Flere partier sliter med omskjæring

Flere partier på Stortinget er splittet og strever med å forholde seg til helseminister Bent Høies (H) ja til omskjæring i regi av det offentlige helsevesenet, skriver Vårt Land.

Fre­dag frem­met re­gje­rin­gen et lov­for­slag om ri­tu­ell om­skjæ­ring av gut­ter. Lov­for­sla­get kom­mer nes­ten tre år etter at saken først ble sendt ut på hø­ring.

Når for­sla­get nå kom­mer til Stor­tin­get blir det kni­ving i flere par­ti­er om hva de skal mene om saken. Flere øns­ker for­bud mot om­skjæ­ring av barn og vil ha en al­ders­gren­se for inn­gre­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kom­mer til å bli en de­batt i Ar­bei­der­par­ti­et i denne saken. Jeg støt­ter Barne­om­bu­det og mener det bør være en al­ders­gren­se, sier Fred­dy de Rui­t­er, med­lem av helse­ko­mi­te­en for Ap til Vårt Land.

- Kul­tur og re­li­gion kan aldri trum­fe hen­sy­net til barna. Da er vi på ville veier, sier han.

Helse­tals­mann i Ap, Tor­geir Micael­sen, sier par­ti­et ennå ikke har be­hand­let spørs­må­let i stor­tings­grup­pen. Han vil der­for ikke spe­ku­le­re om hvor de lan­der.

Også SV er delt i sitt syn på om­skjæ­ring. Noen øns­ker al­ders­gren­se, andre ikke. I Sen­ter­par­ti­ets stor­tings­grup­pe tok de om­skjæ­rings­dis­ku­sjo­nen i for­ri­ge pe­rio­de. Da gikk grup­pen inn for et for­bud mot om­skjæ­ring av gutte­barn.

Årlig om­skjæ­res om­kring 2.000 gutte­barn i Norge. De fles­te er mus­li­mer. Det mo­sa­is­ke tros­sam­funn har tid­li­ge­re an­slått at fem jø­dis­ke gut­ter om­skjæ­res i Norge årlig. Re­gje­rin­gen an­slår i lov­for­sla­get at om for­eld­re­ne be­ta­ler 8.400 kro­ner for hvert barn som om­skjæ­res, vil det ikke med­føre økte of­fent­li­ge ut­gif­ter. Hvor høy egen­an­de­len vil bli er ikke av­klart.

NTB

Les også
Omskjæring inn i helsetjenesten
Les også
Setter barnas helse foran omskjæringOmskjæring i Norge