Søndag tok Iraks regjeringshær, hjulpet av sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater, kontrollen over den IS-beleirede byen Amerli. Her er sjiamuslimske, frivillige soldater som har sluttet seg til kampen mot den ytterliggående gruppen IS, på patrulje i byen Tuz Khurmatu. FOTO: Reuters/NTB scanpix

Ekspert: IS' styrke er mobilitet og evne til å slå tilbake

Irakiske styrkers seier over IS i byen Amerli viser at de kan gi opprørerne god motstand, men seieren kan være kortvarig, advarer norsk Irak-ekspert.

– Det er viktig å huske at IS' styrke er mobilitet og evne til å slå tilbake, sier Truls H. Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Iraks regjeringshær startet sammen med sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater i helgen en storoffensiv mot Den islamske staten (IS) for å frigjøre byen. Før helgen bombet Bagdads luftvåpen IS-stillinger i landsbyer rundt småbyen Amerli, og natt til søndag angrep også amerikanske fly IS-opprørere ved byen. Søndag ble byen frigjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Seieren i Amerli viser at når alle disse styrkene slår seg sammen, så er de en reell trussel mot IS, sier Tønnessen.

Frykt for massakre

Befolkningen i Amerli, som er dominert av sjiamuslimske turkmenere, har fryktet at IS ville kunne utføre større massakre i byen. Dette var også årsaken til at regjeringsstyrkene, selv dominert av sjiamuslimer, valgte å ta opp kampen, sier Tønnessen.

Befolkningen slapp jubelen løs søndag, men jubelen kan ha kommet for tidlig.

– IS har tidligere vist at de kan trekke seg tilbake for å komme tilbake igjen etterpå, minner Tønnessen om.

Om IS vil forsøke å ta byen på nytt, avhenger av mange forhold, blant annet om regjeringsstyrkene velger å bli stående med styrker i byen for å opprettholde kontrollen.

– Dessuten avhenger det av IS' interesse av å holde på byen. For IS er de sunniarabiske områdene tross alt viktigst. Det er der de har sine støttepunkter, og i de områdene de har erklært en egen stat.

Svakhet

– IS' svakhet er også at de sprer seg for mye. De slåss på mange fronter og kan nok overdrive sin egen styrke. Hvis de møter slik motstand vi har sett i Amerli, kan det bli vanskelig for IS å ekspandere videre.

Tønnessen sier det er vanskelig å si hvor mye støtte IS har i befolkningen i de sunniarabiske områdene. Han sier IS styrer både med pisk og gulrot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det varierer fra sted til sted. Men noen steder der befolkningen støtter dem, kan de få noen fordeler, som mat og nødhjelp.

– Is har også kjøpt seg en del støtte blant sunniarabiske unge, arbeidsledige menn. Men de har neppe stor ideologisk støtte, sier han.

Les også
Israel eksproprierer 4.000 mål land på Vestbredden
Les også
Norske kristne gir millioner til IrakHjelpeorganisasjoner
Les også
Til oss som har fått mye
Les også
Muslimer i tog mot islamistene
Les også
USA bombet IS-opprørere ved Amerli