Setter barnas helse foran omskjæring

- Vern om barns helse og rettigheter må gå foran hensynet til gamle riter og tradisjoner som pålegger foreldre å omskjære sine guttebarn, mener stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

Hva mener du? Kommentarfelt nederst på siden.

Helse­mi­nis­terBent Høie har vars­let at re­gje­rin­gen vil fore­slå atom­skjæ­ring av gut­ter skal inn det of­fent­li­ge helse­til­bu­det. For­sla­get møter sterk mot­stand hos stor­tings­re­pre­sen­tantJenny Klin­ge (Sp):

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Om­skjæ­ring av gut­ter er en tra­di­sjon man kan ikke til­la­te i 2014 når det er et unød­ven­dig medi­sinsk inn­grep som hand­ler om å fjer­ne en frisk del av krop­pen som også har en funk­sjon.

- Da er det min plikt som folke­valgt å sørge for at un­ge­ne blir be­skyt­tet mot den type prak­sis, sier Klin­ge i et in­ter­vju med Dagen.

Sterkt en­ga­sje­ment

Bak­grun­nen for sitt ster­ke en­ga­sje­ment for­kla­rer hun slik:

- I mitt yrke som po­li­ti­ker har jeg vært, er og vil all­tid være opp­tatt av ret­tig­he­te­ne til små barn. Det er en gjen­nom­gangs­tone i det jeg hol­der på med, selv om jeg også er opp­tatt av sam­ferd­sel og kom­mu­ner.

Hun mener det er selv­sagt at hun må en­ga­sje­re seg i da­gens prak­sis med om­skjæ­ring av små­gut­ter. For Klin­ge hand­ler det om ret­tig­he­ter små gut­ter skal ha til å bli be­skyt­tet mot inn­grep på en frisk kropp.

- Det vek­ker en del ster­ke re­ak­sjo­ner og det har jeg for­stå­el­se for. Re­li­gions­fri­het skal stå høyt hos oss og det er for­ståe­lig at folk rea­ge­rer mot dette som har vært en del av gamle tra­di­sjo­ner så lenge.

- Men sam­ti­dig må man vur­de­re riter og tra­di­sjo­ner, både for seg selv og i i sam­men­heng. Om­skjæ­ring av gut­ter er en tra­di­sjon man kan ikke til­la­te i 2014 når det er medi­sinsk unød­ven­dig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lov eller al­ders­gren­se?

Klin­ge for­står at hun har en­ga­sjert seg i en vans­ke­lig sak og at di­lem­ma­et står mel­lom om man skal verne om barna ved å gjøre som Høie eller om det beste er å sette en al­ders­gren­se.

- Det jeg stus­ser over med Høies for­slag er at man le­gi­ti­me­rer inn­gre­pet enda mer om man tar det inn i helse­til­bu­det. Men jeg er selv­sagt opp­tatt av un­ge­ne skal få et mest mulig vern. Men det vil li­ke­vel være bedre med en al­ders­gren­se.

Hun er over­be­vist om at et of­fent­lig til­bud om om­skjæ­ring ikke vil bli brukt av alle uan­sett. De som har dår­ligst råd vil også være de som vil vegre seg mot å be­ta­le en høy egen­an­del der­som al­ter­na­ti­vet er at man kan få gjort det gra­tis.

- I Dan­mark sier man at det er fem pro­sent kom­pli­ka­sjo­ner, også ved ut­fø­ring i of­fent­li­ge syke­hus, på­pe­ker re­pre­sen­tan­ten fra Møre og Roms­dal.

De helse­mes­si­ge kon­se­kven­ser er en side av om­skjæ­rin­gen, de prin­si­pi­el­le en annen, i følge Klin­ge:

- Er det rett at voks­ne, med ar­gu­men­ter om tra­di­sjon og re­li­gion, skal gjøre inn­grep i krop­pen til unger som er fris­ke, med fare for skade, men også funk­sjons­for­and­rin­ger?

- Det er den kropps­li­ge in­tegri­te­ten til un­ge­ne jeg er opp­att av. Det er fris­ke unger som blir gjort til pa­si­en­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg mener Bent Høie burde være mer opp­tatt av å verne helsen til un­ge­ne, sier 37-årin­gen fra Sur­na­dal.

Også in­ter­na­sjo­nalt

Hun peker på at om­skjæ­rings­de­bat­ten også går i mange andre land. Den er ikke helt unikt for Norge.

Både or­ga­ni­sa­sjo­ner og en­kelt­per­soner i USA, Frank­ri­ke og Ca­na­da tok kon­takt med Klin­ge etter at hun en­ga­sjer­te seg og hev­det at det var vel­dig bra om Norge går foran i denne saken.

- De på­pek­te at ingen land vil gå foran i denne de­bat­ten, men mente at når både jeg, barne­om­bu­det og ulike fag­mil­jø­er er så klare på te­ma­et er det et godt grunn­lag for at det skjer noe i Norge og at det blir mulig å inn­føre en al­ders­gren­se.

- For min egen del gir det en me­ning i det hele at de­bat­ten går i flere land.

- Jeg mener også det er et poeng i seg selv at Norge kan bli et fore­gangs­land. Vi skal ikke la være å gjøre vans­ke­li­ge ved­tak der­som vi vet at de vil føre noe godt med seg, un­der­stre­ker stor­tings­re­pre­sen­tan­ten.

Europa­rå­det ved­tok for en tid siden en en­stem­mig re­so­lu­sjon om barns ret­tig­he­ter, der de pekte på at det må være et mål å få et for­bud mot om­skjæ­ring av gut­ter også på linje med om­skjæ­rings­for­bu­det for jen­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterk kri­tikk

Da hun i Stor­tin­get i fe­bru­ar i år trakk sam­men­lig­nin­gen mel­lom om­s­kjø­ring av gut­ter og jen­ter møtte hun sterk mot­bør fra helse­mi­nis­ter Høie.

- For­står du at en slik sam­men­lig­ning kan gi uhel­di­ge sig­na­ler?

- Det er to di­men­sjo­ner her: Kjønns­lem­les­tel­sen som fore­går mot kvin­ner er helt gro­tesk og så vann­vit­tig helse­ska­de­lig at vi bare grøs­ser. Det er den ver­ste for­men for om­skjæ­ring og kan ikke sam­men­lig­nes med noe.

- Men en di­men­sjon som er lik er at det er snakk om små barn i begge til­fel­ler som har krav på be­skyt­tel­se og at det blir gjort end­rin­ger i kjønns­or­ga­ne­ne. Dess­uten er det fare for ska­der i begge til­fel­ler.

- Be­skyt­tel­se mot dette er en grunn­leg­gen­de ret­tig­het som gut­ter og jen­ter må ha sam­men. Det blir feil å skil­le mel­lom disse to. Om en gutt dør er han like mye ver­di­full som en jente, men det blir ingen straffe­re­ak­sjon om han dør.

- Da blir det feil å ta om­skjæ­ring inn i helse­til­bu­det. Den for­ri­ge re­gje­rin­gen ville ha et påbud, mens da­gens re­gje­ring vil gjøre det til til­bud. Da har man ingen re­ak­sjons­mu­lig­he­ter når noe går galt, sier Jenny Klin­ge.

DAGEN