SAMMEN: Daglig leder Anne Lise Søvde i Norme (bak) favner fra venstre Øyvind Åsland (generalsekretær i NLM og styreleder i Norme), generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd og generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig Råd i forbindelse med presentasjonen av Agenda:Ut. FOTO: STEIN GUDVANGEN

Favner bredt for å nå lenger med misjon

Flere store misjonsorganisasjoner går til høsten sammen om en stor misjonskonferanse.

Misjonsfestivalen «Agenda:Ut» er derfor under konstruksjon i Rogaland – mest for ungdom, men også for misjonsledere.

«Norges største misjonsfestival», sier reklamen for den splitter nye konferansen som i knekken oktober-november holdes i Sandnes og Stavanger, midt Bibel-beltets beltespenne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen i misjon

«Sammen i misjon» er slagordet man håper skal bidra til å trekke mengder av ungdom – kanskje så mange som 1000 – til tre ulike arenaer i Rogaland fra 30. oktober til 2. november.

– Vi tenker oss at det viktigste er bredden som konferansen samler, innledet generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd (NKR) under den introduserende pressekonferansen på Kirkens Hus i Oslo onsdag.

– Denne konferansen blir unik i norsk sammenheng, reklamerte og proklamerte han, med utfyllende bifall fra daglig leder Anne Lise Søvde i Norme, generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Generalsekretær Jeffrey Huseby i Det Norske Misjonsselskap er også med på laget, men var ikke til stede.

De fem representerer sammen den store bredden av større kirkesamfunn og kristne misjonsorganisasjoner og ser ikke likt på absolutt alt i kirke-Norge. Men de enes om én ting: Det er viktig å få det kristne budskapet ut over landets grenser og å snakke om hvordan man best kan gjøre det og få flere til å bidra.

Da må ungdommen nås, og målgruppen er i første rekke aldersgruppen 25+, men gjerne fra 16 til 40 år.

– Er konferansen et rekrutteringsverktøy?

– Vi ønsker å gjøre noe som i større grad engasjerer ungdom. Dette er et konsept som kan tiltrekke seg unge og kan få flere til å innse at misjon er noe nettopp for dem. Det er livsviktig å drive misjon. Spørsmålet er ikke om, men hvordan. Noen tror misjon er blitt faset ut og hører fortida til, og vi vil avlive den myten. Det er fortsatt flere tusen folkeslag som ikke har hørt budskapet på et språk de forstår. Det må vi få understreket skikkelig, sier Norme-formann Åsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NKR og Norme er hovedarrangører, mens pinsemenigheten Klippen i Sandnes og Imi-kirken i Stavanger og Misjonshøgskolen er med på laget. Dette blir også de tre møtearenaene på dagtid, mens det blir store fellessamlinger om kveldene.

Anne Lise Søvde sier Agenda:Ut blir større enn Link og at det kan bli aktuelt å ha slike konferanser i stedet for Link hvert fjerde år.

Etter Edinburgh

Konferansen til høsten er en oppfølger etter Edinburgh-konferansen i Storsalen i Oslo i september 2010.

– Vi fant raskt ut at vi ville lage en oppfølger, og det har tatt litt tid, men nå er vi her, sier Refsdal som er særlig glad for bredden på arrangørsiden. – Det er felles oppdrag vi utfører, og på litt ulike måter. Likevel står vi sammen, sier han.

Konferansen i Rogaland spekkes med 45 ulike seminarer langs tre hovedspor: Misjonale menigheter, misjonsrefleksjon og en ny generasjon for misjon.

Annonserte temaer er inspirasjon av ungdom, fundraising, menneskerettigheter, religiøs ekstremisme og pressehåndtering – mens Magne Lerø skal snakke om «Når ledere tabber seg ut».

Agenda:Ut er en sammenslåing av tre arrangementer. Den erstatter i år Link-konferansen, som Norme normalt står bak hvert år, tar opp i seg Imi-kirkens årlige Agenda1-konferanse for sitt 40 menigheter sterke nettverk samt Klippens faste Ut-konferanse. Her ligger også forklaringen på festivalens navn, Agenda:Ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lørdag ettermiddag blir det et stort misjonstorg der organisasjoner og kirker er invitert til å ha stands.

– Det skal være et myldrested der man kan utveksle erfaringer, sier Knut Refsdal.

Konferansekollisjon

Litt kinkig er det nok at Øyvind Åsland som styreleder for Norme blir stående bak en konferanse som direkte konkurrerer om oppmerksomheten med en ungdommelig misjonskonferanse i egen organisasjon. Generalsekretæren i NLM må velge hvor han vil være den aktuelle helgen, i Rogaland på Agenda Ut eller på NLM Ungs Frontline-konferanse som går annethvert år.

– Jeg vil være til stede på Agenda Ut, sier Åsland til Dagen og opplyser at det er gjort forsøk på å unngå kollisjon, men det lyktes man ikke med denne gangen.

Agenda:Ut

«Norges største misjonskonferanse» skal avholdes i Stavanger og Sandnes 30. oktober-2. november.

Norme og Norges Kristne Råd er hovedarrangører, med pinsemenigheten Klippen, Imi-kirken (Normisjon) og Misjonshøgskolen som lokale aktører.

Håpet er å samle 1000 unge deltakere og mange misjonsledere fra bredden av kristen-Norge.

Norme og Norges Kristne Råd er hovedarrangører, med pinsemenigheten Klippen, Imi-kirken (Normisjon) og Misjonshøgskolen som lokale aktører.

Les også
Jesus fikk stor oppmerksomhet under VM-kampJesus på DIN T-skjorte?
Les også
Privatpersoner leier hotell for å lage kristent møtesenterBjorliheimen
Les også
Må kvitte seg med minst to leirstederNMS-leirsteder
Les også
Misjon – miljøvern, konflikt – samarbeid?
Les også
Kopternes pave besøker NorgePave TawadrosKoptisk pave på besøk i Norge