning til å la noen flytte inn, om å engasjere seg på annen måte. Hun viste til at flyktninger også trenger en familie de kan gå i butikken med, lære hva «smør» er på norsk og kan gi dem trygghet.

– Noen har sagt at de kan være med hvis det er nok at de kan invitere noen på piknik i parken. Det er ulike nivå på hva folk kan bidra med. Det er fint. Andre har heiet på initiativet, men sagt at de ikke selv kan bidra fordi de bor i en ettromsleilighet. Da har jeg svart at hvis de ønsker, kan de invitere noen på kafé.

Skeptiske til muslimer

Da Dagen intervjuet Grimstad i forrige uke, gav hun uttrykk for at alle flyktninger var like velkommen, uansett religion. Responsen hun har fått viser at en del er skeptisk til å åpne dørene for muslimer.

– Jeg har fått noen negative tilbakemeldinger fra folk som er redd for at det skal snike seg med noen islamister og som er redd for at de skal ødelegge norske hjem. Den redselen sitter veldig dypt i folk, sier hun.

– Jeg tror vi får opp lysten til å åpne dørene hvis vi appellerer til at kristne kan hjelpe kristne forfulgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva tenker du om den erfaringen?

– Jeg blir litt trist av det. Alle er skapt av Gud. De har alle barn og drømmer for livet. Når de har flyktet fra islamister, er det vel ikke så stor fare for at de selv blir islamister, sier Grimstad.

Når folk uttrykker redsel for å huse muslimer, svarer Grimstad at det er mye farligere å ikke integrere flyktningene som kommer.

Venter på mottak

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har opplyst til Dagen at alle de 1000 kvoteflyktningene som kommer fra Syria i år, er tildelt bosted. De gjør derimot oppmerksom på at det sitter 4900 på asylmottak som venter på en kommune å bo i.

– Gjelder oppfordringen din denne gruppen også, Grimstad?

– Det viktigste er hjerterommet og at man ønsker å bidra til å integrere. Jeg tror det er et spesielt engasjement rundt flyktningkrisen i Irak og Syria, sier Grimstad, men understreker at det er viktig å integrere alle.

Åpne Hjem

Ruth Iren Grimstad har opprettet facebook-siden « Åpne Norske Hjem» hvor hun oppfordrer kristne til å «adoptere» flyktninger fra Syria og Irak.

KIA og Røde Kors roser initiativet.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ber folk som har ledige husvære til utleie om å kontakte kommunen.

Les også: Ber folk åpne hjemmet for flyktninger

Les også
Roser initiativet om å invitere flyktninger hjem
Les også
Ber folk åpne hjemmet for flyktningerFlyktninger fra Syria
Les også
FN starter stor nødhjelpsaksjon i Nord-Irak
Les også
Bønn for Irak
Les også
Hatet mot de andre
Les også
Slik kan du hjelpe flyktningene i IrakHjelper flyktninger i Irak