Bibelen fra perm til perm

Nyttårsforsettet var ikke å slanke seg, men å feite seg opp på Guds Ord. Mange har fått det til i 2014.

Ved inngangen til året skrev Dagen om Bibelselskapets bibellesekampanje. Ett år etter mener generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen at mange har fullført perm til perm-ekspedisjonen.

Hun kommenterte nylig InFacts undersøkelse om bibelvanene hos nordmenn flest. De færreste leser i Bibelen i løpet av et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har ikke statistikk på hvor mye og ofte deltakerne i kampanjen «hennes» har lest, men har en følelse.

– Jeg tror det er en del, sier hun og forteller at engasjementet har vært betydelig hos flere hun har vært i kontakt med.

Trengte jula

Hun er selv blant dem som kom seg gjennom hele Bibelen. Strengt tatt kunne hun ikke annet enn å lede an da hun startet Facebook-gruppen « Gjennom Bibelen i 2014». Den har ved årets utgang nesten 1500 følgere som i ulik grad og på hver sin måte har hengt med og fortalt om progresjon og problemer underveis.

– Jeg var ikke helt i rute selv og måtte ta en langspurt i jula, sier Mongstad-Kvammen som på tampen av julestrida var omtrent ferdig med evangeliene og hadde Apostelgjerningene, brevene og Åpenbaringen igjen.

– Mye av dette er mer kjent stoff enn Det gamle testamente, så det gikk litt fortere nå på tampen, sier hun.

– Veldig OK

Mongstad-Kvammen har lest alle versene i rekkefølge. Andre har kommet igjennom på andre måter.

– Hvordan har ferden vært for deg?

– Noen erfaringer har vært veldig ok. Å lese teksten i ett og å få den fortellingslogikken bøkene selv har, har vært ganske interessant, synes hun og viser til Den norske kirkes tekstrekker som en kontrast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Langt de fleste bibelleseplaner handler om å anrette stoffet tematisk, og tekstrekkene følger kirkeåret, fra åpenbaringshistorien via advent, Jesu komme, åpenbaringstiden, fastetiden, påsketiden og treenighetstiden.

– Det handler om hvem Jesus er, hva han gjorde for oss og hva det innebærer å følge ham. Ved å lese tekstene i rekkefølge, slipper vi narrativen til på dens egne premisser, for å bruke et teknisk uttrykk.

Med «briller»

– Som teolog har du lest mye i Bibelen. Fikk du noen åpenbaringer denne gangen?

– Jeg er kommet til at det er klokt å ha på seg «briller» når man leser. Du skal ikke lese langt ut i Mosebøkene før det blir vanskelig.

– Hva tenker du på?

– Det du leser, krasjer med det kristne gudsbildet når du kommer til fortellinger om krig og drap i Guds navn. Det samme skjer når Abraham blir befalt å ofre Isak og i historien om Ismael og Hagar, sier Mongstad-Kvammen og forteller at en del dialoger på Facebook-siden har handlet om slikt.

– Flere har ikke fått Det gamle testamentes gud til å «gå opp» med den kristne, sier hun og konkluderer med at det er nyttig med for eksempel åpenbaringshistoriens briller når man leser Skriften.

Drittsekken David

– Er det lettere for deg å lese for eksempel om Isak siden du har faglig-teologisk ballast?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Emosjonelt er det virkelig vanskelig at Abraham får den ordren fra Gud, men som et bilde på Kristi offer er det forståelig, sier hun.

Heller ikke kong Davids historie synes hun er liketil lesning. Det er utfordrende å komme til rette med hans mange kvinner – samtidig som David er et tidlig bilde på den messianske frelserkongen og dermed på Kristus.

– Da jeg nå leste denne historien i ett jafs, så jeg flere problematiske sider ved David enn før. På mange måter var han en drittsekk, sier hun og påpeker at bibelhelten hadde flere koner og en haug med elskerinner.

Han førte også krig noe utenfor folkerettens moderne retningslinjer. Mongstad-Kvammen har bakgrunn som hovedansvarlig for etikkundervisningen for soldater i Forsvaret. Hadde kong David vært vanlig vernepliktig, hadde han fått refs fra bibelgeneralen. Hun har liten sans for regelbrudd som hevn og tortur og synes det er utfordrende at det var menn som David og Paulus Gud valgte ut.

– Samtidig viser det at Gud bruker helt vanlige mennesker, og det gir jo håp for oss, sier hun.

Mange sjangre

Leseprosjektet hyggeligere sider har bestått i å nyte sjangervariasjonen i GT, for det er litterær bredde i utvalget, fra krøniker til poesi, fra lovtavler til salmer.

– Vi kan ikke sette bøkene inn i et tekstlig fangenskap som begrenser dem, mener Mongstad-Kvammen som har jobbet mye med slik tematikk og gjorde doktorgraden på Jakobs brev 2,1-13.

Bibel på bussen

Ifølge henne er det mer normalt ved dette enn ved forrige årsskifte å lese Bibelen på T-bane og buss. Og å lese Bibelen på vei til jobb, gjør den lettere til snakkis blant kolleger og venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir mer naturlig å lese i Bibelen når den er en del av vår daglige rutine, sier hun og tror boka ligger framme hos mange og ikke bare er til pynt.

– Målet var at flere skulle bruke den og bli berørt, sier hun, og hun tror flere har økt bibeldosen sin i 2014. Hun oppfatter også at aksjonen har fungert som en dytt i riktig retning for en del. Flere har takket for initiativet og sagt at de fortsetter årets gode vane neste år.

Bruker lydbibel

Bibelgeneralen noterer også med tilfredshet at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ifølge nattbordspalten i Dagens Næringsliv leser litt i Bibelen hver kveld.

Blant dem som har vært godt i rute fram mot jul, er også Kristin Buhaug. Hun skriver på Facebook at hun er nesten ferdig:

«...regner med å være i mål for i år innen 31.12 med litt ekstra innsats de siste 2 ukene. Glad for å kunne spe på med lydbibel og NT på CD når jeg kjører bil».

Andre trenger mer tid og har heller ikke nødvendigvis lest fra første bok i Bibelen og utover. Blant dem er Liv Olaug Haaland:

«Akkurat ferdig med 2. Krøn i dag etter først å ha slitt meg opp 1. Krøn-kneika. Nå blir det bra med de tre Johannesbrevene i neste omgang, før Esekiel venter... veldig bra initiativ, Ingeborg! Dette bibelåret har gitt meg mye! Frister å fortsette med noe lignende neste år - kanskje jeg hopper enda mer over de blodige krigene da», skrev hun rett før advent.

«Jeg trenger flere lange gode togturer. Usikker på om jeg kommer i mål til nyttår, men helt sikker på at jeg kommer i mål - og at det har gitt mersmak til å fortsette etter denne runden også», skriver Jorunn Andestad Langmoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ørkenvandring

– Hva har utfordret mest?

– For noen har det vært å finne rutinen, å sette av tid. Det ville vært det samme om det var snakk om et treningsforsett. Og så oppleves det som en ørkenvandring å lese deler av GT. Flere pustet lettet ut da de var ferdige, sier Mongstad-Kvammen.

Tekstene fra eksilet i Babylon synes hun selv er veldig tunge.

– Det ligger et emosjonelt trykk i å ta inn så mye lidelse. Men det er en del av den historien bak Frelserens komme og en viktig forutsetning for læren om Messias. Jula handler derfor ikke bare om en fødsel, men også de fulle konsekvensene av denne fødselen, sier hun og påpeker at GT på en spesiell måte forteller om alt menneskelig, både glede, sorg og lidelse.

– Vi kan kjenne oss igjen i mennesker som har opplevd det samme som oss. Det i seg selv gjør Bibelen aktuell for mennesker i dag.

På T-banen

– Har noe av det du har lest, forandret deg?

– Det har forandret rutinen min. Jeg har lest mye mer enn jeg vanligvis gjør. Det har gjort at jeg forholder meg mer aktivt til Bibelen, sier Mongstad-Kvammen som til og med leser vår kulturs viktigste bok på T-banen – uten å skamme seg.

Ikke er hun blitt tilsnakket eller antastet heller. Det er sitt eget forlags mobil-app hun har benyttet, så de fleste vil ikke legge merke til at det er Den hellige skrift hun bruker reisetiden til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men jeg kunne godt lest i en tradisjonell, trykket utgave av Bibelen på T-banen, sier hun og lover oss et bilde av at hun gjør nettopp det.

Lewins idé

I grunnen skal Sølvi Lewin, soknepresten i Re i Vestfold, ha en god del av æren for bibelleseaksjonen. Hun var den som kom med idéen. Hun delte den med sin studievenninne Ingeborg Mongstad-Kvammen, og Lewin deler æren med henne.

– Det var hun som tok den til Facebook, sier Lewin som selv ikke var Facebook-bruker fra før, men ble «nødt» til å bli det siden hun var den som satte det hele i gang, og i 2014 har hun vært synlig der.

Faktisk hadde hun ikke presten lest igjennom Bibelen fra perm til perm før i år, så forpliktelsen til å delta var tung.

– Jeg trenger å ha noe som henger litt over meg for å få gjort dette, innrømmer hun.

– Og nå er du helt igjennom?

– Ikke helt, men jeg har bare noen sider igjen, så jeg skal klare det, sier Lewin til Dagen som har fått appetitt på å lese mer.

– Det har vært så inspirerende og flott. For meg har det handlet mest om å finne de lange linjene, lese i sammenheng og få tak i stemmen til den som har skrevet, sier hun.

Re-presten vil likevel ikke lese fra perm til perm igjen neste år, men tror årets gode vane vil medføre at hun i 2015 leser mer i kontekst og sammenheng.

Ny gruppe

Gikk 2014 fra deg uten at du kom i gang med fjorårets bibelforsett? Fortvil ikke. Bibelselskapets sjef er av dem som lar folk få nye sjanser, helt i tråd med evangeliets nådefulle kjerne.

Hun har alt opprettet en ny Facebook-gruppe, ubundet av årstall: « Gjennom Bibelen på ett år». Den har i skrivende stund bikket 100 medlemmer.

Gjennom Bibelen i 2014

Facebook-gruppe opprettet ved siste årsskifte for å hjelpe bibellesere til gode vaner.

Sokneprest Sølvi Lewin kom med idéen, mens generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i Bibelselskapet tok det operasjonelle ansvaret.

1400 følgere har oppmuntret til å lese hele Bibelen i løpet av året, gjerne ett kapittel pr. dag.

Gikk 2014 fra deg uten at du kom i gang med fjorårets bibelforsett? Fortvil ikke. Bibelselskapets sjef er av dem som lar folk få nye sjanser, helt i tråd med evangeliets nådefulle kjerne.

Hun har alt opprettet en ny Facebook-gruppe, ubundet av årstall: « Gjennom Bibelen på ett år»

Les også
To av fem frikirkelige leser ikke i BibelenBibellesingUndersøkelsen
Les også
Ingen kirke uten Bibelen
Les også
Sju av ti nordmenn åpner aldri BibelenSpørreundersøkelsen om bibellesning