Aktor Kåre Kalvå (tv) og forsvarer Gunhild Lærum under rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha kjørt på Tiril Alette Huser Bølge og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark på Bjørkelangen i januar i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dom faller i Bjørkelangen-saken

Mandag ettermiddag faller dommen mot 48-åringen som er tiltalt for uaktsomt bildrap på to jenter på Bjørkelangen i Akershus i januar i fjor.

Dommen faller i Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm klokka 12.30.

Påtalemyndigheten mener sjåføren som kjørte på de to jentene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11), bør dømmes til seks måneders ubetinget fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannens forsvarer, Gunhild Lærum, mener derimot at straffen må settes langt lavere og viste i rettssaken til hva som er vanlig når noen skal dømmes for uaktsomt bildrap.

Tiltalte nekter ikke for at det var han som kjørte varebilen da ulykken skjedde, men ettersom han ikke husker ulykken, kunne han heller ikke erklære seg skyldig. I retten sa han at han ikke kan tilstå noe han ikke kan erindre noe av.

Bistandsadvokat Christian Lundin sa i retten at 48-åringen burde tatt på seg ansvaret for ulykken og ikke lansere alternative teorier om hva som kan ha skjedd. Lundin sa han ikke kan forstå hvorfor tiltalte ikke stoler på vitner han hadde snakket med i minuttene etter ulykken. Vitnene fortalte om en fortvilet sjåfør som sa han var i ferd med å kjøre forbi hestevogna, men måtte unngå en møtende bil og hadde kjørt på jentene og vogna.

Påtalemyndigheten la også ned påstand om inndragning av førerkortet i fire år. (©NTB)

Bjørkelangen-ulykken

* Ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor ble Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

* Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

* Sjåføren, en 48 år gammel mann, var først siktet for uaktsom kjøring etter paragraf 3 i veitrafikkloven. I mai ble siktelsen endret til uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239.

* I oktober i fjor ble mannen tiltalt for uaktsomt drap.

* Rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett 24. april. Den tiltalte 48-åringen nektet straffskyld etter tiltalen fordi han sier han ikke husker noe fra ulykken.

* Påtalemyndigheten la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel. 48-åringens forsvarer mener straffen må settes langt lavere. Dom faller 11. mai kl. 12.30. (©NTB)

NTB

Les også
Påstand om seks måneders fengsel etter dødsulykken i Bjørkelangen
Les også
Ekspert mener Bjørkelangen-sjåfør hadde god tid
Les også
Far kritiserte Bjørkelangen-forsvarer
Les også
– Bjørkelangen-sjåføren sa han hadde forsøkt å kjøre forbi
Les også
Vitne mener Bjørkelangen-sjåføren ikke så jentene