Flertall tror ikke Maria var jomfru

Bare en av fem medlemmer av Den norske kirke tror på jomfrufødselen. For sogneprest Ronald Mong er det absurd at Gud lot seg føde som et lite barn. - Men jeg tror det likevel, sier han.

De fles­te som lyt­ter til jule­evan­ge­li­et i kir­ken denne julen tror ikke på at Jesus vir­ke­lig ble unn­fan­get i Maria uten en mann til stede, slik det for­tel­les i Det nye tes­ta­men­tet.

En un­der­sø­kel­se In­Fact har gjort for Dagen, viser nem­lig at kun én av fem med­lem­mer av Den nors­ke kirke tror på jom­fru­fød­se­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pre­ses i bispe­mø­tet Helga Haug­land By­fug­li­en sier at jom­fru­fød­se­len ikke er en enkel sak for folk å for­hol­de seg til.

- Det er en del av vår tros­be­kjen­nel­se, men tra­di­sjo­nelt er det også et spørs­mål som mange sier at det er vans­ke­lig å tro på, sier hun.

Lite re­flek­ter­te

Sogne­prest Ro­nald Mong i Hana i Sand­nes tror ikke at alle som del­tar i tros­be­kjen­nel­sen på guds­tje­nes­te­ne egent­lig ten­ker gjen­nom troen de be­kjen­ner seg til.

- En god del re­flek­te­rer nok ikke over det de be­kjen­ner, og da vil de kan­skje stop­pe litt opp der­som noen spør dem om det de tror på, som for ek­sem­pel jom­fru­fød­se­len, sier han.

I høst ble sogne­pres­ten spurt av en kon­fir­mant om han vir­ke­lig trod­de på at Jesus ble unn­fan­get slik Bi­be­len be­skri­ver.

- Ja, svar­te jeg. Det vir­ket nes­ten som om han øns­ket å høre om jeg selv trod­de på det jeg un­der­vis­te om, sier Mong.

- Ab­surd tanke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pres­ten synes det er enk­le­re å for­mid­le bud­ska­pet om jom­fru­fød­sel til barn enn til voks­ne.

- Et barn lyt­ter til det som blir sagt og tar bud­ska­pet inn over seg, ak­ku­rat som en for­tel­ling. Ung­dom­mer og voks­ne pro­ble­ma­ti­se­rer på en helt annen måte, og øns­ker ofte en for­kla­ring på hvor­for det er slik. Man for­hol­der seg til tros­spørs­mål mer ra­sjo­nelt etter­som man blir eldre, sier han.

Selv tror han ikke at alt kan for­kla­res.

- For meg er det en ab­surd tanke at Gud lot seg føde som et lite barn, men jeg tror det li­ke­vel, sier pres­ten.

Ulo­gisk mys­te­ri­um

I løpet av sin tid som prest har han møtt krist­ne som ikke tror på jom­fru­fød­sel, uten at han har gått inn i en dyp dis­ku­sjon om te­ma­et.

- Man kom­mer ge­ne­relt ikke langt med lo­gisk ar­gu­men­ta­sjon når man snak­ker om mi­rak­ler, sier Mong.

Han mener at det er spen­nen­de å leve i bryt­nin­gen mel­lom tro­ens og vi­ten­ska­pens ver­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg stil­ler selv mange spørs­mål, både når det gjel­der troen på Gud og andre ting i livet, men jeg lever godt med ikke å ha alle sva­re­ne. Det er en del av tro­ens vesen, sier han.

Ikke mest sen­tralt

- Er det et pro­blem for kir­ken at bare én av fem med­lem­mer tror på jom­fru­fød­se­len, By­fug­li­en?

- Jeg tror ikke det er ho­ved­ut­ford­rin­gen for ver­ken vår kirke eller andre at med­lem­me­ne skal si ja eller nei til om de tror på jom­fru­fød­se­len. Ut­ford­rin­gen for kir­ken er å for­kyn­ne ty­de­lig Jesus som Guds sønn, både Gud og men­nes­ke, og det gjør vi, sier By­fug­li­en, og fort­set­ter:

- Å ut­fol­de jom­fru­fød­se­len som sådan er jo kre­ven­de fordi det er et mys­te­ri­um. Det er ufor­ståe­lig og ikke noe vi kan gripe med tan­ken vår.

- Men jom­fru­fød­se­len er en sen­tral del av jule­evan­ge­li­et?

- Jule­evan­ge­li­ets store under er at Gud ble men­nes­ke og kom til jor­den med frel­se og fred. Det vik­tigs­te er ikke en in­tel­lek­tu­ell til­nær­ming til om jeg tror på jom­fru­fød­se­len, sier pre­ses.

Unge er skep­tis­ke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kun rundt én av ti unge mel­lom 18 til 29 år tror på jom­fru­fød­se­len, mens rundt to av ti voks­ne over 30 år tror på un­de­ret, iføl­ge un­der­sø­kel­sen.

- Når man er ung er dette med «det vi ikke skjøn­ner med tan­ken vår fin­nes ikke» gans­ke frem­tre­den­de. Etter som vi er­fa­rer mer ser vi at mye i vår til­væ­rel­se ikke kan for­kla­res, også når det gjel­der troen, sier By­fug­li­en.

DAGEN

Spørreundersøkelse

InFact Norge AS stilte følgende spørsmål 27. november for Dagen: «Jomfrufødselen er en sentral del av juleevangeliet og av kristen tro. Tror du på jomfrufødselen?».

Et representativt utvalg på 861 personer over 18 år er spurt. Alle er medlemmer av Den norske kirke.

19 prosent svarte «ja», 62,3 prosent svarte «nei», mens 18,7 prosent svarte «vet ikke».

Menn er litt mer skeptiske enn kvinner til å tro på jomfrufødselen.

Èn av ti unge mellom 18 og 29 år tror på dette, mens nesten dobbelt så mange over 30 år tror på jomfrufødselen.

Det er flest folk i Nord-Norge som tror på «underet», og færrest i Oslo.

Les også
Undertro er ikke overtro
Les også
Fryder seg fortsatt med MariaPrekentekst i Den norske kirke 22. desember 2013
Les også
Hun tror ikke på jomfrufødselen