Feirer Grunnloven med nasjonal bønnedag

Kirke­rå­det opp­ford­rer alle lan­dets me­nig­he­ter til å mar­ke­re grunn­lovs­ju­bi­le­et i guds­tje­nes­ten søn­dag 23. fe­bru­ar.

Da­to­en er valgt fordi den dans­ke statt­hol­de­ren, prins Chris­ti­an Fre­de­rik i fe­bru­ar 1814 med­del­te lan­dets bis­ko­per at alle me­nig­he­ter skul­le sam­les i kir­ke­ne på en eks­tra­or­di­nær bede­dag.

Den dagen fikk de høre at prin­sen, som na­sjo­nens re­gent, hadde over­tatt sty­ret av lan­det, og at fol­ket kunne berge sin fri­het ved å slut­te opp om ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Store deler av Øst­lan­det ble guds­tje­nes­te­ne med valg av valg­menn holdt 25. fe­bru­ar 1814. I res­ten av lan­det på­gikk valg ut­over i mars. For Nord-Nor­ges del ut­over som­mer­en på grunn av de lange av­stan­de­ne og tids­ga­pet som nord ble på­ført. Av den grunn var ikke Nord-Nor­ge re­pre­sen­tert på Eids­voll.

Na­sjon og kirke

Da pro­gram­met for ju­bi­le­et ble pre­sen­tert i fjor høst, ut­tal­te Kirke­rå­dets di­rek­tør, Jens Pet­ter John­sen, at kir­ken er opp­tatt av at 200-års­ju­bi­le­et både skal gi oss kunn­skap om vår na­sjons og kir­kes fel­les his­to­rie, og peke på kir­kens an­svar for å tale og hand­le der fri­het og men­neske­ret­tig­he­ter trues.

- Å sikre fri­he­ten er Grunn­lo­vens kjer­ne. Ikke minst må vi be­kjem­pe vrang­fore­stil­lin­ger om at «de nors­ke ver­di­ene» er truet av et åpent fel­les­skap med re­spekt for mang­fol­det. Norge skal in­klu­de­re alle i det store «vi», sa kirke­råds­di­rek­tø­ren.

John­sen, som også er med­lem at Stor­tin­gets ho­ved­ko­mité for grunn­lovs­ju­bi­le­et, på­pek­te at de som valg­te de 112 ut­sen­din­ge­ne til Eids­volls­for­sam­lin­gen ble valgt i kir­ke­ne. Dess­uten var det 14 pres­ter blant Eids­volls­men­ne­ne.

- Ju­bi­le­et er vik­tig også for kir­ken. Det gir oss blant annet en an­led­ning til å se da­gens for­hold mel­lom kirke og stat i et stør­re per­spek­tiv. I en de­batt som lett pre­ges av kort­sik­ti­ge krav om raske end­rin­ger, er det store per­spek­ti­vet nyt­tig, sa John­sen.

Eids­voll og Ni­dar­os

Andre na­sjo­na­le kir­ke­li­ge mar­ke­rin­ger skal skje både på Eids­voll og i Trond­heim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor­tin­get og Eids­voll 1814/Norsk Folke­mu­se­um plan­leg­ger en guds­tje­nes­te i Eids­voll kirke tors­dag 10. april, som var dagen for riks­for­sam­lin­gens førs­te møte i 1814. Ju­bi­le­ums­guds­tje­nes­ten skal hand­le om alle men­nes­kers like­verd.

Man­dag 19. mai blir det også guds­tje­nes­te med na­sjo­nal ka­rak­ter på Eids­voll. Det var den dagen Grunn­lo­ven ble un­der­teg­net i 1814. Pro­gram­met for dagen er om­fat­ten­de og inn­le­des med his­to­risk tablå med kong Chris­ti­an Fre­de­riks tron­tale i Riks­sa­len.

Der­et­ter føl­ger en his­to­risk kor­te­sje fra Eids­volls­byg­nin­gen til Eids­voll kirke der det altså blir Na­sjo­nal guds­tje­nes­te med his­to­risk og dags­ak­tu­elt inn­hold. Det hele av­slut­tes med hage­fest i preste­gårds­ha­gen med tea­ter­fore­stil­ling.

Al­le­re­de dagen etter in­vi­te­rer Den nors­ke kirke til na­sjo­nal, øku­me­nisk guds­tje­nes­te i Ni­daros­do­men. Den skal sym­bo­li­se­re enhet og mang­fold i det na­sjo­na­le fel­les­ska­pet. Det blir lan­se­ring av boken «Vår krist­ne og hu­ma­nis­tis­ke arv» umid­del­bart etter guds­tje­nes­ten.

Ni­dar­os dom­kir­ke har i sam­ar­beid med Bispe­mø­tet også plan­lagt en kon­fe­ran­se i til­knyt­ning til guds­tje­nes­ten.

Kul­tur på tur

Kirke­rå­det er også an­svar­lig for vandre­ut­stil­lin­gen «Ti­de­mand og Gud». Den er en 200-års­mar­ke­ring både for Adolf Tiede­mann og Grunn­lo­ven.

Ut­stil­lin­gen åpnes lør­dag 6. juni i Ro­sen­dal der den blir stå­en­de fram til 10. au­gust. Der­et­ter flyt­tes den til Man­dal med siste åp­nings­dag 14. sep­tem­ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­må­let med ut­stil­lin­gen er å for­mid­le hvor­dan yt­rings­fri­he­ten ble ut­trykt gjen­nom Ti­de­mands ma­le­ri­er.

DAGEN

Kirken og Grunnloven

Kirken og biskopene var sentrale aktører ved valget av 112 menn som utgjorde Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814

I løpet av jubileumsåret 2014 vil Den norske kirke stå bak fire nasjonale, gudstjenestelige markeringer

Det største arrangementet blir 23. februar der alle menigheter blir oppfordret til å delta på bønnedag for folk og land

Les også
- Sveriges kongepar dropper grunnlovsjubileet
Les også
Vår problematiske grunnlov
Les også
Lager retro-gudstjeneste anno 1814Kirken og Grunnloven