TIL NORGE: Tradisjonelt har den koptisk-ortodokse kirke holdt en lav profil i politiske spørsmål. Pave Tawadros II har valgt en mer markant stil. Bildet viser Paven i samtale med Kjell Magne Bondevik FOTO: Berit Roald / NTB scanpix

Kopternes pave besøker Norge

Det er en frittalende koptisk pave som torsdag kom til Norge for første gang.

Paven er invitert av Den norske kirke og skal blant annet møte kristne ledere til samtaler om den politiske og religiøse situasjonen i Egypt.

– Vi er glade for at øverste leder for den store, koptiske kirken kommer på besøk. Dette er den største kirken i Midtøsten. Nå er Egypt i en svært kritisk, politisk situasjon, og det gjør det enda viktigere for oss å ha kontakt med denne kirken, sier Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien til kirken.no. Hun er vert for paven og hans delegasjon under Norges-besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tydelig

Pave Tawadros har vært øverste leder for Egypts koptere i to og et halvt hektiske år. Mens forgjengeren, pave Shenouda, ble kritisert for å være altfor tilbaketrukket og bare opptatt av åndelige spørsmål, har pave Tawadros tatt tydelig stilling i kontroversielle spørsmål.

Det vakte oppsikt da han i 2012 kritiserte president Mursis utkast til ny grunnlov for å ha et altfor sterkt religiøst preg. Dette ble tolket som et signal om at den nye paven ville kjempe sammen med kristne og sekulære grupper mot islamiseringen av Egypt

I fjor sommer gav pave Tawadros generalene sin støtte da de avsatte president Mursi, At biskopen ble avbildet sammen med generalene, ble senere brukt mot kopterne. Det muslimske brorskapets tilhengere utpekte de kristne som syndebukker og medskyldige i Mursis fall, noe som resulterte i en voldsom hevnkampanje med angrep på kirker og kristne hjem og butikker.

Dialog

Pave Tawadros har også utmerket seg ved å ta opp dialogen med Den romerskkatolske kirke. I fjor møttes han og pave Frans for første gang for å diskutere de kristnes vanskelige situasjon i Egypt. Dette var første gang på 40 år at en koptisk og en romerskkatolsk pave møttes ansikt til ansikt. Nylig foreslo den koptiske paven for sin romerskkatolske kollega at alle kirker bør ha påskefeiring samtidig.

De to kirkesamfunnene skilte lag på 400-tallet på grunn av uenighet om forholdet mellom Jesu guddommelige og menneskelige natur.

Twitrer om fred

Siden den egyptiske revolusjon startet har en rekke av landets kirkeledere oppfordret til fred og forsoning. Gang på gang har de bedt sine tilhengere om å vise et tilgivende sinnelag. Dette er også pave Tawadros holdning. Innimellom bruker han Twitter for å formidle budskapet sitt. «En hver egypters liv er verdifullt. Blodsutgytelse blant sine egne er uakseptabelt», twitret han i fjor sommer.

I ettermiddag skal den koptisk-ortodokse delegasjonen delta på middagsbønn i Oslo domkirke. De skal også ha eget møte med Den norske kirkes ledelse. I morgen deltar en rekke representanter fra organisasjons- og kirkeliv på et dialogmøte i Oslo bispegård om situasjonen for kristne i Egypt. Lørdag blir det møte med ledere fra ulike kirkesamfunn i Norge.

Pave Tawadros

Full tittel: Pave Tawadros II av Alexandria

Bel pave i november 2012, etter pave Shenouda III

Øverste leder for den koptisk ortodokse kirke i Egypt, en kirke som har sine røtter tilbake til apostlenes tid og regner evangelisten Markus som sin første biskop.

Er i Norge fra 19. - 21- juni

Øverste leder for den koptisk ortodokse kirke i Egypt, en kirke som har sine røtter tilbake til apostlenes tid og regner evangelisten Markus som sin første biskop.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Koptisk pave på besøk i Norge

  • Programmet under besøket er omfattende. Paven skal møte både kongen, statsministeren og utenriksministeren.
  • Første post på programmet torsdag var middagsbønn i Oslo domkirke og deretter mottakelse i Krypten under kirken, før paven hadde et møte med både nåværende og tidligere ledere i Den norske kirke.
  • Fredag skal paven i audiens på Slottet, før han møter statsminister Erna Solberg og deretter utenriksminister Børge Brende.
  • Fredag ettermiddag blir det dialogmøte i bispegården, der temaet er den vanskelige situasjonen for kristne i Egypt.
  • Lørdag er siste dag av besøket, da blir det gudstjeneste med koptisk liturgi i Trefoldighetskirken, og paven møter økumeniske kirkeledere her i landet.

Les også
Ny stortingsprest på plass i oktober
Les også
På vei mot en evangelisk katolisitet?Peter Halldorf
Les også
Biskop på leting etter kirkens røtterSMM
Les også
Åpen Folkekirke for alle