Blir neppe lovsangsleder igjen
– Hvis jeg skulle levd livet om igjen, tror jeg at jeg ville valgt en annen vei, sier Bjørn Aslaksen.
Dette sier mannen som i kristne sammenhenger unektelig er knyttet til navnet « lovsangsartist.»
Nå har han lyst til å være bare artist. Kommunisere utenfor kirkebyggets vegger. Jobbe hardt for å skape kvalitetstekster med tilhørende kvalitetsmusikk. Tidligere fikk han høre at man aldri skulle synge for å underholde, bare for å ære Gud.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Jeg tenker: «For noe tull!» Vi kan få lov å underholde og glede mennesker her og nå uten en stram agenda. Gi mennesker en god opplevelse uten å pushe dem. Det jeg har i livet mitt, er historien min. Om en god Gud jeg har kontakt med hver dag. Jeg har noe å formidle. Men det er ikke det samme som å være evangelist. Jeg er en forteller. Jeg ønsker å fortelle historien min og lage gode låter, sier han engasjert.
I en årrekke har han skrevet både tekster og melodier som han selv har framført og som også mange andre har brukt.
Ny artist
I 2012 kom Aslaksen ut med plata Silent Friend, som fikk gode anmeldelser. I Vårt Land ble det skrevet: «Bjørn Aslaksen har gått veien fra kjent lovsangsartist med nokså enkle svar på vanskelige spørsmål ( Makten og æren fra 1994), til en stillfaren visepopsanger tett på livet med en tro som hører hjemme nettopp der (…) Tekstene på Silent Friend virker atskillig mer inspirert av Gruntvig enn av moderne karismatiske fornyelsesforkynnere.»
Tekstene på denne platen handler om familien hans, minner i livet og refleksjon rundt livets gleder og sorger. Det hele blir rammet inn i et guddommelig lys. Røveren på korset får fortelle sin egen historie, og viser at det er et oppriktig hjerte som teller, ikke store ord og riktig teologi. «Angel of Beauty», en hyllest til kona, ble laget etter en krise i ekteskapet, som Dagen har omtalt tidligere.
– Krisen forløste en ny type sanger og tekster. Det var der den nye artisten fødtes, forteller Bjørn Aslaksen.
Han bor i dag på Fevik i Grimstad sammen med kona Sissel, men kommer opprinnelig fra Åmli.
Gode kritikker
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I februar begynner innspillingen til en ny CD, som gis ut i april. Den vil bli skåret over samme lest. Blant annet vil vi få høre historien om den bortkomne sønnen, om soldaten som stod ved Jesu kors, om den bittersøte opplevelsen da datteren flyttet ut og om en bror som døde 28 år gammel av kreft.
– Som artist har jeg lyst til å lage sanger som berører mennesker. Veldig mange sanger berører meg midt i kneet. Jeg har en historie, noe å melde, sier Aslaksen.
Den forrige plata høstet gode kritikker, også i profane musikksfærer, og det gleder artisten storlig. Inspirasjon og hjelp har han fått av sin nevø, Jonas Alaska, som blant annet fikk Spellemannsprisen for «Årets nykommer og Gramostipend» i 2011. Han var med på den forrige plata til Aslaksen.
– Han er et kjempestort musikktalent og ekstremt flink på tekst, roser onkelen.
OK med lovsang
Nå skal det presiseres: Bjørn har ikke noe imot lovsang i seg selv. Han og kona kan gjerne lovsynge Gud sammen, forteller han. Dessuten vil han ikke kaste vrak på tidligere sanger han har laget som har betydd mye for mange. Selve lovsangskulturen i enkelte menigheter vil han imidlertid til livs. Han minnes med skrekk en tid han var lovsangsleder under lange møter mellom tre og fem dager i uken.
– Lovsang har blitt en altoverskyggende del av musikklivet i en del menigheter, som jeg gjerne skulle sett annerledes. Det har blitt veldig monokulturelt. Hadde jeg vært musikkleder nå, ville jeg lagt opp ting på en annen måte. Hatt lovsang, men ikke gitt det så stor plass som i dag.
Salmer på eget nivå
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Aslaksen mener dessuten at det finnes betydelig forbedringspotensiale innen kristen musikk.
– Dessverre har jeg vært en del av det selv. Jeg har vært veldig lite selvkritisk i forhold til innholdet og poesien i tekster. Det er ikke for ingenting at det sies at de gamle salmene har en helt annen kvalitet. «Vår Gud, Han er så fast en borg,» for eksempel. Mange av de sangene er egne prekener. Det er ikke samme nivå på «kjærlighet og herlighet.»
LES OGSÅ: Salmer som eksploderer og Gjør døren høy med elektronika
Kritikk
Med årene har Aslaksen hentet frem en kritisk lupe, ikke bare rettet mot det musikalske.
Også enkelte utsagn fra TV-predikanter, som han mener blir altfor loviske, og han skammer seg over at slikt skal ut til det norske folk. Den neste CD-en vil inneholde en engelsk sang som på norsk blir «Himmelen sørger.»
Bjørn Aslaksen skulle ønske han hadde vært litt mer rebell tidligere. Han reflekterer over manglende integritet i eget liv, at han har vært for føybar. Bob Dylan er et forbilde, en protestsanger, en ordkunstner og et geni, i følge Aslaksen. Slik skulle han selv gjerne vært. Hans største forbilde er imidlertid Jesus. Han kommuniserte på en måte som var attraktiv for alle, i full offentlighet. Bjørn Aslaksen reagerte på en kommentar fra en kamerat etter en konsert: «Dette var en kjempefin kveld, et fint arrangement å ta med ufrelste på.»
– Må vi ha egendesigna samlinger for ikke-troende? Det burde ikke være slik.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Bjørn Aslaksen
Kjent som lovsangsartist.
Solgte store antall album på 90- og 00-tallet.
Har laget kjente lovsanger som « Makten og æren», «Som vannet bryter igjennom» og «En mektig vind» .
Hans siste CD heter «Silent Friend», og til våren kommer «Leaving in the middle of my song.»
Hans siste CD heter «Silent Friend», og til våren kommer «Leaving in the middle of my song.»