GJENFORENING: Domkirkeprost i Begen domkirke, Jan Otto Myrseth, er glad for at han nå kan plassere bøkene tilbake i bokhyllen.

Fikk tilbake stjålne salme bøker fra 1700-tallet

Sist fredag hadde Bergen domkirke menighet ved Bryggen i Bergen innbrudd i kontorlokalene sine. Fredag fikk de svar på hva som var stjålet.

– Det eneste vi la merke til var at noen hadde rotet rundt i skuffer og papirer. Det var vanskelig å se hva de hadde vært ute etter, og vi klarte ikke å finne ut nøyaktig hva som var borte. Mye tydet derimot på at vedkommende hadde tilbrakt natten der, sier domprost Jan Otto Myrseth til Dagen.

Ifølge Bergensavisen kom politiet torsdag ettermiddag over en kvinne som satt og leste i noen svært gamle bøker utenfor Korskirken i Bergen sentrum. Området rundt kirken, Vågsbunnen, har blitt det nye oppholdsstedet for byens narkomane etter at politiet stengte Nygårdsparken rundt sommertider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinnen mente hun hadde funnet det som viste seg å være en salmebok og en rundt 275 år gammel andaktsbok på bakken i nærheten av kirken. En lapp på forsiden av den ene boken antydet at den var 238 år gammel i 1974, altså hele 279 år i 2015.

Ifølge den bergensbaserte avisen kjente ikke Kirkens Bymisjon, organisasjonen som har ansvar for den daglige driften av Korskirken, til bøkene som var blitt funnet bare et par meter fra der de holder til.

ANDAKTSBOK: Selv om domkirkeprost i Bergen domkirke, Jan Otto Myrseth, ikke visste at en 275 år gammel salmebok hadde forsvunnet fra en bokhylle i lokalet, var han glad for å få den tilbake.

Tror alderen stemmer

Myrseth fikk i dag en telefon av politiet, som mistenkte at bøkene kunne tilhøre domkirkeprostiet. Dagen fikk være med da han skulle ned på politistasjonen for å bekrefte at det stemte. Prosten er usikker på hvor mye de to bøkene er verdt.

– De har alltid bare stått i en åpen bokhylle i lokalene våre sammen med andre ting vi ikke bruker lenger. De har nok mest affeksjonsverdi, sier han.

Om alderen som står skrevet på omslaget er den faktiske alderen, synes Myrseth det er vanskelig å svare på. Allikevel, ut ifra utseendet å dømme, utelukker han ikke at det som står skrevet på omslaget stemmer.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på at alderen som står skrevet på forsiden er riktig. Selv om jeg ikke er ekspert på området ser den jo såpass gammel ut, fortsetter han.

LES OGSÅ: Samlende salmekamerater

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Salmer og Beatles

Innbruddet i Bergen Domkirkes menighets lokaler er anmeldt til politiet. Myrseth ønsker at saken skal etterforskes videre slik at de kan få tilbake eventuelle andre gjenstander som måtte være stjålet.

Mye tyder på at innbruddstyven var musikkinteressert. Sammen med de to gamle bøkene, fant nemlig politiet en mappe full av gamle musikkplater.

Samlepermen, som var prydet med The Beatles på forsiden, tilhørte ifølge Myrseth ikke Bergen Domkirke.

– Hvordan kan det ha seg at dere ikke savner en 275 år gammel bok?

– Vi kom rett og slett ikke på hva som stod i den bokhyllen, og at noe derfra var stjålet i det hele tatt.

Før Myrseth går tilbake til arbeid, åpner han andaktsboken og leser høyt fra Romerbrevet 8:

«Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Salmebok-mangel etter TV-suksessenSalmeboksalget
Les også
Bibelen fra perm til permGjennom Bibelen i 2014
Les også
Vi ber som vi tror
Les også
Blir neppe lovsangsleder igjenBjørn Aslaksen