Engelske biskoper har fast plass i Parlamentet. – Grunnleggende galt
Tory-profil mener anglikanernes toppledere ikke forstår seg på det moderne Storbritannia.
Det brygger opp til ny debatt om en større overhaling av House of Lords, Overhuset i det britiske parlamentet. I så fall kan det bli slutt på ordningen med at 26 anglikanske biskoper har fast plass i dette kammeret.
Debatten er ikke ny, og tidligere forsøk på modernisering har kokt bort i kålen.
Parlamentet har to kamre, Underhuset (House of Commons) og Overhuset (House of Lords). De store politiske avgjørelsene tas i Underhuset.
Ifølge avisen The Standard støtter flere parlamentsmedlemmer et reformlovforslag som retter seg mot ordningen hvor en særskilt gruppe har klippekort til det prestisjetunge og tradisjonsrike kammeret.
Utdatert og diskriminerende?
Kritikere av ordningen vil hevde at innretningen forlengst er utgått på dato og at den diskriminerer borgere som har en annen tro enn den anglikanske.
Overhuset er Europas siste ikke-valgte kammer i en nasjonalforsamling, og ordningen kommer opp til debatt med jevne mellomrom. Det siste initiativet kommer fra Sir Gavin Williamson (48), som har hatt flere ministerposter i konservative regjeringer.
Monark som kirkens overhode
Williamson, som i dag er en såkalt backbencher i Parlamentet uten framskutte tillitsverv, sier det er grunnleggende galt at biskopene har en eksklusiv plass i Overhuset, mens for eksempel katolikker, som hans egne barn, ikke har noen stemme.
At biskopene har sin plass i dette forumet, er en naturlig konsekvens av den engelske statskirkeordningen. Monarken er kirkens overhode, og biskoper blir utnevnt av regjeringen.
Støtte fra katolsk politiker
Gavinson, som er en omstridt skikkelse i britisk politikk på grunn av en rekke anklager om bøllete atferd, vil fjerne biskopene og etterlyser deres forståelse av det det moderne britiske samfunnet.
Forslaget støttes av blant andre Sir Edward Leigh (74), et annet konservativt parlamentsmedlem. Han mener at flere kristne kirkesamfunn og ikke-kristne trosretninger også må få plass i kammeret.
Leigh har sittet i Parlamentet siden 1990 og er et aktivt medlem i Den romersk-katolske kirke.
Debatten om de anglikanske biskopenes plass er en del av et større ordskifte om hvordan kammeret er sammensatt og fungerer. Den britiske regjering har forpliktet seg til gradvis å oppdatere system, men har ikke satt tidsfrister for mulige endringer.
Reformtilhengere hevder at Den anglikanske kirkes rolle er blitt mer og mer politisert og at de forsømmer sine religiøse plikter.
Tok til orde for avvikling
I 2022 la et utvalg nedsatt av partiet Labour fram forslag til omfattende reformer av det politiske styringssystemet i Storbritannia. Rapporten «A new Britain: Renewing democracy and rebuilding our economy» tok blant annet til orde at et av kamrene i Parlamentet – «House of Lords» eller Overhuset – blir avviklet i sin nåværende form.
Utvalget var ledet at tidligere statsminister Gordon Brown og gikk inn for å erstatte Overhuset med «et mindre, mer representativt og demokratisk andrekammer». Forslaget ble møtt med sterk kritikk fra flere biskoper i Church of England.